Tiesj Benoot: “Voel me perfect gelukkig binnen de structuur die Team Sunweb aanreikt”
© Cor Vos
woensdag 29 juli 2020 om 10:39

Tiesj Benoot: “Voel me perfect gelukkig binnen de structuur die Team Sunweb aanreikt”

Niet iedereen aardt bij Team Sunweb. Het is een item dat al meermaals werd aangekaart. Tiesj Benoot, die er sinds dit jaar in dienst is, voelt zich er naar eigen zeggen wél prima in zijn vel. “Ik ben punctueel van aard en ik vind het aangenaam dat deze ploeg een stevige structuur aanreikt”, klinkt het in een interview met Het Nieuwsblad.

Morgen rijdt Tiesj Benoot (26) na een hoogtestage van vier weken met de wagen vanuit de Alpen naar Toscane. Het Nieuwsblad zocht de winnaar van de Strade Bianche van­ 2018 op 2.200 meter hoogte op voor een gesprek over zijn eerste half jaar in dienst bij Team Sunweb. De ‘progressieve’ en gestructureerde werking binnen het team was een van de items.

Nederlandse mentaliteit
“Alles is perfect geregeld”, vertelt Benoot. “Ik ben punctueel van aard en vind het aangenaam dat deze ploeg een stevige structuur aanreikt (…) Je komt hier zelden voor verrassingen te staan. Ik hou ook van de Nederlandse directe mentaliteit. Je kan hard discussiëren, zonder dat het wordt opgevat als bedreigend. Eenmaal de discussie is afgerond, blijft dat ook niet hangen.”

Benoot geeft een concreet voorbeeld:”Tijdens de slotrit in Parijs-Nice had leider Schachmann nog maar twee ploegmaats bij zich, terwijl wij nog voltallig waren. Alaphilippe zat in de kopgroep en vormde een bedreiging. Schachmann raakte in paniek en vroeg aan Cees Bol of onze ploeg wou helpen om de achterstand te verkleinen. Cees meldde dat aan onze ploegleider Marc Reef, die toestemming gaf. Ik vond dat onnodig. Ik vond het prima dat Schachmann panikeerde en zei via de oortjes: Neen, dat gaan we niet doen. Marc draaide bij en gaf aan dat we mijn idee zouden volgen. Na de rit vroeg ik hem of hij het niet erg vond dat ik zijn gezag als ploegleider op dat moment ondermijnd had. Hij antwoordde: Neen. Jij zit op dat moment in koers en als leider mag je die input geven. Zaak gesloten. Dat moet je niet in elke ploeg proberen.”

Houdbaarheidsdatum
Toch beseft Benoot ook dat er karakters zijn die niet bij Team Sunweb passen. “Zo’n Alaphilippe bijvoorbeeld, aan hem zou je ook niet moeten vragen om elke dag een vragenlijst te beantwoorden met hoe je je voelt op training. Ikzelf heb daar totaal geen probleem mee. Ik vind het logisch dat je als ploeg wil weten hoe je renner zich voelt. Dat gebeurt trouwens in meerdere ploegen.”

Tom Dumoulin vertrok vorig jaar. Ook Sam Oomen en Wilco Kelderman zoeken straks andere oorden op. Dat vindt de Gentenaar jammer. “Dat zijn twee gasten met wie ik enorm goed overeenkom. Ik ken hun redenen niet, maar ik heb de indruk dat deze ploeg een houdbaarheidsdatum heeft. Misschien zal dat later ook bij mij het geval zijn, maar voorlopig voel ik mij perfect gelukkig. Wie weet, rijd ik hier binnen tien jaar nog.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.