Theo Bos: “Kan nog niet 100% tevreden zijn”
maandag 26 mei 2014 om 10:37

Theo Bos: “Kan nog niet 100% tevreden zijn”

theo bos

foto: ASO

Theo Bos won gisteren in de World Ports Classic voor het eerst in zijn profcarrière een algemeen klassement. Een troostprijs. De Hierdenaar wilde in de tweedaagse tussen Rotterdam en Antwerpen ritzeges behalen. Dat lukte net niet. “Ik ben blij, maar ik kan nog niet honderd procent tevreden zijn”, klonk het eerlijk bij de finish in Rotterdam.

Bos wint het algemeen klassement op punten. Net als Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano), de ritwinnaar van gisteren sprokkelde hij dertien bonificatieseconden, waardoor de eindtijd na twee dagen fietsen gelijk was, bij beiden acht uur en acht seconden. Dankzij de punten die de Belkin-sprinter verdiende met zijn derde plek in de eerste rit – gewonnen door André Greipel – besliste hij het klassement in zijn voordeel.

“Het klassement winnen voelt gaaf. Ik moet zeggen ik was net super blij toen ik hoorde dat ik gewonnen hadden. Ik dacht even dat ik tweede was geworden. En dus opnieuw een net niet uitslag. Mijn laatste ritzege was in de Ronde van Langkawi en sindsdien is het alleen maar tweede en derde plekken. Podium is leuk, maar liever heb ik iets minder podiumplekken en een keer een eerste plek.”

De eindoverwinning in deze tweedaagse is een opsteker voor Bos. De afgelopen periode sukkelde hij met zijn vormpeil. In de Ronde van Turkije kwam hij er niet aan te pas in de sprint. Wat de oorzaak was, wist men niet. Een controle van de bloedwaardes leverde geen antwoorden op. Misschien waren het naweeën van een zware trainingsperiode, giste Bos een dag geleden bij de start in Antwerpen.

Oud trainingslogboek
Een oud trainingslogboek was uiteindelijk de oplossing. “Twee jaar geleden heb ik hetzelfde gehad. Ik kwam uit de Ronde van Polen waarin ik goede uitslagen gereden had, top tien en zo, maar in de sprints kwam ik er eigenlijk niet aan te pas. Twintig dagen daarna reed ik de Eneco Tour en toen was het pats, boem, klaar en had ik het goede gevoel. Die oude trainingsschema’s heb ik erbij gepakt en het logboek. Daaruit werd duidelijk dat ik met exact hetzelfde gevoel uit Turkije ben gekomen als toen uit de Ronde van Polen. Met Merijn (Zeeman, red.) heb ik overlegd en is het trainingsschema – minder trainen en meer rusten – wat ik toen in die dagen heb afgewerkt, gekopieerd. Dan is het wel fijn dat je af en toe wat oude boekjes uit de kast kan trekken.”

“Maar ik ben er nog niet. Vandaag (gisteren, red.) ben ik op waarde geklopt. Ik mis nog een beetje scherpte en wat frisheid. Ik voel dat ik nog niet helemaal in balans ben. Dat de jongens desondanks in mij blijven vertrouwen doet de deugd. Zij weten dat ik op een goede dag iedereen kan verslaan in de sprint.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.