Terugkerende Adam Yates topfavoriet voor pittige openingseditie Giro d’Abruzzo
maandag 8 april 2024 om 13:18

Terugkerende Adam Yates topfavoriet voor pittige openingseditie Giro d’Abruzzo

De Giro di Sicilia staat dit jaar niet meer op de wielerkalender, maar organisator RCS heeft wel een vervanger in het leven geroepen: de Giro d’Abruzzo. De vierdaagse rittenkoers, die dinsdag begint, mag meteen enkele WorldTeams verwelkomen. Op papier heeft UAE Emirates de topfavoriet in huis, al is het nog even afwachten hoe Adam Yates presteert bij zijn rentree. WielerFlits blikt kort vooruit.

De Giro d’Abruzzo begint dinsdag met een rit van Vasto naar Pescara, waar we waarschijnlijk een massasprint zien. Biljartvlak is de de etappe zeker niet, maar de finale mag toch relatief eenvoudig genoemd worden. In rit twee is dat anders. Hoewel we ook hier een sprint zouden kunnen krijgen, zal dat toch eerder met een uitgedund peloton zijn. Op minder dan vijftien kilometer van de finish in Magliano de’ Marsi ligt namelijk de top van een niet gecategoriseerde, maar wel vrij lange klim. Hier gaan ongetwijfeld wat snelle mannen overboord.

De klimmers kunnen echter pas echt losgaan op dag drie. Het peloton rijdt dan van Pratola Peligna naar Prati di Tivo (14 km aan 7%), ook wel bekend uit Tirreno-Adriatico. In de voorfinale wacht ook al de Croce Abbio (11,2 km aan 4,2%). De slotrit kent geen finish bergop, maar deze vierde etappe moet niet onderschat worden. Het gaat de hele dag op en af, met de beklimmingen naar Forca di Penne en Castel del Monte als voornaamste obstakels. Ook loopt de aankomst in L’Aquila op, wat kansen biedt voor de puncheurs.

De Giro d’Abruzzo zal waarschijnlijk beslist worden op dag drie, als we finishen op Prati di Tivo. Voor de favorieten moeten we dus vooral kijken naar de klimmers. We noemden eerder al Adam Yates, die normaalgesproken een maatje te groot zou moeten zijn voor de concurrentie. Maar het is nog de vraag hoe goed de Brit momenteel is. Hij kwam ten val in de UAE Tour en liep daarbij een hersenschudding op. Dat UAE hem laat starten in de Giro d’Abruzzo, lijkt er echter op te wijzen dat hij goed hersteld is en klaar om er weer in te vliegen.

UAE Emirates heeft ook nog Pavel Sivakov en Diego Ulissi in de gelederen, voor het geval Yates toch nog niet top blijkt te zijn. De tegenstand lijkt vooral te moeten komen van Astana Qazaqstan, het enige andere WorldTeam aan de start. Zij stellen namelijk Alexey Lutsenko op, de winnaar van de Giro di Sicilia 2023. Verder is het letten op Domenico Pozzovivo (VF Group – Bardiani CSF – Faizanè), Derek Gee (Israel-Premier Tech) en Jonathan Klever Caicedo (Petrolike).

Tour de Tietema-Unibet brengt, naast klimmer Baptiste Huyet, twee Nederlanders aan het vertrek: Martijn Budding en Kevin Inkelaar. Voor het continentale CTF Victorious, een opleidingsploeg van Bahrain Victorious, start ook nog het 20-jarige talent Max van der Meulen.

De Giro d’Abruzzo is dagelijks live te zien op Eurosport 1 en de online kanalen Eurosport.nl en Discovery+. Deze kanalen brengen steeds vanaf 13.50 uur verslag uit van de vier ritten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.