Tom Boonen: “Ik ben blij dat het stopt”
Foto: © Tim De Waele
maandag 10 april 2017 om 09:07

Tom Boonen: “Ik ben blij dat het stopt”

Met een dertiende plek in Parijs-Roubaix, kwam er gisteren een einde aan de carrière van Tom Boonen. Boonen stond aan de start met als doel zijn vijfde kassei te veroveren, maar slaagde daar niet in. Gisteravond deed hij voor de Belgische tv in het programma Vive Tom zijn verhaal.

“Ik was nog lang in de running voor de zege, maar de koers is eigenlijk nooit echt volledig opengebroken”, analyseert Boonen. “Maar het zat er niet echt in: de benen en de omstandigheden waren er niet naar. Er was steeds teveel volk mee. Het was heel hard te merken dat ik mijn laatste Parijs-Roubaix reed. De anderen waren gefixeerd op mijn achterwiel. Maar je kan dat niemand kwalijk nemen. Ze dachten wellicht dat ik nog wat ging doen in de finale. Het was door mij mee georchestreerd dat Stybar ging. Maar er kwam daarna ook weinig moeite van de tegenstand om iets te doen.”

Hij is blij dat de gekte voorbij is. “Ik had die hype zelf niet verwacht en vond het soms zelf een beetje erover. Ik heb mij de laatste weken zo goed mogelijk afgeschermd maar ik kon niet van de aardbol verdwijnen”, geeft hij aan. “Tot vijf kilometer van het einde heb ik er eigenlijk niet veel aan gedacht. Toen lagen we een minuut achter en wist ik dat ik niet meer ging winnen”, kijkt hij terug. “Het liefste had ik eigenlijk niets gezegd en het pas na de koers bekendgemaakt. Maar dat was niet haalbaar. Dat brengt veel drukte met zich mee, maar dat was met plezier gedaan. Ik heb er eigenlijk wel van genoten.”

Boonen was aan de ene kant graag nog doorgegaan, maar is ook blij dat het voorbij is. “Mijn status is een probleem geworden. Natuurlijk zou ik graag nog een jaar of twee doorgaan, maar dat gaat niet”, legt hij uit. “Niet met al die gekheid en die favorietenrol. Vorige week was de Ronde van Vlaanderen als wegkapitein een superplezante koers. Spijtig genoeg kan ik niet meer gewoon meerijden. Maar ik ben er ook wel klaar mee. Ik ben nog geen seconde emotioneel geweest. Ik ben eigenlijk blij en ben ervan overtuigd dat het zo zal blijven.”

RIDE Magazine
62 Reacties
10-04-2017 17:37
Geeft zelf al aan dat die overdreven gekte om hen heen zijn carriere meer kwaad dan goed gedaan hebben.
10-04-2017 17:57
Yes, eindelijk zijn we van Boonen af. Geweldige renner, daar niet van, maar nu kunnen we ons weer concentreren op wielrennen. :-)
Nu Boonen en Cancellara zijn gestopt ben ik benieuwd wie de RVV en PR gaan domineren de komende 5 jaren.
10-04-2017 18:40
Die vraag was volgens mij al beantwoord toen ze allebei nog reden. Van Avermaet en Sagan namelijk. Met af en toe Vanmarcke erbij als ie niet zoveel pech heeft.
10-04-2017 19:48
Ik kan me het meest vinden in de reacties van Orakel en peervaneynthoven.

Wel wil ik er nog aan toevoegen dat men misschien ook een "hekel" kreeg aan Boonen door zijn verschrikkelijke fans, het is een beetje als de fans van Ajax, zo goed is hun ploeg/renner niet meer maar ze blijven doen alsof er niks beters is en hebben overal een excuus voor.
Die misplaatste arrogantie stoort gewoon veel mensen en vele gaan er dan gewoon wat harder tegen in.
Daarnaast is hun gedrag richting andere supporters vaak ook niet heel netjes.
10-04-2017 20:24
Ik begrijpt dat hij stopt, hij kan immers niet voor "spek en boonen" meerijden met zijn status en salarisschaal ;)
10-04-2017 20:49
@janjanssen
Alsof jij steeds netjes bent? ... ik walg van jouw posts, bah!
10-04-2017 21:08
@LyndaLid

Oké mijn reactie is zeker wat overdreven. Er zijn ook goede kanten aan Boonen: tot 4 jaar geleden waren zijn interviews echt de moeite en hij kan een bepaalde sfeer veroorzaken waardoor iedereen even wielergek is. Het feit dat hij al heel zijn leven met alles weg komt tot daar aan toe, als je u herpakt verdien je nog een kans. Maar mij ligt het vooral aan zijn gedachte in de koers van de afgelopen vier jaar. Toen hij na het WK zei dat hij die spurt negen van de tien keer won, wist ik niet wat ik hoorde. Wat me het meest aan Boonen gaat bijblijven is de vaderfiguur die Wuyts denkt dat hij is voor Boonen. Toen hij gisteren zei "even een schietgebedje prevelen dat dit goed komt" heb ik een kwartier zitten lachen.

Hier als tweede in de rij een column die mijn gedachten misschien wat beter doen uitkomen.
10-04-2017 23:17
@Sagan
Hans Vdw...je haalt nu wel een voorbeeld aan. Die denkt het warm water te hebben uitgevonden.

Wat het WK betreft... 5/10, mits mannetje meer.

Wie My ride my fight my life heeft gezien op VTM...3 delige docu krijgt toch een ander beeld.
11-04-2017 09:36
Iedereen die zijn schouders ophaalt over de loopbaan van Tom Boonen moet onmiddellijk stoppen om zichzelf serieus te nemen. De palmares van Boonen is indrukwekkend, maar wat mij vooral zal bij blijven is zijn rol als regisseur, het "lezen" van de koers en zijn sympathieke uitstraling. Ondanks de forse misère in zijn privéleven is hij daarin niet blijven hangen en heeft zich via de fiets uit het dal omhoog gewerkt. Een klasbak! Terecht de trots van de Vlaamse wielerfamilie, een man om nooit te vergeten !
11-04-2017 09:38
Sporza melde vanmorgen dat ze Wuyts een fotoboek hebben overhandigd
met alle profwielrenners van Belgie.
Dit moet hij vanbuiten leren, want hij kon alleen Boonen van de Belgen.
Er wordt een examen afgenomen, bij niet genoeg kennis is het einde oefening.
Zo nu kunnen de supporters van andere Belgische wielrenners horen hoe hun
favoriet erbij zit.
Dit werd toch wel tijd.
11-04-2017 10:26
Inderdaad, want over Van Avermaet, Gilbert en Naesen heb ik Wuyts echt niet gehoord joh de laatste weken...........................
11-04-2017 18:28
Juist. Wuyts was er op bepaald moment zelfs van overtuigd dat er 5 Belgen op het podium zouden eindigen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.