Tour 2014: Majka pakt tweede etappezege
woensdag 23 juli 2014 om 17:19

Tour 2014: Majka pakt tweede etappezege

Majka

foto: Sirotti

Rafal Majka heeft de zeventiende etappe gewonnen in de Tour de France. De Pool soleerde op de Pla d’Adet naar de zege. Hij was de beste in een kopgroep, waar ook Bauke Mollema in zat. In het klassement stijgt Mollema door zijn aanvalspoging naar plek zeven. Laurens ten Dam blijft achtste.

Slagter in vroege vlucht
Meteen na het startsein gingen acht renners ervan door. Daarbij zat met Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) één Nederlander. De voorsprong van de koplopers werd niet groter dan één minuut, omdat Katusha tempo maakte in het peloton. Aan de voet van de Col du Portillon, de eerste klim van de dag, probeerden vervolgens veel renners de sprong te maken naar de acht leiders. Ondertussen moest Slagter vooraan snel lossen, terwijl Michal Kwiatkowski (OPQS) in het peloton al vroeg in de problemen kwam.

Aanval Mollema
Door de vele demarrages ontstond er een vluchtgroep van 22 man. De meest opvallende naam vooraan was die van Bauke Mollema (Belkin). Daarnaast waren Pierre Rolland (Europcar), Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) en Fränk Schleck (Trek) eveneens mee gesprongen. Kortom: de nummers tien, twaalf, dertien en veertien in het klassement zaten in de kopgroep. Hetzelfde geldt voor Joaquim Rodríguez (Katusha) en Rafal Majka (Tinkoff-Saxo), die punten hoopten te sprokkelen voor de bergtrui. Bovendien zat er met Tom Dumoulin (Giant-Shimano) een tweede Nederlander mee.

Kiryienka vertrekt
Nog voor de voet van de tweede beklimming van de dag, de Col de Peyresourde, reed Vasil Kiryienka (Team Sky) weg uit de kopgroep. Hij kreeg snel een goede voorsprong. Op de top van de berg had de Wit-Rus ruim een minuut voorsprong op Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) en Jesus Herrada (Movistar), die vanuit de achtervolgende groep waren weggesprongen, en bijna twee minuten op de rest van de achtervolgers, met daarbij Bauke Mollema. Ruim drie minuten na de groep van Mollema kwam het peloton boven op de Col de Peyresourde.

Samensmelting vooraan
Op de Col de Val Louron-Azet, de derde berg van de etappe, smolt alles vooraan samen. Kiryienka, Roche en Herrada werden gegrepen door Mollema en co. Ondertussen werd het peloton flink uitgedund. Op de top waren er nog maar negen man over: Vincenzo Nibali, Tanel Kangert, Romain Bardet, Jean-Christophe Peraud, Alejandro Valverde, John Gadret, Thibaut Pinot, Tejay van Garderen en Laurens ten Dam. In de afdaling plaatste Bardet (net zoals eerder in deze ronde) een aanval. Hij probeerde zodoende Thibaut Pinot onder druk te zetten.

Majka achtervolgt
Aan de voet van de slotklim had Bardet veertig seconden voorsprong op de groep van de leiders. De Fransman werd op zes kilometer van de meet echter weer gegrepen. Op dat moment zaten Valverde en Ten Dam niet meer in de groep van de favorieten. Ondertussen waren vier renners vertrokken uit de kopgroep: Pierre Rolland (Europcar), Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo), Amaël Moinard (BMC) en Giovanni Visconti (Movistar). Laatstgenoemde reed al snel van de andere drie weg. In de groep daarachter demarreerde Majka, die in een vlot tempo naar Visconti sprong.

Tweede zege Majka
Met nog vijf kilometer te gaan plaatste leider Nibali een aanval. Alleen Peraud kon de Astana-renner volgen. Het duo passeerde even later Mollema, die inmiddels was teruggezakt. Pinot, Bardet en Van Garderen waren de dichtste achtervolgers. Daarachter reden Valverde en Ten Dam. Ondertussen was Majka van Visconti weggereden. De renner van Tinkoff-Saxo soleerde vervolgens naar zijn tweede etappezege in deze ronde. Hij pakte bovendien veel bergpunten en doet daarmee goede zaken voor dat klassement.

Tweede adem Valverde
De derde plaats in de daguitslag ging naar Nibali. Daarachter leek Valverde zijn tweede adem gevonden te hebben. Hij ging op en over de groep met Pinot, Bardet en Van Garderen en eindigde vijf seconden voor dit drietal. Vijftien seconden later kwam Ten Dam binnen, die Mollema voorbij hem ziet gaan in het klassement. Ze staan nu zevende en achtste.

Majka

flag-fr Tour de France 2014 (WT)
Uitslag rit 17: Saint-Gaudens – Saint-Lary-Soulan (Pla d’Adet) (124,5 km)

1. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) in 3u05m23s
2. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 29s
3. flag-it Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) op 46s
4. flag-fr Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) in z.t.
5. flag-it Alessandro De Marchi (Cannondale) op 49s
6. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 52s
7. flag-lu Fränk Schleck (Trek Factory Racing) op 1m12s
8. flag-nl Bauke Mollema (Belkin) in z.t.
9. flag-ie Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) op 1m25s
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m35s

Klassement na rit 17:
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana Pro Team)
2. flag-es Alejandro Valverde (Movistar Team) op 5m26s
3. flag-fr Thibaut Pinot (Equipe FDJ.fr) op 6m00s
4. flag-fr Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) op 6m08s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 7m34s
6. flag-us Tejay van Garderen (BMC Racing Team) op 10m19s
7. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 11m59s
8. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling) op 12m16s
9. flag-cz Leopold König (Team NetApp-Endura) op 12m40s
10. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 13m15s

Alle klassementen en uitslagen

Puntenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
Jongerenklassement: flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
Ploegenklassement: flag-fr AG2R La Mondiale
Prijs voor de strijdlust: flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.