Tom Gloag kan weer koersen na jaar afwezigheid: “Ik voel me eindelijk weer een renner”
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 24 juli 2024 om 14:29

Tom Gloag kan weer koersen na jaar afwezigheid: “Ik voel me eindelijk weer een renner”

De Czech Tour staat voor Visma | Lease a Bike in het teken van de langverwachte comeback van Tom Gloag. De nog maar 22-jarige Brit stond bijna een jaar langs de kant door een slepende blessure, onder meer door een gebroken knieschijf. “Ik heb een goed trainingsblok achter de rug. Het voelt als een overwinning dat ik nu eindelijk weer terug kan keren in koers”, aldus Gloag in aanloop naar de Tsjechische ronde.

“Ik reed na een hersteltraining terug naar huis.. Plots werd ik geschept door een auto, waarbij ik mijn knieschijf brak. Wat ik me nog herinner, is dat ik na de aanrijding naar mijn linkerbeen keek en mijn knieschijf er niet goed uitzag”, blikt Gloag nog een keer terug. Zijn laatste wedstrijd voor Visma | Lease a Bike was de Clásica San Sebastián op 29 juli vorig jaar. “Momenteel voel ik me gelukkig weer fit en gezond”, kijkt hij vooruit.

“Een wedstrijd is natuurlijk heel iets anders dan een training. Ik kijk ernaar uit om weer een rugnummer op te spelden en terug te keren tussen mijn ploeggenoten in het peloton. Ik voel me eindelijk weer een renner. Door de steun van een hoop mensen heb ik me er echter doorheen geslagen. Vanuit de grond van m’n hart wil ik de fysiotherapeuten Richard Spink en Marjolein Dukker bedanken. Zij hielpen me stapje voor stapje vooruit in de goede richting”, legt hij uit. En zo zijn er meer mensen die hij wil bedanken.

‘Een resultaat mag ik niet van mezelf verwachten’
Gloag start zonder verwachtingen in Tsjechië. “Zelf ben ik vooral bezig met het opdoen van wedstrijdritme”, zegt hij. “Een resultaat staat niet voorop, dat mag ik ook niet van mezelf verwachten. We staan aan de start met een uitgebalanceerde ploeg waarbij Johannes Staune-Mittet en Koen Bouwman de vooruitgeschoven pionnen in het algemeen klassement zullen zijn.”

Ploegleider Robert Wagner ziet wel kansen voor de jongelingen. “Johannes won hier vorig jaar als belofte een rit, maar moest de dag erna helaas ziek opgeven. Hij is gemotiveerd om revanche te nemen. Voor Matthew Brennan is het een mooie kans om zich in de sprints te meten met de renners van onder meer zeven andere WorldTour-teams”, stelt de Duitse ploegleider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.