Tiesj Benoot kiest Amstel boven Roubaix: “Ik kan nog experimenteren”
Foto: Sirotti
vrijdag 14 april 2017 om 20:00

Tiesj Benoot kiest Amstel boven Roubaix: “Ik kan nog experimenteren”

Tiesj Benoot maakt deel uit van het kransje renners dat met de Amstel Gold Race een vervolg breidt aan de Vlaamse klassiekers. De 23-jarige Gentenaar, woensdag nog derde in de Brabantse Pijl, doet dat met de nodige ambitie. “Ik denk dat de Amstel Gold Race de klassieker is die het beste bij mijn kwaliteiten past. Het is eigenlijk de Ronde van Vlaanderen zonder kasseien”, zegt hij aan WielerFlits.

Weekje in de Ardennen
De kasseiklassiekers waren geen succes voor Lotto Soudal en – ondanks een vierde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne en een zevende in Dwars door Vlaanderen – dus ook niet voor kopman Tiesj Benoot. “Ik kijk vooral niet positief terug op de Ronde van Vlaanderen. Dat was echt een grote ontgoocheling”, zegt Benoot. “Maar ik heb mij wel vrij snel op deze koers gefocust. De dinsdag na de Ronde ben ik ’s avonds naar de Ardennen vertrokken, waar ik vijf dagen heb getraind. Dan ben ik ook nog een dagje in deze regio komen fietsen. Ik heb volledig kunnen bijtanken, en dat was mentaal misschien wel nodig.”

Opvallend: Parijs-Roubaix stond niet op het programma van de klassiekerspecialist. “Dat was vooraf bepaald. In Roubaix heb ik de voorbije twee jaar veel pech gehad, dus was het misschien weleens het moment om iets anders te proberen. Ik ben op een leeftijd dat ik nog moet kunnen experimenteren, om dan te kijken wat het beste voor mij is. Ik weet dat de Amstel mij ligt. Ik denk dat het de klassieker is die het beste bij mijn kwaliteiten past, het is eigenlijk de Ronde van Vlaanderen zonder kasseien. Ik heb in het najaar ook op dat terrein goed gereden in Canada en de Eneco Tour, dus vandaar die keuze.”

Ik denk dat zelfs Nederlanders hier nog soms verloren rijden.

Beslissing op vierluik
Benoot heeft er natuurlijk een lang voorjaar, met een piek vanaf de Omloop Het Nieuwsblad, opzitten. Begint hij dat al te voelen? “De Brabantse Pijl was op dat vlak een redelijk goede test”, zegt Benoot. “Ik voelde mij daar goed, niet super, maar ik had natuurlijk al bijna tien dagen niet gekoerst. Ik heb zeker niet het gevoel dat ik in een neerwaartse spiraal zit. Ook mentaal niet. Die derde plek in de Brabantse Pijl was heel belangrijk en goed voor het vertrouwen. Als ik dat doorzet, dan kan ik mijn voorjaar toch nog met een goed gevoel afsluiten. Dat is ook belangrijk in aanloop naar volgend jaar.”

In de Brabantse Pijl mocht hij nog aan den lijve ondervinden hoe snel bijvoorbeeld Sonny Colbrelli is in de sprint. Wachten is zondag dus geen optie voor de Gentenaar. “Zeker niet. Ikzelf heb na de Vlaamse klassiekers de klik gemaakt om meer op intuïtie te koersen, dat is woensdag al goed uitgepakt en dat ga ik zondag zeker doorzetten in de Amstel Gold Race. Ik verwacht dat het verschil gemaakt wordt op het vierluik Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg. Als de wind daarna in de rug zit, dan wordt het moeilijk voor de sprintersploegen om zich te organiseren. Maar vandaag zat de wind tegen.”

Doolhof
Hoe zit het eigenlijk met de terreinkennis van Benoot? In de Vlaamse klassiekers is dat telkens een zeer grote troef, maar kan hij daar ook in deze wedstrijd mee uitpakken? “Natuurlijk ken ik de wegen niet zo goed als de Vlaamse Ardennen, wat eigenlijk zowat mijn trainingsparcours is”, is de Lotto Soudal-renner eerlijk. “Maar ik ken de route wel een pak beter dan vorig jaar. Ik heb vorige week al de laatste 110 kilometer gereden en vandaag opnieuw de laatste 75. Ik ken intussen al een beetje mijn weg in dit doolhof, wat sowieso niet gemakkelijk is. Ik denk dat zelfs Nederlanders er nog soms verloren rijden.”

RIDE Magazine
8 Reacties
14-04-2017 20:10
Mooi, dergelijke uitgebreide interviews van jullie. Hulde!
14-04-2017 20:13
Het feit dat Benoot een Belg is belemmert hem om zich volledig toe te spitsen op het heuvelwerk ipv de kasseiklassiekers. Qua bouw en potentie zie ik hem daar de komende jaren eerder schitteren dan op de keien, wie weet zelfs als ronderenner. Als hij een andere nationaliteit had, was hij zich daar waarschijnlijk al een stuk eerder op gaan focussen.
14-04-2017 20:32
De Vlaamse klassiekers kan hij prima aan. Roubaix lijkt hij me dan weer net iets te licht voor, maar de heuvels passen hem dan weer wel. In de Algarve reed hij ook erg goed bergop, dus de Amstel moet geen probleem zijn. In Luik zie ik hem ook nog wel ver komen. Een type Bartoli zeg maar.
14-04-2017 21:02
Absoluut een renner met veel kwaliteit maar zie het geen veelwinnaar worden. Kan zeker een hoop podiumplaatsen pakken maar zie hem momenteel vooral als een soort joker/troef en meesterknecht in combinatie met Wellens.
14-04-2017 21:39
Die doelen van Lotto Soudal kan ik niet meer serieus nemen. ( van de renners )

Elke man die de voorjaarsklassiekers heeft gereden had doelen om een goed resultaat te halen alleen die bleven allemaal uit. Waarom zou ik dit wel moeten geloven.
14-04-2017 22:06
Als Benoot een Nederlander was dan was hij waarschijnlijk klimmer geweest. Probleem in Vlaanderen is dat ze veel eigen wedstrijden hebben en de ploegen richten zich daar ook op. Bij de beloften zie je dat ook. Vlaamse renners kiezen niet snel voor een buitenlandse klimkoers omdat ze altijd wel een 1.12 koers in de buurt hebben.
14-04-2017 23:05
Onzin, Tim Wellens focust zich wel op de heuvelklassiekers en hij is ook een Belg. En Gilbert doet zowel de kassei- als heuvelklassiekers, met veel succes. Jelle Vanendert is nog een Belgische renner die zich voornamelijk toespitst op het Ardense drieluik.

Natuurlijk gaan de meeste Vlaamse renners zich focussen op de Vlaamse klassiekers... Er zijn nu éénmaal meer prestigieuze kasseiklassiekers als heuvelklassiekers. Omloop het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix (historisch gezien bevindt de route van Parijs-Roubaix zich voornamelijk op Vlaams grondgebied). Dan heb je nog een mooie etappekoers als de Driedaagse van de Panne. Je ziet ook vaak renners van het Vlaamse voorjaar in de Strade Bianche. Zdenek Stybar en Philippe Gilbert wonnen er éénmaal en Cancellara zelf driemaal. Greg Van Avermaet werd er al tweemaal tweede.

De heuvelspecialisten hebben enkel de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik... De Ronde van Lombardije is tegenwoordig zo zwaar geworden dat het eerder een klimkoers is dan een heuvelklassieker. Hetzelfde geldt voor de Clasica San Sebastian. Dan heb je nog de Canadese World Tour koersen, maar daar doen de Belgen het niet zo slecht met drie overwinningen van Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet en Tim Wellens.

Greg Van Avermaet staat trouwens aan de start van de Amstel Gold Race en het zou me niet verbazen mocht hij volgende week zondag ook aan de start staan in Luik-Bastenaken-Luik. Laten we ook niet vergeten dat hij Olympisch Kampioen werd op een heel zwaar parcours.
15-04-2017 00:34
Ik geef Benoot wel gelijk als hij de Ronde van Vlaanderen met de Amstel Gold Race vergelijkt. Iemand die de Ronde aankan zou de AGR ook aan moeten kunnen, en andersom, behalve als je te veel last van de kasseien hebt, of vooral een kasseienspecialist bent. Tom Boonen zou de AGR ook hebben kunnen winnen. Sommigen denken dat de AGR meer bij de Waalse klassiekers past. Maar Luik-Bastenaken-Luik is toch nog meer voor klimmers. Jan Raas won de eerste twee meer dan een keer, en de laatste niet; dat is geen toeval.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.