Titelverdediger Colin Stüssi slaat meteen toe in eerste bergrit Volta a Portugal
Ter illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 25 juli 2024 om 18:52

Titelverdediger Colin Stüssi slaat meteen toe in eerste bergrit Volta a Portugal

Colin Stüssi en de Volta a Portugal zijn een goed huwelijk. De Zwitser schreef de ronde vorig jaar op zijn naam en was nu de beste in de eerste rit-in-lijn. Op de zware slotklim naar Miranda do Corvo was hij iedereen de baas. Stüssi nam daardoor ook de leiderstrui over van Rafel Reis.

Nadat de Volta a Portugal woensdag was begonnen met een proloog, wachtte donderdag meteen de eerste bergrit. Na een vlakke aanloopfase stonden er in de finale twee beklimmingen op het menu. De Senhor da Serra (4,5 km aan 6,9%) vormde het voorproefje voor de slotklim naar Miranda do Corvo (9,9 km aan 8,2%).

Titelverdediger valt aan
Al na enkele kilometers koers was de vroege vlucht tot stand gekomen. Samuel Boardman (Project Echelon Racing), Unai Esparza (Illes Balears Arabay) en Raúl Rota (Rádio Popular-Paredes- Boavista) kozen meteen het ruime sop en vergaarden een voorsprong van ruim vijf minuten. Dat bleek niet genoeg om stand te houden. Vooral Rota verweerde zich kranig, maar op de slotklim werd ook hij in de kraag gevat.

Het ging dus tussen de favorieten op de Miranda do Corvo. Geletruidrager Rafael Reis hoefden we daar al gauw niet meer toe te rekenen, want hij ging in de eerste kilometers van de slotklim overboord. We zagen vervolgens verschillende demarrages. Ook Colin Stüssi, de eindwinnaar van vorig jaar, kon zich op een gegeven moment niet langer bedwingen. De Zwitser van Voralberg gooide halverwege de slotklim de knuppel in het hoenderhok.

Dubbelslag Stüssi
In eerste instantie kon Jon Agirre nog in zijn buurt blijven, maar de Spanjaard van Equipo Kern Pharma kwam zichzelf nadien een beetje tegen. Stüssi bleef ondertussen stevig doorjassen en zou uiteindelijk overtuigend winnen. Antonio Carvalho was best of the rest. Hij moest 28 seconden toegeven, terwijl Luís Fernandes op veertig tellen strandde. Stüssi, die woensdag 23ste werd in de proloog, is ook de nieuwe leider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.