Thomas De Gendt stunt in Catalonië met dubbelslag uit vroege vlucht
De ingekorte derde etappe van de Ronde van Catalonië is gewonnen door Thomas De Gendt. De Belgische rasaanvaller overleefde uit de vroege vlucht en hield de aanstormende favorieten achter zich na een razendspannende slotfase. Hij neemt ook de leiding over van Alejandro Valverde in het algemeen klassement.
Gisteren al werd kondigde de organisatie aan het parcours drastisch om te gooien. Drie beklimmingen, waaronder de slotklim, werden geschrapt vanwege de winterse weersomstandigheden op hoogte. Het resulteerde in een afgetopte overgangsrit met twee beklimmingen en een finale na een lang, lopend, oplopend stuk richting Camprodón.
De Gendt pikt zijn dag uit
De kopgroep van de dag bestond eerst uit drie man. Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA) en rasaanvaller Thomas De Gendt (Lotto Soudal) kregen na een tijdje bijval van Pablo Torres (Burgos-BH) en Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias). Zij kregen niet meer dan drie minuten voorsprong van het peloton. Op de Coll de Bracons, een klim van tien kilometer aan een kleine vijf procent, liet De Gendt zijn medevluchters achter zich. Mas en Bizkarra sloten nog terug aan, maar het peloton was op dat moment al genaderd tot op een minuut.
Kopgroep krijgt de ruimte
Mitchelton-Scott had de teugels in handen en trok stevig door, waarna Movistar het commando overnam. De Spaanse armada gaf de drie koplopers wat meer ademruimte. De Gendt vond het wel welletjes; op 22 kilometer van de meet ging hij weer voor de solo. Hij begon een voorgift van 2.20 aan de Port de Collabós (5,2 km aan 8%).
Attractieve finale
De Gendt, die in 2013 en 2016 al een etappe in Catalonië won, zette stug door, terwijl in het peloton de ploeg van de Yates-broers het tempo opschroefde. Een groep met Thibaut Pinot, Simon Yates, Nairo Quintana en Mathias Frank ging in de achtervolging, maar bleef hangen op 35 à 45 seconden van de Belg. Sky wilde op haar beurt het gat van een halve minuut met de groep-Quintana dichtrijden, maar dat lukte niet.
De wind stond tegen op de open en oplopende vlaktes richting Camprodón. Omdat Quintana stalorders had gekregen en niet meewerkte in de achtervolging, kwamen de vier nauwelijks dichter bij De Gendt. Sterker nog, de Belg liep uit. Het peloton, met daarin klassementsleider Valverde, had ook de grootste moeite om het gat te verkleinen.
De Gendt hield vol tot aan de streep en passeerde solo de finish. Het peloton haalde in de laatste rechte lijn ook nog de groep-Quintana bij. In het peloton ontbrak Adam Yates, die vlak voor de finish hard ten val kwam en met de nodige medische assistentie overeind geholpen moest worden.
THOMAS DE GENDT DOET HET GEWOON 🇧🇪! Hij rijdt op z’n tandvlees naar de ritzege toe! Wat een prachtige prestatie @DeGendtThomas ! #VoltaCatalunya pic.twitter.com/bkSqNwIjFp
— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) 21 maart 2018
Peletons komen op gang door ploegenspel daar kan een eenling nooit van winnen maar Thomas schuwt het kopwerk niet en verzet zo bergen meer werk dan het peleton bij elkaar, een rasklimmer zal het niet meer worden maar hij lijkt almaar beter te klimmen, arbeid adelt.
Ik vond het inderdaad wel knap dat hij voorop bleef toen ze met z'n vieren achter hem het gat nicht dicht kregen, maar als het peloton hem aan de voet van dat klimmetje op een minuut houdt, wint hij helemaal niet. De Gendt heeft er geen verdienste aan dat hij voorop mocht blijven, wel dat hij nog tien km standhoudt. Ik zou het wel straffer vinden mocht ie een keer winnen wanneer in de Tour een kopgroep van twintig à dertig man om de zege strijd, maar dan komt hij er totaal niet aan te pas. Toegegeven: zijn Vuelta-zege vorig jaar was wel erg knap.
Bijzonder dat nu zelfs een aantal mensen hun persoonlijke hetze blijven voeren. Jammer van deze leuke website.
Je ken er geen ene ruk van. "De Gendt heeft er geen verdienste aan dat hij voorop mocht blijven." Heh??! Dus 130km met 5 of 6 voorop en daarna 20km alleen, wind tegen op een bereverzet is geen verdienste?
"mocht ie een keer winnen wanneer in de Tour een kopgroep van twintig à dertig man om de zege strijd, maar dan komt hij er totaal niet aan te pas." https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-france/2016/stage-18.
Geef nu maar gewoon toe dat je beetje anti-fan bent.
Hij moet helemaal niet bij de lichtere klimmertjes blijven, maar zijn medevluchters waren vandaag niet meteen klinkende namen. Het halve peloton had hen wellicht uit het wiel gereden. Maar akkoord, De Gendt kan niet kiezen wie met hem mee in de ontsnapping zit natuurlijk. En je moet het toch nog altijd maar afmaken. Wat de zeges van Gilbert in dit verhaal komen doen, begrijp ik niet echt, maar als die wint is/was het doorgaans wel omdat hij de beste was (of omdat de besten op de Oude Kwaremont onderuitgaan ) en niet omdat hij twee minuten voorsprong kreeg op 15 km van de meet.
@samlambeej
Ik ontken niet dat De Gendt hard kan fietsen hoor, maar je moet toegeven dat het peloton niet de grootste moeite gedaan heeft om hem terug te halen en hij dus voorop mocht blijven (Movistar wilde gewoon van die leiderstrui af). En waarom je er de uitslag van een tijdrit bijsleurt, is me helemaal een raadsel. Ik kan me niet voorstellen dat daaruit blijkt dat De Gendt in een kopgroep van 30 renners zijn mannetje kan staan.
Ik vermoed ook in bijzondere mate dat het iemand is die absoluut geen heeft zin in gezeik, extra moeite en constant over de schouder loeren moeten. Niet veel renners vertrouw ik volledig maar deze wel, net zoals een Moncoutie. Het grappige is dat je veelal op sites als WF dan het verwijt krijgt lui en niet-ambitieus te zijn.
Erg simpel > We hebben meer renners zoals deGendt nodig.
Vorig jaar in mijn ogen al de beste rittenkaper, dit jaar vast weer. Het werkt gewoon: hij heeft de motor en doet iedere poging nieuwe ervaring op. Gaat steeds moeilijker te kloppen zijn in een vluchtgroep.
Op de juiste plaats zijn op het juiste moment is ook een kwaliteit.
De Gendt beheerst dit als geen ander.