Tony Martin kritisch op finish na afdaling Galibier: “Vooral in de eerste week een groot gevaar”
foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2024 om 13:32

Tony Martin kritisch op finish na afdaling Galibier: “Vooral in de eerste week een groot gevaar”

De finish van de vierde Touretappe volgt een kleine 19 kilometer na de top van de Col du Galibier. Daar is kritiek op gekomen van Tony Martin. De voormalig prof heeft bij de Duitse Eurosport gezegd dat hij een aankomst als deze – na een afdaling – onveilig vindt.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik vind het gevaarlijk om de finish na de afdaling van een hoge en zware col te leggen”, aldus Martin, die als analist aan de slag is bij Eurosport. “Vooral de klassementsrenners gaan tot het uiterste op de beklimmingen om vervolgens in de afdaling alle risico’s te nemen en te strijden voor elke seconde.”

Martin noemt in zijn betoog Tom Pidcock. De Brit won in 2022 de rit naar Alpe d’Huez nadat hij de afdaling van de Col du Galibier als een bezetene naar beneden was gevlogen. “Er zijn heel goede afdalers, zoals Pidcock. Als anderen met minder vaardigheden hen proberen te volgen, gaan ze misschien over hun eigen grenzen heen. Dat vergroot de kans op valpartijen. Als je de finish op de top legt, vermijd je dit risico.”

Vroeg in de ronde
De vroege timing van de Alpenetappe brengt volgens Martin nog meer gevaar met zich mee. “Vooral in de eerste week zie ik het als een groot gevaar, omdat de verschillen in het algemeen klassement nog niet zo groot zijn”, aldus de Duitser, die zijn carriere in 2021 afsloot bij Jumbo-Visma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.