Tinkov: “Als niemand geeft om de toekomst van het wielrennen, waarom ik dan wel?”
Oleg Tinkov maakte gisteravond bekend na 2016 uit het wielrennen te stappen en zijn ploeg dan te verkopen aan de hoogste bieder. De eigenaar van de Russische ploeg Tinkoff gaf tekst en uitleg over deze keuze. “Er zijn twee redenen voor deze keuze. Ik hoop dat men het begrijpt en dan kijkt waarom het profwielrennen een man verliest die €60 miljoen uit heeft gegeven en de sport liefheeft”, begint Tinkov tegen CyclingNews.
“Ten eerste, Tinkoff Bank heeft de ploeg vijf jaar gesponsord en vanuit marketingoogpunt is het genoeg”, legt de excentrieke Rus uit. “We hebben besloten om in 2017 te gaan voor directe TV reclames. Dat is de logische, businesskant van mijn beslissing. De andere is lastiger en persoonlijker.”
Nieuw verdienmodel
Al lange tijd pleit Tinkov voor een beter verdienmodel in het wielrennen, waarbij de ploegen niet alleen afhankelijk zijn van sponsoren. “Ik verkoop de ploeg en stap uit het wielrennen, omdat ik zie dat niemand mee wil werken om het businessmodel van de sport te veranderen. De laatste jaren heb ik geprobeerd te vechten tegen de ASO en de UCI, ik heb geprobeerd om nieuwe inkomstenstromen te krijgen via TV-rechten, merchandising en tickets, maar niemand heeft mij daarbij echt gesteund. Dat zou de sport duurzamer maken”, aldus de miljardair.
‘Zelfs mijn eigen renners niet’
“Als ik interviews lees van de grote renners zeggen ze nooit dat ze mijn ideeën steunen, zelfs mijn eigen renners niet, dus misschien geven zij er niet om. Dave Brailsford (manager Sky, red.) is de enige die achter mij staat. Iedereen moet eens begrijpen dat niemand alleen kan vechten tegen de ASO. We moeten elkaar helpen, want dan zou de ASO niet durven om een ploeg te straffen, omdat we dan allemaal de Tour de France verlaten”, haalt Tinkov als voorbeeld aan.
“Maar als niemand geeft om de toekomst van het wielrennen, waarom ik dan wel?”, vraagt de Rus zich af, waarna hij nog flink uithaalt naar zijn collega’s in de sport. “Dat is de persoonlijke reden van mijn vertrek uit het profwielrennen. Vanaf januari 2017 ben ik weg. Weg uit het wielrennen.”
Oplossingen
Tinkov ziet veel problemen, maar komt ook met oplossingen daarvoor. De UCI is volgens hem de schuldige. “Het is simpel om de problemen in het wielrennen op te lossen. Ploegen moeten een eigen vermogen hebben, zodat zij kunnen overleven en groeien. We hebben licenties nodig voor vijf jaar, niet drie. Een transfermarkt als in het voetbal, zodat ik bijvoorbeeld Peter Sagan nu zou kunnen verkopen en geld kan verdienen.”
“Helaas heeft niemand een strategische blik. Iedereen kijkt twaalf maanden vooruit. Maar ik ben een businessman en kijk 60 of 90 maanden in de toekomst. Op deze manier zal je niets bereiken.”
@nielsboy en heeft het wielrennen decennia de tijd? dat geloof ik niet als je ziet hoeveel koersen sluiten kleiner worden etc. De enige die het nog red is de ASO feitelijk de rest heeft het vaak moeilijk.
Wat meer tickets vragen en geld delen met de ploegen kan ik goed begrijpen. Ik heb eigenlijk nooit gesnapt dat je niet gewoon moet betalen om op een berg te staan tijdens een grote koers. En ook een laatste kilometer of 500m zou je kunnen afsluiten en betaald kunnen maken. Prima te doen en als de prijzen niet te hoog zijn ook helemaal geen ramp voor het publiek. Kijk hoeveel mensen er betalen voor het veldrijden of voor bijvoorbeeld de Acht van Chaam. Men wil er best voor betalen.
Hij heeft bijvoorbeeld groot gelijk dat het verdienmodel in de wielrennerij moet veranderen. De enige die er nu grof geld verdienen, zijn de ASO (what's in a name) en enkele topcoureurs. De ploegen zien bijna niets terug van de enorme bedragen die organisatoren vangen voor tv-rechten en dat moet nodig anders. Wat dat betreft kan wielrennen echt nog wel iets leren van voetballen, waar via de Champions League geld wordt verdiend en verdeeld onder de deelnemers.
Het zakelijke aspect weegt denk ik zwaar. Het commerciële doel is blijkbaar wel bereikt. Ik denk overigens wel dat hij een wielerliefhebber is.
Wielrennen is geen voetballen, kun je dan een vergelijk maken? Over bepaalde zaken wel. Entreegeld vragen. Kan, maar wat schieten de ploegen daar mee op? Op een transfermarkt zoals bij het voetballen zit ik niet te wachten. Dan wordt het net zo'n gesloten sporters als voetballers.
Wat dat betreft zou het wel meer als in voetbal moeten zijn dat de sponsor maar een onderdeel is en niet de bepalende factor.
Met een beter verdienmodel voor ploegen zelf zou elke ploeg wat geld in kas hebben zodat ze veel minder afhankelijk zijn.
Een stukje zekerheid is sowieso goed voor de gemoedsrust van iedereen binnen de ploeg.
@hakkie2
Heb je een lijstje van hoeveel winst/verlies koersen maken?
Dus eerst een businessmodel opzetten waarin koersen winst gaan maken (betaaltv, entreegeld, VIPtribunes) en dan kun je over verdelen onder de ploegen na gaan denken.
Als het zo is dat de koersen ook niet veel verdienen moet daar ook een beter verdien model voor komen.