Thibau Nys twijfelt of WK in planning past: “Normaal punt achter wegseizoen na Plouay”
Foto: Cor Vos
woensdag 21 augustus 2024 om 17:17

Thibau Nys twijfelt of WK in planning past: “Normaal punt achter wegseizoen na Plouay”

Thibau Nys denkt eind september niet aan de start van het WK op de weg in Zürich te staan. De talentvolle man-in-vorm wil zich liefst aan zijn planning houden en vanaf begin oktober gaan crossen.

“Ik ben nog niet echt met het WK bezig geweest”, zegt Nys tegen VTM Nieuws/HLN. “In mijn hoofd zet ik zondag in de Bretagne Classic een punt achter mijn wegseizoen. Ik heb er nog niet over gesproken met de bondscoach, maar je kan natuurlijk niet ontkennen dat het een ‘grave’ koers en een mooie afsluiter zou zijn”, houdt hij de deur toch nog wat op een kier.

“Het zou alleszins niet simpel zijn, want het zou betekenen dat ik aan mijn voorbereiding op het crossseizoen moet sleutelen. Daar ben ik momenteel geen fan van. Daarnaast zou ik het ook perfect snappen mochten er andere jongens de voorkeur krijgen om Remco Evenepoel te helpen. Hoe graag ik ook in zijn dienst zou willen rijden, daar zullen andere jongens geschikter voor zijn. En in negen van de tien gevallen zal er geen scenario zijn waarin ik míjn kwaliteiten zal kunnen tonen.”

Veldrijden blijft voor de jonge Nys enorm belangrijk. “Eerst en vooral wil ik van begin tot einde op een hoog niveau rijden – dat is vorige winter niet gelukt. En ook daarna wil ik blijven crossen. Volgend jaar zou ik – en zonder mijn plek op te eisen – het liefst als eerste grote ronde de Tour rijden, gewoon omdat de Tour het makkelijkst te combineren is met de cross. Stel dat ik de Giro zou rijden, moet ik vroeger een punt achter mijn winter zetten. Rijd ik de Vuelta, dan kan ik pas later het veld induiken.”

Nu hij in de Ronde van Romandië, Zwitserland en Polen op het hoogste niveau heeft gewonnen, blijft Nys naar volgend jaar extra ambitieus. “In het voorjaar kijk ik naar koersen als de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. In de loop der jaren wil ik ook graag proeven van het Vlaamse voorjaar. Daar ligt mijn hart, maar dat wil niet zeggen dat mijn lichaam dat ook aankan. Ik voel wel dat dat meer en meer binnen mijn bereik ligt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.