Toptalent Zoe Bäckstedt laat favorieten achter zich in openingstijdrit Simac Ladies Tour
foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2024 om 15:33

Toptalent Zoe Bäckstedt laat favorieten achter zich in openingstijdrit Simac Ladies Tour

De eerste profzege van Zoe Bäckstedt is een feit. De nog altijd maar 20-jarige Britse versloeg in de openingstijdrit van de Simac Ladies Tour erkende hardrijders als Ellen van Dijk, Lotte Kopecky en Chloe Dygert en is daarmee ook de eerste leidster in de Nederlandse WorldTour-koers.

Op de eerste dag van de Simac Ladies Tour werden de kaarten al meteen een keer geschud. De ronde werd namelijk geopend met een tijdrit. Gennep is al sinds 2014 vaste prik in de ronde. Het parcours is een klassiek heen-en-weertje met de start en finish in de stad en een keerpunt op een rotonde. Vanuit het centrum van Gennep liepen de eerste kilometers in oostelijke richting, om dan richting een vakantiepark te trekken. Na vijf kilometer lag het keerpunt, waarna de rensters weer richting Gennep reden.

Zoe Bäckstedt met een zeer scherpe tijd
In deze tijdrit voor echte specialisten was het uitkijken naar onder meer Chloé Dygert, Lotte Kopecky, Ellen van Dijk, Riejanne Markus en Lorena Wiebes. De meeste van deze hardrijders beten echter hun tanden stuk op tijd van Zoe Bäckstedt. De 20-jarige alleskunner van Canyon//SRAM reed de laatste maanden in de luwte van de toppers, maar liet vandaag zien over zeer goede benen te beschikken.

Ellen van Dijk strandde op plek drie – foto: Cor Vos

Bäckstedt raasde namelijk met een gemiddelde van net geen 48 kilometer (47,794 km/u) over het tien kilometer lange parcours. Ze wist aan de finish een eindtijd neer te zetten van 12:41 en bleek daarmee zeven seconden sneller dan Lieke Nooijen. Andere erkende tijdritspecialisten als Van Dijk (+7 seconden) en Kopecky (+11 seconden) kwamen ook niet aan de tijd van de nog altijd piepjonge Bäckstedt.

Favorieten komen niet in de buurt
De veldrijdster annex wegrenster mocht zo toch dromen van de dagzege en de eerste leiderstrui, al moest ze nog wel wachten op de binnenkomst van twee belangrijke concurrentes en mogelijke kanshebsters op de ritzege. De eerste was tweevoudig wereldkampioene tegen de klok Chloe Dygert, maar de Amerikaanse kwam niet in het stuk voor en moest ruim een halve minuut prijsgeven op Bäckstedt.

Lotte Kopecky op weg naar een vierde plaats in de daguitslag – foto: Cor Vos

En Wiebes? De sprintster van SD Worx-Protime rolde als laatste van het startpodium en kon eventueel nog de tijd van Bäckstedt van de tabellen vegen, maar ook de Nederlandse kwam niet in de buurt van de beste tijd. En zo mocht Bäckstedt haar handen in de lucht steken, in de wetenschap dat haar eerste zege op de weg bij de profs binnen is.

De veelzijdige renster gaat daarmee ook aan de leiding in het algemeen klassement en zal woensdag in de leiderstrui de eerste rit-in-lijn afwerken.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.