Thibau Nys wint sprint der krachtpatsers in derde etappe Ronde van Zwitserland
foto: Cor Vos
dinsdag 11 juni 2024 om 16:43

Thibau Nys wint sprint der krachtpatsers in derde etappe Ronde van Zwitserland

De derde etappe van de Ronde van Zwitserland is gewonnen door Thibau Nys. De 21-jarige Belg van Lidl-Trek won na een bijzonder lastige finale een elitesprint bergop. Stephen Williams werd tweede, Alberto Bettiol kwam als derde over de streep. Die laatste verzamelde genoeg boniseconden om de gele leiderstrui over te nemen.

De tweede etappe van de Ronde van Zwitserland draaide – ondanks een verraderlijke finale en de nodige aanvallen – uit op een clash tussen de rappe mannen. Vandaag leek een sprint met een grote groep toch een minder realistisch scenario. Met nog geen 2.000 hoogtemeters leek het op het eerste gezicht een dag voor de snelheidsduivels, maar het venijn zat hem in de staart.

Na de start in Steinmauer ging het via het kanton Aargau en Luzern richting de finish in Rüschlikon. Maar voor de renners zouden aankomen in dit idyllische plaatsje, wachtte nog een behoorlijk pittige finale met de beklimmingen naar Oberwil-Lieli (3,8 km aan 5,4%), Aeugst am Albis (2,6 km aan 6,5%) en de Albispas (2 km aan 5,9%). Bovendien liep het in de laatste kilometer nog omhoog aan bijna 8%. Voer voor de puncheurs!

Johan Jacobs voert de forcing in de kopgroep – foto: Cor Vos

Vijf renners vormen vroege vlucht
De vlucht van de dag bestond – net als gisteren – uit vijf renners. Luca Jenni (Zwitserse selectie) en Roberto Carlos González (Team Corratec-Vini Fantini) kozen nog maar eens voor de aanval en kregen dit keer het gezelschap van Christoph Janssen (Swiss Cycling) en WorldTour-renners Fabian Lienhard (Groupama-FDJ) en Johan Jacobs (Movistar). Thuisland Zwitserland was met liefst vier renners uitermate goed vertegenwoordigd, de Panamees González was dan weer de vreemd eend in de bijt.

Deze vijf aanvallers wisten een maximale voorsprong te vergaren van bijna vier minuten, maar het bleek niet genoeg om voor een verrassing te zorgen. Soudal Quick-Step, Jayco AlUla, Alpecin-Deceuninck en Lotto Dstny – de ploegen van leider Yves Lampaert, Michael Matthews, Axel Laurance en Maxim Van Gils – werkten goed samen in het peloton en wisten het verschil richting de finish steeds verder terug te schroeven.

foto: Cor Vos

Jakobs voelde de bui al hangen en ging er dan ook alleen vandoor. De Zwitser wist zijn vier medevluchters af te schudden, maar zijn voorsprong was – met nog twintig kilometer te gaan – inmiddels al geslonken tot een halve minuut. Niet veel later ging het licht bij Jacobs ook uit, op de flanken van de klim naar Aegst am Albis. Op deze voorlaatste helling gaf EF Education-EasyPost – de ploeg van kandidaat-ritwinnaar Albert Bettiol en klassementskopman Richard Carapaz – flink van jetje.

Peloton dunt flink uit, Hirschi trekt door
De Amerikaanse formatie wilde de koers hardmaken en de snelle mannen overboord kieperen. Door het hoge tempo werden de meeste sprinters ook gelost uit het inmiddels flink uitgedunde peloton, al slaagden De Lie, Matthews en Ethan Hayter er wel in om te overleven. Al moesten deze mannen op de daaropvolgende Albispas wel alle zeilen bijzetten om te volgen, want door versnellingen van onder meer Brandon Rivera en Valentin Paret-Peintre viel het op geen enkel moment stil.

Hirschi probeerde het nog met een late uitval – foto: Cor Vos

Het bleek echter nog niet zo evident om ook daadwerkelijk een bres te slaan en dus bleef er een vrij grote groep over in de laatste tien kilometer. Een elitesprint in de laatste oplopende kilometer leek zich aan te dienen, al deed Marc Hirschi er nog wel alles aan om de sprint te ontlopen. De Zwitser van UAE Emirates schudde nog een sterke versnelling uit zijn benen en sloeg zo een flink gat, maar de laatste kilometer bleek er te veel aan voor Hirschi.

Nummer zes voor Thibau Nys
Met het inrekenen van Hirschi konden we ons opmaken voor een pure machtssprint. Wilco Kelderman voelde zich duidelijk goed en ging de sprint dan ook van ver aan. De Nederlander van Visma | Lease a Bike wist bijzonder lang stand te houden, maar werd uiteindelijk toch nog overvleugeld door de pure puncheurs, met Thibau Nys voorop. De jonge Belg wist zijn sprint tot in de perfectie te timen en kwam als overwinnaar over de streep, voor Waalse Pijl-winnaar Stephen Williams en Bettiol.

Het is alweer de zesde seizoenszege voor de nog altijd maar 21-jarige Nys. Het begon met een eerste WorldTour-overwinning in de Ronde van Romandië, gevolgd door twee etappezeges en eindwinst in de Ronde van Hongarije en ritwinst in Tour of Norway.

+ 10:45
+ 22:30
+ 22:21

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.