Tom Dumoulin volgt dieet door darmproblemen
foto: Sirotti
vrijdag 1 december 2017 om 10:28

Tom Dumoulin volgt dieet door darmproblemen

Tom Dumoulin volgt momenteel een dieet om de oorzaak van zijn darmproblemen te achterhalen. “Het probleem is nog steeds niet opgelost”, zegt Dumoulin in het tv-programma College Tour, dat vanavond wordt uitgezonden (NPO 2, 21:05 uur).

“Ik ben onlangs twee dagen in het ziekenhuis in Enschede geweest voor allerlei onderzoeken. Nu volg ik een dieet waarbij we hopen te vinden of ik gevoelig ben voor bepaalde producten. Het is een van die dingen die ik in deze periode doe in de hoop de komende jaren beter voor de dag te komen.”

Darmproblemen waren de oorzaak van het inmiddels beruchte ‘poepincident’ in de voorbije Giro d’Italia. Dumoulin moest toen in de zestiende etappe van de fiets stappen voor een sanitaire noodstop. Hij verloor die dag ruim twee minuten op zijn concurrenten, maar behield toen de roze leiderstrui. Dumoulin wist uiteindelijk de Giro te winnen.

RIDE Magazine
50 Reacties
01-12-2017 10:30
Go vegan Tom
01-12-2017 10:39
@ Prima Facie:
volgens mij zijn het vooral vegetarische etenswaar waar je gevoelig voor kan zijn.
01-12-2017 10:48
Zoals gluten? Of bonen?

Volgens mij kun je overal gevoelig voor zijn.
01-12-2017 10:57
op lactose (melk) na, vooral plantaardige producten. inderdaad gluten, maar ook noten staan hoog op de lijst. ze zullen er heus zijn, maar ik ken zo niemand met een vis/gevogelte/vlees-allergie. wel ken ik mensen die niet tegen pinda's, noten en bepaalde fruit kunnen. (laatst genoemde vaak in combinatie met hooikoorts)
01-12-2017 11:01
Kent iemand hier fodmaps? Een intolerantie hiervoor bestaat binnen mijn gezin, en mijn middelste zusje heeft het het heftigst (de meesten merken niets behalve wat buikpijn als je echt te ver gaat).

Dingen die je dan niet mag hebben bevatten onder andere: (witte) ui, prei, knoflook, appels, lactose, verschillende noten, gluten (spelt dan weer wel)... De meeste last hebben we (na experimentatie) in periodes van hoge stress of na zware inspanningen. Het zou me niets verbazen als Tom ook...
01-12-2017 11:11
Ik ben benieuwd welke kleur en consistentie de poep van Tom heeft.... Wat een nieuws dit zeg. I
01-12-2017 11:18
vis en schelpdieren komt wel vaker voor hoor 8.6

Vlees tref je minder vaak allergieen voor aan geloof ik, maar wel vaker dat het te zwaar valt door een hoog vetgehalte.
01-12-2017 11:18
@8.6 tel je meelwormen als vlees? :P
01-12-2017 11:29
Het hoeft ook geen allergie te zijn, maar een probleem met de vertering en dat kan werkelijk alles zijn,
01-12-2017 11:46
@ tricoloor:
twijfelgeval, lol. :p
01-12-2017 11:47
Dumoulin zal blij zijn met de kennis van de wfers. Mert al deze tips zal het probleem snel zijn opgelost. Ik vraag me af waarom dat hij naar het ziekenhuis is geweest terwijl de echte deskundigheid bij de wfers zit.
01-12-2017 11:51
Dit is bijna het zoeken naar een speld in de hooiberg. Misschien is het wel gewoon stress.
01-12-2017 11:57
Komkommertijd....
01-12-2017 11:57
In wedstrijden eten renners ook veelal gelletjes, als je hier veel van eet kan je maag wel van slag raken. Het kan soms helpen om te beginnen met wat vast voedsel en later over te gaan op de gel. En natuurlijk voor de wedstrijd producten eten die niet te zwaar op de maag liggen. Maar ik ga ervan uit dat hij dit al doet. Ik weet dat lotto-jumbo met OTE gelletje rijd, die zijn 100% natuurlijk, misschien ligt dat ook beter op de maag dan een niet natuurlijke variant.
01-12-2017 11:57
Als de drie weken lang de hele dag vooral suikers naar binnen gooit, is het niet raar dat het lichaam van slag raakt.
01-12-2017 12:03
Hij gaf zelf aan dat zijn spijsvertering stil stond op grote hoogten(minder zuurstof) maar als zijn eten voor die tijd is verteerd(vroeger eten) kan het probleem misschien ook vd baan zijn. Zoals ie al zei er sporadisch last van te hebben dus misschien patroon volgen van toen het wel goed ging.
Ziekenhuizen snappen weinig van topsport zoals wfrs hier, niet te vergelijken met huis tuin en keuken lui.
@roelie phoenix
Beste suikers blijft gewoon fruit maar dat verkoopt niet zo, bij wielerminnend nl peleton doet de appeltaart nog altijd wonderen.
01-12-2017 12:09
Hoe dan ook: In riskante etappes geen bib met bretels meer. Ook moet er t.a.t. (tot de finale) een superknecht bij hem zijn, zoals Froome altijd tot zijn beschikking heeft.
01-12-2017 12:23
Ik heb dat "poepprobleem" ook al heel lang. Als het opkomt moet je toiletteren want ophouden lukt niet.

Zelf weet ik dat het sowieso verergert door spanning en stress.

Ook weet ik dat ik intolerant ben voor veel kunstmatige zoetstoffen. Maltitol bijvoorbeeld geeft snel diarree. Dat zit bijvoorbeeld in suikervrije dropjes.
01-12-2017 12:27
Gewoon schaar in de volgauto en knippen die bretels. Nu moest shirt en zelfs helm af. Valt nog tijd te winnen.
01-12-2017 12:43
Reden zoeken voor een TUE. Ik hoop het niet
01-12-2017 13:29
Eten is een rare zaak.

Ik heb namelijk terugkerende klachten op/rondom hoofd. Opgezette klieren in hals (als dat fors gaat worden kan het een keelontsteking worden), irritatie/vreemde vochtpukkels in bij baardharen (kin/hals/boven mond). De ergste zijn ik denk ontstekingen o.i.d. van de haren rondom ogen met roodheid ogen en waziger zicht tot gevolg. Ook veel warmte/vet-productie op hoofdhuid en huidschilfers. Ik vermoed dat tandklachten/aften in mond/blaasjes tong er ook bij horen maar dat nog maar weinig gehad voor lange tijd.

Dat het serieus is, is wel degelijk het geval. Ik heb op onverklaarbare wijze dusdanige irritatie aan ogen gehad die hebben geleid tot een kapot hoornvlies waarna ik een transplantie heb moeten ondergaan op 30-jarige leeftijd. Door de hele molen daar geweest, auto-immune ziekten, diabetes etc. etc. Niks gevonden.

Vervolgens na operatie meer dan een maand lang antiobiotica gehad. Daarna meer signalen gekregen in de buik en zelf een link gaan leggen met eten. Reguliere geneeskunde vindt niks, de niet-zo reguliere geneeskunde meet hoge waarden afweerstoffen voor aantal voedselproducten die op intolerantie kunnen duiden.

Zelf had ik al een aangepast dieet van half jaar na de operatie die mijn leven beter heeft gemaakt voor bepaalde tijd, totdat ik een grotere terugval kreeg met slechter zicht en meer oogklachten 2 jaar later. Toen dus de niet-regulier en regulier kant geneeskunde aangesproken. Strikter dieet voor mijzelf opgesteld voor mijzelf op basis van de niet-regulier hints. 3/4 jaar aangehouden en voel me energieker, maar wil het strikte dieet niet mn ganse leven blijven doen. Dus weer wat zaken gaan innemen en enkele problemen keren dan weer terug (vette voorhoofd, lichte irritatie bij ogen bv) maar als ik dan snel even mn dieet weer aanhoud voor 2 dagen hersteld het prima en heb ik er geen blijvende last van.

Lang verhaal, maar ikzelf ervaar dat eten effect op me heeft op mn energieniveau en lichamelijke ongemakken geven. Wat de mechanismen erachter precies zijn geen idee van, maar in de reguliere geneeskunde loop ik heel snel vast. Allergie-testen wijzen weinig tot niks uit. De hoek waar men dan heen wil is heb je veel stress of ben je psychisch wel in orde. Dat is globaal de kijk van de gemiddelde arts, als je ergens last van hebt dat zij niet kunnen verklaren zit je misschien niet goed in je vel oid. Die gasten snappen er geen hout van. Hoe kun je van de ene dag neuraal naar bijzonder lusteloos/geirriteerd gaan met uiterlijke klachten en dan na andere eetpatroon 2 dagen later weer opgeklaard zijn. En dat herhaaldelijk. Dan is het geen psychisch probleem... alhoewel ik wel moet toegeven dat stressige perioden wel eerder klachten kunnen geven.
01-12-2017 13:42
@kleomantre
Ik heb begrepen dat artsen in opleiding weinig over voeding leren. Vreemd, omdat het belangrijke gevolgen kan hebben. Zij zouden zulke goede adviezen kunnen geven aan hun patiënten en daarmee veel problemen kunnen voorkomen.
01-12-2017 13:53
mn partner zit in onderzoek rondom microbiome, zeg maar je darmflora . Onderzoek dat reeds gedaan is hint naar mogelijk best forse beïnvloeding van je gestel door je darmen. Staat alleen nog in de kinderschoenen en alleen op een UMC zou je met onderzoek naar je microbiome terecht kunnen.

In principe zijn artsen globaal gezien net als danceproducers. Ze hebben een aantal presets ter beschikking en de output is nogal formulematig. Ervaring en kunde brengt ze wel regelmatig naar goede bevindingen, maar out-of-the-box is maar een kleiner deel gegeven. En doordat het zo in de formules zit (en de wereld om hen heen eerste wetenschappelijk bewijs moet hebben anders is het hocus-pocus) blijft de geneeskunde schrik hebben van een afwijkende aanpak. En dat vasthouden aan 'bewezen' zaken is een prachtig businessmodel geworden voor de industrie helaas.
01-12-2017 14:20
@Kleomantre
De ademtest is niet bijzonder betrouwbaar, naar wat ik begrepen heb. Maar is wel vele malen goedkoper dan een bloedtest voor lactoseintolerantie. Maar je moet soms wel weten waar je naar moet vragen voor artsen je verder helpen.
(Bloedtest positief, ademtest negatief bij mijn zusje. Hoera voor second opinion)
01-12-2017 14:44
@girard, kleo
Ben er zeker van dat renners veel te veel eten waar het lichaam aan gaat wennen dus wil het meer hebben met veelvuldig toilet bezoek tot gevolg.
Bij de helft minder eten gaat lichaam zich ook weer aanpassen, wij reden soms 2 dagen volle bak zonder een grote boodschap.
Wat hier al vaker aangehaald is, presteren op vetreserve is goed mogelijk, Reinier reed hem op een bord BRINTA bij -15 en een hema worst onderweg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.