Tom Gloag (Visma | Lease a Bike) luistert comeback op met zege in bergrit Czech Tour
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 27 juli 2024 om 15:35

Tom Gloag (Visma | Lease a Bike) luistert comeback op met zege in bergrit Czech Tour

Tom Gloag heeft de derde etappe van de Czech Tour op zijn naam geschreven. De Brit van Visma | Lease a Bike, die in augustus 2023 werd aangereden door een auto en in Tsjechie pas weer zijn comeback maakte, reed op de slotklim vroeg weg uit de favorietengroep en wist solo stand te houden. Marc Hirschi eindigde als tweede en blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

De renners kregen in de Czech Tour voor de tweede dag op rij een bergop aankomst voorgeschoteld. De finish lag namelijk in Dlouhé stráně, na een klim van 12,3 kilometer aan 6,7%. De aanloop was ditmaal relatief vlak.

Grote en sterke kopgroep
In die aanloopfase zagen we een kopgroep van zes, onder wie Floris Van Tricht (Israel-Premier Tech Academy) en Hugo Wertz (Bingoal WB). Zij reden een tijdje samen voorop, maar al gauw kwamen er meer renners oversteken. Daarbij enkele bekende namen, zoals Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) en Tomáš Kopecký (TDT-Unibet).

Tomáš Kopecký in de kopgroep – foto: Cor Vos

UAE Emirates, de ploeg van klassementsleider Marc Hirschi, had in de persoon van Rui Oliviera ook een renner vooraan. De Portugees had echter al een grote achterstand in het klassement, terwijl Mats Wenzel (Lidl-Trek Future Racing), de bestgeklasseerde vooraan, op slechts een minuut en 19 seconden van Hirschi stond. UAE moest dus rijden in het peloton.

Kwartet met Kopecký
En dat deden ze dan ook. Toch kon de ploeg uit het Midden-Oosten niet voorkomen dat Wenzel op een zeker moment virtueel aan de leiding stond, zij het nipt. Later kreeg UAE hulp van Flanders-Baloise en dsm-firmenich PostNL. Vooral de troepen van dat laatste team gooiden de beuk er flink in, waardoor het gat snel begon te slinken. Op dertig kilometer van de streep was het verschil zo klein geworden dat drie renners er vanonder muisden. Dit waren Kopecký, Lukáš Kubiš (Elkov-Kasper) en Alastair Christie-Johnston (CCACHE x Par Küp). Ook Oliveira kon nog aansluiten.

dsm-firmenich PostNL dicht het gat – foto: Cor Vos

Tom Gloag kiest de aanval
Kopecký en co hielden stand tot de voet van de slotklim. Op dit punt zat hun avontuur erop, waarna we een aanval zagen van Kevin Colleoni. De Italiaan van Intermarché-Wanty reed een tijdje alleen op kop, maar zes kilometer van de top werd hij voorbij gestoven door Tom Gloag. De Brit van Visma | Lease a Bike, die zijn eerste wedstrijd rijdt in bijna een jaar tijd, ging op en over Colleoni en begon aan een solo. Ondertussen moest Julian Alaphilippe lossen uit de groep der favorieten.

In die groep der favorieten waren enkele tussenversnellingen, terwijl Gloag in één tempo door bleef beuken. Zodoende behield hij een mooie voorsprong, maar in de voorlaatste kilometer gingen de echte klassementstoppers in de aanval. Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL) probeerde het eerst, maar de Amerikaan liep op een counter van klassementsleider Marc Hirschi. De Zwitser van UAE kon Gloag echter niet meer achterhalen. De 22-jarige Brit pakte zo zijn eerste profzege. Hirschi blijft wel leider.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.