Thomas Raeymaekers (22) eindigt profcarrière per direct
Thomas Raeymaekers heeft zijn profcarrière per direct beëindigd. De Belg van Novo Nordisk moet noodgedwongen zijn fiets aan de haak hangen wegens gezondheidsproblemen. Dat laat zijn ploeg in een persbericht weten. Halverwege zijn derde profseizoen is de ziekte van Crohn vastgesteld. De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal dat leidt tot diarree, buikpijn, gewichtsverlies of koorts.
Raeymaekers maakte zijn debuut als prof in 2013 voor de Amerikaanse ProContinentale ploeg Novo Nordisk. De 22-jarige renner leidt, net als alle andere renners van de Novo Nordisk-ploeg aan diabetes. Toen hij zeventien jaar was, werd suikerziekte gediagnosticeerd. Zonder profzege neemt de Belg noodgedwongen afscheid van het wielerpeloton. Zijn beste resultaat is een twaalfde plek in de vijfde etappe van de Internationale Wielerweek in 2013.
“Het was voor mij een droom om profrenner te worden en ik was in staat om die droom waar te maken als prof bij diabetes-ploeg Novo Nordisk,” vertelt Raeymaekers. “Terwijl mijn sportieve carrière een kort leven beschoren is, kijk ik er naar uit om mijn ploeggenoten en de 387 miljoen mensen wereldwijd getroffen door diabetes te ondersteunen en te inspireren.” De Belg wordt ambassadeur bij zijn Amerikaanse ploeg Novo Nordisk om te tonen tot wat atleten met diabetes in staat zijn.
Wel spijtig voor die jongen, twee chronische ziektes in één. Na Carretero nog een toprenner die uit het profpeloton verdwijnt.
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal dat leidt tot constante diarree, buikpijn, gewichtsverlies of koorts.
Helaas ervaringsdeskundige, maar dit is niet waar. Als je op je dieptepunt zit misschien, maar als het rustig is kun je prima functioneren. Ook sporten. Topsport misschien niet, maar verder hoeft het geen probleem te zijn.
Ik vind die vergelijking met Carretero behoorlijk treffend. Ook hij is (in zekere mate terecht) keihard uitgelachen door menig WF-er, ook vóór zijn positieve plasje. Maar in feite gebeurt er bij Novo Nordisk exact hetzelfde. Waar onze Panamees gesponsord werd door papa Carretero, zo komt deze jongeman uitgerekend door een ziekte die eigenlijk nadelig moet uitvallen voor topsporters bij een ploeg te rijden die in Milaan-San Remo mag starten. Dat deze Raeymaekers de laatste drie jaar vijf keer top honderd heeft gereden zegt genoeg.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het top om te laten zien dat mensen met suikerziekte topsport kunnen bedwingen, althans op zekere hoogte. Maar het mag eigenlijk niet gebruikt worden als excuus om maar je plekje te verwerven.
Topsport is keihard, en als je ziek, zwak of misselijk bent dan is dat gewoon pech. Mensen onder de meter 85 zijn al vrijwel uitgesloten in het topbasketbal, mensen die wat steviger gebouwd zijn zullen geen marathons winnen en als je als wielrenner een diabetes hebt dan is dat gewoon jammer maar helaas, maar je valt normaliter af. Zelfs in het bedrijfsleven werkt het zo.
En nee, het is niet alleen maar prul dat daar rondrijdt. Echter zijn er sommige renners die wel prima meekunnen. Mejias is gewoon een prima renner, Verschoor rijdt wel eens een goede sprint en Peron en Planet zijn nog jonge renners die al aardige dingen hebben laten zien. Verder zitten er echter ook vele renners in de ploeg die even cru gezegd gewoon een plek inpikken van vele goede renners die nu zonder profcontract zitten. Daarnaast kan je dan ook andere lichamelijke aandoeningen privileges geven. In Roemenië bestaat de ploeg Tusnad. In deze ploeg zitten drie paratleten, waaronder een meervoudig wereldkampioen op de baan. Echter komen deze renners ook niet uit op het profniveau, en terecht: Novak (de renner waar ik het over heb) komt in het reguliere peloton vaak niet verder dan de doelstelling een koers uit te rijden.
Wat mij betreft dopen ze het gewoon weer om tot Team Type 1 van enkele jaren terug: half diabetici, aangevuld met renners die het niveau wel aankunnen.
Ik neem aan dat samen met diabetes wel een te moeilijke opgave wordt.
Het ga je goed Thomas!
Zoveel woorden om je opmerking recht te praten, maar het blijft krom... Hier pikt niemand de plek van een ander in: er is een ideele sponsor die het de moeite waard vind om een ploeg rond renners met deze aandoening op te richten. So what? Zo werkt dat in een commerciele sport: de sponsor betaalt en bepaalt; niet 123poetertjes. En niemand geeft deze jongens privileges, ze mogen niet 10 minuten eerder starten dan de rest o.i.d. En dan doen de wetten van topsport hun werk; in kleinere koersen gaat het nog weleens aardig, in de grote koersen zijn ze kansloos voor de ereplaatsen. Net als andere kleinere profploegen.
vind novo altijd een leuke ploeg en gun ze het succes van harte. Die spanjaard was er in Colorado nog een keer dicht bij...
Renners met diabetes hebben inderdaad een handicap t.o.v. hun collega's, net als basketballers of volleyballers onder de 1m85. Wat niet wegneemt dat de top helemaal is uitgesloten. Ik kan me Dominique Garde nog herinneren die destijds een gewaardeerde renner was in de ploeg van Guimard en Fignon. Die reed met diabetes toch diverse keren de Tour. Diabetes is er in diverse gradaties en de suikerspiegel is tegenwoordig goed te controleren. Het vergt als renner nog meer discipline qua voeding en regelmaat maar het hoeft topsport niet in de weg te staan.
Wat is de reden dat ze niet Continentaal kunnen zijn? Iets met renners en nationaliteit?
o.a. het wedstijd programma, deze ploeg wil wereldwijd kunnen rijden (wat ze ook doen)
vlg mij heeft het ook met renners en nationaliteit te maken, maar kan het niet direct terug vinden.
zal het is navragen op het forum
Heeft te maken met de licentie. Een continentale ploeg moet een licentie hebben van het land waar de meeste renners van in de ploeg rijden. In hun geval is dat nu Nederland (drie renners). Echter betekent dat tegelijk dat je uitgesloten wordt van alle .HC-koersen in het buitenland, omdat de Europe Tour strictere regels hanteert dan de andere continenten; daar mogen namelijk geen continentale ploegen van buiten het land van de wedstrijd zelf starten. Dus geen Denemarken, geen Britain en geen Turkije. Dat gaat atuurlijk tegen het principe van de ploeg in om topsport met diabetes in Europa op de kaart te zetten. Wat dat betreft is PCT-status aanvragen uit sponsoroogpunt niet meer dan logisch.
Waar ik echter voor pleit is een half-halfploeg als enkele jaren terug. Wanneer je een tiental renners a la A. Efimkin, V. Efimkin, El Fares, Kocjan, Ilesic en Colli in de ploeg hebt, zou het een PCT-status al veel meer rechtvaardigen.
@josi
FDJ wil merendeels Fransen en de Nederlandse Lotto wil een grotendeels Nederlandse ploeg.
Het verschil daar zit hem in de spoeling. Er zijn duizenden Franse jeugdrenners. Deze rijden allemaal veel jeugdkoersen, en slechts de allerbesten schoppen het tot de beloften. Dan begint pas echt het afdwingen voor een plekje, iedereen die bij FDJ, Bardiani en zelfs Drapac of het continentale Adria Mobil zit behoort tot de beste 2 procent van het wereldwijde wielerpeloton. Diabetische wielrenners zijn er veel minder, dus die komen veel gemakkelijker binnen. Een renner als Raeymaekers, Cherhal en Dilley heeft bij de jeugd waarschijnlijk weinig in te brengen gehad. Uiteindelijk komen zij op het hoogste niveau terecht, terwijl vele succesvolle landgenoten uiteindelijk zijn afgekeurd. Het mag misschien al duidelijk zijn dat ik zulke positieve discriminatie nogal krom vind.
Feitelijk zijn er ook maar vijf profploegen die puur op nationaliteit selecteren: Roompot, RusVelo, TSV, Bardiani en Colombia (al reed daar ooit ook het zoontje van de baas mee). De andere vullen stuk voor stuk hun ploegen aan met enkele buitenlandse renners, in het geval er te weinig aan binnenlandse aanwas doorkomt.
Aan de andere kant snap ik ook wel dat het in de sponsorwereld zo gaat, en ik kan me ook vinden in zowel Coldeportes' als in jouw standpunt dat de betaler in zekere zin bepaalt. Ik heb er alleen niet heel veel begrip voor.