zondag 6 oktober 2024 om 18:38

Tevreden Toon Aerts rijdt top-10 op WK gravel: “Zwaarste wedstrijd uit m’n leven”

Toon Aerts kan tevreden terugkijken op het WK gravel in eigen land. De veldrijder noteerde een tiende plek in een koers van bijna vijf uur. “Dat is niet iets wat ik gewend ben, dit was de zwaarste wedstrijd uit mijn leven”, zei hij na afloop voor onze camera.

“Voor mij was het de zwaarste wedstrijd die ik ooit heb gereden, denk ik. Ik heb echt afgezien, vooral de laatste 50 kilometer, maar ik ben tevreden. Mijn doel was om in de top 10 te eindigen, en dat is net gelukt”, opent Aerts zijn interview na afloop.

De voornaamste oorzaak voor het afzien was volgens de Belg de duur van de koers. “Dat is iets waar ik niet per se aan gewend ben, een koers van bijna vijf uur. En het parcours was gewoon heel zwaar. Er werd van kilometer één hard gereden, en eigenlijk is de hele wedstrijd niet stilgevallen.”

Van der Poel kroonde zich iets meer dan vier minuten voor Aerts tot wereldkampioen – foto: Cor Vos

In de komende weken wil Aerts de puntjes op de I zetten met het oog op het veldritseizoen. Toch heeft hij zich tijdens het WK gravel niet ingehouden. “Ik had vandaag als doel gesteld om goed te scoren, en dat is gelukt met die top 10. Ik kan dus niet zeggen dat ik mezelf heb ingehouden of risico’s gemeden heb.

De focus op het cross-seizoen
Aerts beseft dat een gravelwedstrijd als het wereldkampioenschap niet te vergelijken is met een veldrit. “Maar een crosswedstrijd van een uur is weer iets heel anders. Daar gaan we de komende weken nog aan werken, maar in principe zit het wel goed. Ik denk dat ik vanaf de eerste crosswedstrijd mee moet kunnen doen voor podiumplaatsen.”

Ondanks zijn hoge ambities, start Aerts in de eerste crossen ver van achteren. “Vandaag had ik vijf uur om plaatsen op te schuiven, maar ik zie het dit cross-seizoen een beetje als een uitdaging: beginnen vanaf bijna nul en kijken waar we in februari uitkomen.”

Het lange wachten is voorbij voor Toon Aerts – foto: Cor Vos

Als het aan Aerts ligt komt hij deze winter uit bij overwinningen. “Na vandaag en na de zomer die ik heb gehad, mag ik die ambitie wel hebben. In het eerste deel van mijn carrière deed ik meer mee voor podiumplaatsen en af en toe een overwinning. Maar nu wil ik weer op die manier koersen, en ik denk dat dat moet lukken.”

Aerts staat te popelen om te beginnen in het veld. “Het heeft echt lang geduurd voordat het crossseizoen begon. Ik keek heel erg uit naar mijn comeback in februari, maar dat seizoen was ook zo weer voorbij. En nu was het weer een lange periode tot het nieuwe crossseizoen en het WK Gravel. Maar nu zijn we vertrokken. Vorige week zei ik: ‘Dit is mijn laatste vrije weekend,’ en dat klopt ook. Het was echt mijn laatste vrije weekend voor de komende vijf maanden. Dus ik ben er klaar voor, laat maar komen!”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.