Tim Merlier trekt topvorm door met nipte zege op Jordi Meeus in Gooikse Pijl
foto: Cor Vos
zondag 22 september 2024 om 16:24

Tim Merlier trekt topvorm door met nipte zege op Jordi Meeus in Gooikse Pijl

Tim Merlier mag zich de winnaar noemen van de Gooikse Pijl 2024. De Europees kampioen van Soudal Quick-Step was na ruim 195 kilometer de snelste sprinter, al was het verschil met nummer twee Jordi Meeus (Red Bull-BORA-hansgrohe) minimaal op de streep. Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) eindigde als derde, vlak voor Dylan Groenewegen (Jayco AlUla).

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

Na de start in Roosdaal trokken de renners richting het lokale circuit door Vlaams-Brabant. Er stond acht keer een plaatselijke ronde van 21,8 kilometer op het programma, een glooiende omloop zonder noemenswaardige hellingen. Dit ging voor de sprinters geen problemen opleveren, dus was de verwachting dat na 195,8 kilometer gesprint ging worden om de overwinning.

Er werd uitgekeken naar een nieuwe clash tussen Europees kampioen Tim Merlier en Jasper Philipsen, maar die laatste haakte ‘s ochtends af wegens ziekte en kon zo dus niet zijn titel verdedigen. De meeste ogen waren daarom gericht op Merlier, die het ging opnemen tegen onder meer Olav Kooij, Arnaud De Lie, Jordi Meeus, Jonathan Milan en Dylan Groenewegen. Merlier en co zagen toe hoe al vroeg in de koers een kopgroep van vier man wegreed: Jacopo Mosca (Lidl-Trek), Sébastien Grignard (Lotto Dstny), Axel Huens (Tour de Tietema-Unibet) en later ook Rune Herregodts (Intermarché-Wanty).

De kopgroep kreeg ruim twee minuten voorsprong van het peloton, maar ook een nieuw groepje achter zich aan. Sebastian Schönberger was de eerste tegenaanvaller en hij kreeg later Jonas Rickaert en Arno Claeys bij zich. De verschillen waren echter niet heel groot.

foto: Cor Vos

Sprinters gaan strijden om de winst
Uiteindelijk wisten Claeys en Schönberger aan te sluiten bij de kopgroep, terwijl Rickaert zich liet opslokken door het peloton. Zes koplopers begonnen daardoor aan het laatste koersuur, met een voorsprong van ruim een minuut. Het peloton liet dat verschil niet al te groot worden en vooral Soudal Quick-Step, Lotto Dstny, Visma | Lease a Bike en Tudor zorgden ervoor dat de laatste vluchters gegrepen werden. Dat gebeurde acht kilometer voor de meet.

Door wat regenval was het flink nerveus in het peloton. Veel ploegen wilden daarom hun sprinter goed van voren houden. Van een georganiseerde sprint was geen sprake, maar de topfavorieten kwamen toch hun neus aan het venster steken. Tim Merlier koos de linkerkant van de weg en had vrij baan om te sprinten. Olav Kooij hield nog lang gelijke tred en Jordi Meeus en Dylan Groenewegen kwamen opzetten.

Met een goede jump kwam Meeus nog heel dichtbij, maar Merlier was toch nipt sneller dan zijn landgenoot. Kooij strandde op de derde plaats, vlak voor Groenewegen.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.