Thibaut Pinot wint Ronde van Lombardije na duel met Vincenzo Nibali
Thibaut Pinot heeft de grootste overwinning in zijn carrière geboekt door de Ronde van Lombardije op zijn naam te schrijven. De Fransman van Groupama-FDJ rekende op de Civiglio eerst af met Primoz Roglič en Egan Bernal en daarna met Vincenzo Nibali om vervolgens solo aan te komen in Como. Op 32 seconden kwam Nibali moegestreden op een tweede plek binnen, vlak voor Dylan Teuns.
Acht coureurs verdienen televisieminuten
In Bergamo werd het peloton om half elf op gang geschoten om de koers van de vallende bladeren te betwisten. Al vroeg namen acht coureurs in de benen. Davide Ballerini (Androni-Sidermec), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Florian Sénéchal (Quick-Step Floors), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katusha-Alpecin), Michael Storer (Sunweb) en Marco Marcato (UAE Emirates) waren de vluchters van dienst en verdienden zo de cameraminuten van de regie in de beginuren van de koers.
Het peloton gaf de zegen aan de kopgroep en snel liep de voorsprong van de acht vooraan uit. Binnen een kwartier hadden zij een voorsprong van zes minuten te pakken, die vervolgens door het peloton werd gehandhaafd. De voorsprong groeide een beetje om vervolgens weer een beetje te slinken; het grote wachten op de Madonna del Ghisello – die normaal de finale inluidt – was begonnen.
Madonna del Ghisello bevriest droom Jungels, Gesink toont zich
Op deze klim konden enkele renners hun ambities en dromen weer voor minstens een jaar begraven. Eén van die renners was Bob Jungels; al vroeg kon hij het tempo niet meer bijbenen. Renners van de tweede rij plaatsen hier al hun aanval om het latere geweld voor te blijven; Matteo Montaguti, Robert Gesink, Matej Mohorič, Carlos Verona en Jack Haig probeerden het, maar wisten geen significant gat te slaan. Het gat van de kopgroep werd daardoor echter wel kleiner.
Muro di Sormano scheidt het kaf van het koren, aanval Roglič
De Muro di Sormano zorgde vervolgens voor een grote plooi in de koers; eerst werden de vluchters teruggegrepen, daarna nam LottoNL-Jumbo het initiatief door met liefst vijf man op kop van het peloton te rijden om zo Roglič te lanceren. Dat lukte met verven. De Sloveen plaatste zijn aanval nauwkeurig en kwam solo te rijden.
Pinot en Nibali duiken samen de afdaling in, Roglič en Bernal sluiten aan
Ondertussen zakte Romain Bardet door het ijs. Hij was niet de enige; met hem volgden vele anderen. Pinot en Nibali waren de enigen die Roglič bij de kraag konden grijpen en hem achter te laten. Alejandro Valverde leek aanvankelijk Pinot en Nibali te kunnen volgen, maar toen de top van de muur was gerond, bleek de wereldkampioen op gepaste afstand te rijden van de leiders.
De Fransman en de Italiaan doken samen de afzink in, maar zagen zich na een tijdje vergezeld worden door Roglič – die niet heel ver achter het leidende duo de top van de Sormano had bereikt – en een verrassende Bernal. Onderweg naar de slotklim Civiglio bleken de vier vooraan een voorsprong van veertig seconden te hebben op een grote achtervolgende groep. Daarin zat Valverde geïsoleerd. Hij zou niet meer om de ereplaatsen meedoen.
Civiglio maakt korte metten met Roglič en Bernal, Pinot kraakt Nibali
Bij het oprijden van de slotklim bleek de tank van Roglič helemaal leeg te zijn. De LottoNL-Jumbo-kopman moest direct passen en nam Bernal mee als geloste renner; zij werden opgeslokt door de achtervolgende groep, waar Wellens één van de sterkste coureurs bleek te zijn.
Vooraan mondde Il Lombardia uit in een tweestrijd tussen Pinot en Nibali; één van hen zou de winnaar van de Ronde van Lombardije worden. Pinot viel aan en Nibali speelde op zijn Nibali’s blufpoker. Hij leek geen krimp te geven, maar vlak voor de top stond de Haai van Messina dan toch parcheggio. Met een voorsprong van twintig seconden dook Pinot de afzink naar Como in.
Listige Nibali wordt teruggegrepen, maar wordt solo tweede
Zijn zege kwam vervolgens niet meer in gevaar. Schreeuwend van geluk kwam de Fransman over de finish. Achter hem werd Nibali teruggegrepen door een achtervolgend groepje, maar Nibali zou Nibali niet zijn als hij niet nog een truc in petto had. De Bahrain Merida-coureur demarreerde meteen weer uit het groepje weg en stelde zo zijn tweede plaats veilig. Tien seconden achter hem won Teuns de sprint van een select groepje voor de derde plaats.
Pinot was de terechte winnaar.
De 3 maanden rust na de GIRO hebben hem veel kracht gegeven .
Wat zijn de nederlanders zwaar tegen gevallen.
Heb daar eind augustus ook Ghisallo, Muro di Sormano en de afdaling gereden. Gaaf om weer te zien!
De Italiaanse najaarskoersen zijn zeer de moeite waard. Dat sommige eindigen met een omloop, is eigenlijk best leuk.
Deze vind zichzelf geweldig en kraamt er alleen onzin uit.
Jumbo koerst anders. Geen uitgesproken favoriet, maar toch nemen ze initiatief. Koersen worden actief voorbereid, waar gaan we wat doen. Het team was in orde vandaag, hebben de koers hard gemaakt, ze hebben de koers opengebroken met Roglič. Hij was goed, maar het zat er vandaag niet in. De andere kopman Bennett volgde weliswaar, maar dat was ook logisch met Roglič voorop en sleept hier een prima top 10 uit. Ik wil dit vaker zien en het valt vanzelf een keer goed.
Inmiddels hebben ze een prachtige ploeg staan, met enorm leuke tactieken. Groenewegen en Roglic hebben ze zelf in de wereldtop weten te krijgen. Kruijswijk zit daar net onder en van Poppel is de stappen aan het maken om daar net onder te komen. En dan hebben ze met Teunissen, Roosen, De Plus, Tolhoek e.d. nog een heel aantal mannen die op het niveau zitten dat ze langzaamaan echt mee kunnen gaan spelen in de koersen die ze liggen.
Ja, ik ben wel te spreken over ploegen als Quickstep, Jumbo en ook Bora die het toch veelal met jonge (en regelmatig zelfopgeleide) renners doen.
Jij gaat er al van uit dat van Aert volgend seizoen bij Jumbo rijdt. Ik moet het nog zien, maar als het wel zo is hebben ze natuurlijk wel een topfavoriet in huis.
Ook altijd fijn om de Haai weer van voren te zien koersen, hopelijk mogen we nog een paar jaar van hem genieten in de klassiekers.
Valverde nu al last van de vloek?
Die statistieken van Nibali zijn trouwens ook wel bizar. 10 keer podium in een grote ronde waarvan 4 gewonnen. 6 keer podium in een monument waarvan 3 gewonnen en bovendien sinds 2013 ieder een jaar een grote ronde of een monument gewonnen (zes jaar op rij inmiddels).