Tim Merlier sneller dan Philipsen en Kooij in Baloise Belgium Tour
Foto: Cor Vos
donderdag 13 juni 2024 om 17:14

Tim Merlier sneller dan Philipsen en Kooij in Baloise Belgium Tour

Tim Merlier heeft de koninklijke sprint op de Wandelaar in Knokke-Heist naar zijn hand gezet in de eerste rit in lijn van de Baloise Belgium Tour. De topsprinter van Soudal Quick-Step legde zijn grote concurrenten Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) erop.

Op dag twee reed het peloton richting kust. Vanuit het Gentse Merelbeke volgde eerst een passage door de Zwalmstreek, Gavere en Kruisem, waar de renners flirtten met de Vlaamse Ardennen. Het liep hier en daar een beetje op en met de Lange Munte volgt zelfs een kasseistrook. Misschien zorgde die voor veel nervositeit in het peloton, want in de eerste 25 kilometer mocht er geen kopgroep wegrijden.

Pas op de vlakkere wegen langs Damme en Aalter wisten Davide Bais (Polti Kometa), Kay De Bruyckere (Pauwels Sauzen-Bingoal), Quentin Bezza (Philippe Wagner/Bazin), Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex), Max Kroonen (VolkerWessels), Lars Loohuis (BEAT Cycling) en Ward Vanhoof (Flanders-Baloise) weg te rijden van het peloton. Daarmee verdween de druk naar voren in het peloton niet, want de zeven leiders werden altijd binnen schot gehouden. Op 70 kilometer van de aankomst was alles opvallend genoeg weer te herdoen.

Na wat schermutselingen hielden Uno-X Mobility, de ploeg van klassementsleider Søren Wærenskjold, het tempo hoog samen met het Soudal Quick-Step van sprinter Tim Merlier. Intussen begaven de renners zich op grondgebied Knokke-Heist, inmiddels een klassieker in deze Baloise Belgium Tour, waar twee lokale ronden van 19,2 kilometer laten te wachten met aankomst op de licht oplopende Wandelaar.

Gouden Kilometer
In de finale lag de zogenaamde Gouden Kilometer te wachten, waar in drie tussensprints telkens 3, 2 en 1 bonificatieseconden waren te verdienen. Wærenskjold zette al meteen de puntjes op de i en won de eerste tussensprint, maar zag zijn dichtste belager Mathias Vacek (Lidl-Trek) even later vier seconden terugpakken. Benoit Cosnefroy (Decathlon AG2R) greep dan weer de drie seconden bij de derde sprint, en ook Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Damien Touzé (Decathlon AG2R), Alex Aranburu (Movistar), Jenno Berckmoes (Lotto Dstny) en Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike) pikten nog iets mee, vooraleer de focus op de eindspring ging.

Na een sterke slotkilometer van Lidl-Trek voor hun sprinter Edward Theuns, was het Alpecin-Deceuninck dat Jasper Philipsen voorbeeldig positioneerde op de Zeedijk in Knokke-Heist. Robbe Ghys bracht zijn ploegmaat tot aan de oplopende meters van de Wandelaar, maar Tim Merlier kwam met meer snelheid van achteren uit. De drievoudige Giroritwinnaar duldde de anderen zelfs niet naast zich.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.