Tour 2015: Chris Froome deelt mokerslag uit, Robert Gesink vierde
Chris Froome heeft overtuigend de eerste bergrit van de Tour de France gewonnen. De Brit versnelde al op meer dan zes kilometer van het einde en niemand kon in zijn buurt blijven. Froome’s ploeggenoot Richie Porte eindigde op een kleine minuut als tweede. Nairo Quintana werd derde en moest ruim één minuut toegeven. Robert Gesink reed een ijzersterke etappe en kwam als vierde over de streep. De Nederlander gaf iets meer dan anderhalve minuut toe.
Fedrigo en Vanbilsen vallen aan
Pierrick Fedrigo was na zeven kilometer de eerste renner die kon ontsnappen uit een op hol geslagen peloton. De Fransman moest een lange periode met zijn neus in de wind rijden om weg te komen uit het peloton. Pas na een kleine vijftien kilometer wedstrijd kreeg de renner van Bretagne Séché Environment een vrijgeleide van het peloton.
Inmiddels was er wel een tweede aanvaller: Kenneth Vanbilsen. Fedrigo wachtte echter niet op de Belg. Pas dertig kilometer later liet hij de renner van Cofidis bij hem komen en waren er dus twee koplopers. Dat stemde de Sky-ploeg van leider Chris Froome tevreden en na 75 kilometer wedstrijd had het tweetal bijna vijftien minuten voorsprong.
Toen vond Movistar het wel welletjes. De ploeg van uidager Nairo Quintana zette twee mannetjes op kop. Alex Dowsett en Imanol Erviti moesten aan het werk bij de Spaanse ploeg en reden al snel een minuut van de voorsprong van Fedrigo en Vanbilsen af.
Val Warren Barguil
Met nog 85 kilometer te gaan ging in het peloton Warren Barguil hard tegen de grond. De Fransman bleef lang zitten. De renner van Giant-Alpecin ging uiteindelijk wel weer door, maar had toen wel al ruim drie minuten achterstand op het peloton. De klimmer zette echter door en kwam dankzij de hulp van de volgauto’s en Ramon Sinkeldam terug bij het peloton.
André Greipel terug in het groen
Op 55 kilometer van het einde was het verschil nog altijd boven de tien minuten. FDJ wilde hier verandering in brengen en ging Movistar helpen in de achtervolging. Daarna sloten ook de ploegen van de sprinters aan met het oog op de tussensprint op 42 kilometer van de eindstreep.
Giant-Alpecin trok de sprint goed aan voor John Degenkolb, maar André Greipel won de sprint van het peloton. Peter Sagan eindigde pas als zevende en daarom mag Greipel morgen opnieuw van start gaan in de groene puntentrui. Het peloton had op dat moment zeven minuten en twintig seconden achterstand op het kopduo.
Klimwerk
Richting de voet van de klim wilden verschillende ploegen hun kopmannen naar voren brengen. Dit zorgde ervoor dat het verschil met de vluchters rap verkleind werd. Aan de voet hadden Fedrigo en Vanbilsen nog twee minuten voorsprong over en wisten daar al dat ze kansloos waren voor de dagzege.
Na anderhalve kilometer moest Vanbilsen zijn vluchtmakker Fedrigo laten gaan. In het peloton lieten een groot aantal knechten en sprinters het in het begin van de klim lopen. Van de klassementsrenners was Rui Costa de eerste die het peloton moest laten gaan. Movistar trok aan kop hard door. Ook voor Romain Bardet, Andrew Talansky en Daniel Martin was het feestje tijdens het klimmen snel voorbij. Met nog twaalf kilometer was het ook klaar voor Thibaut Pinot en Jean-Christophe Peraud, de twee Fransen die vorig jaar nog op het podium eindigden. Het was voor hen geen feest op Quatorze Juillet.
Aanval Gesink
Op het moment dat Fedrigo werd bijgehaald door het gedecimeerde peloton, koos Robert Gesink de aanval. De renner van LottoNL-Jumbo voelde zich duidelijk goed en sloeg direct een gaatje met de door Movistar gemende favorietengroep.
Achter onze landgenoot moest een andere Nederlander, Bauke Mollema, afhaken. Hij was niet alleen, want ook titelverdediger Vincenzo Nibali moest er af in het gezelschap van Rigoberto Uran. Rafael Valls ging ondertussen op zoek naar Gesink. Iets verderop sloot de Spanjaard aan.
Met 8,5 kilometer te gaan liet de Nederlander zijn Spaanse vluchtmakker weer achter zich, terwijl Joaquim Rodriguez, Warren Barguil en Laurens ten Dam moesten lossen bij de favorieten. Daar nam Wout Poels de kop in dienst van kopman Froome.
Valverde
Op acht kilometer van het einde gooide Alejandro Valverde de knuppel in het hoenderhok, maar Geraint Thomas liet niet begaan. De favorietengroep bestond nog maar uit tien renners. Valls werd ondertussen ingehaald.
Op kop van de groep versnelde Sky met als gevolg dat er een paar man af moesten. Gesink werd ingehaald. Alleen Chris Froome en Nairo Quintana konden het tempo van Richie Porte volgen. Op korte afstand volgden Tejay van Garderen en Gesink.
Froome
Op 6,5 kilometer van het einde versnelde Froome zelf. Quintana moest gelijk een klein gaatje laten en zag zijn Britse concurrent beetje bij beetje laten gaan. Froome verzwakte onderweg niet en reed in het slotstuk van de etappe alleen maar verder weg al zijn concurrenten.
Al na de eerste Pyreneeënrit heeft de Brit een voorsprong van enkele minuten op zijn concurrenten. Quintana volgt in het algemeen klassement op drie minuten, Contador op vier. Verliezer van de dag was titelverdediger Vincenzo Nibali. Hij staat nu tiende op bijna zeven minuten van Froome. Morgen gaat de Tour verder met een nieuwe bergetappe.
Tour de France 2015 (WT)
Uitslag rit 10: Tarbes – La Pierre-Saint-Martin
1. Chris Froome (Sky) in 4u22m07s
2. Richie Porte (Sky) op 59s
3. Nairo Quintana (Movistar) op 1m04s
4. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m33s
5. Alejandro Valverde (Movistar) op 2m01s
6. Geraint Thomas (Sky) z.t.
7. Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 2m04s
8. Pierre Rolland (Europcar) z.t.
9. Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 2m22s
10. Tejay van Garderen (BMC) op 2m30s
11. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 2m51s
17. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 4m09s
21. Vincenzo Nibali (Astana) op 4m25s
22. Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) z.t.
32. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 6m04s
33. Wout Poels (Sky) z.t.
Volledige rituitslag
Algemeen klassement na rit 10:
1. Chris Froome (Sky) in 35u56m09s
2. Tejay van Garderen (BMC) op 2m52s
3. Nairo Quintana (Movistar) op 3m09s
4. Alejandro Valverde (Movistar) op 4m01s
5. Geraint Thomas (Sky) op 4m03s
6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m04s
7. Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 4m33s
8. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 4m35s
9. Warren Barguil (Giant-Alpecin) op 6m12s
10. Vincenzo Nibali (Astana) op 6m57s
11. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 7m15s
Volledig klassement
"Als Armstrong in zijn beste dagen..." hoorde ik een verslaggever zeggen over Froome, ben benieuwd hoe de man het heeft bedoeld.
Ik heb er weinig mee moet ik zeggen, een soort opwind poppetje, maar OK, hij is de sterkste.
Thomas heeft mij ook verbaasd, maar het is natuurlijk afwachten of hij dit iedere dag kan, een tour van wonderen is het!
Ben benieuwd of Tinkov nog geïnteresseerd is in een confrontatie van alle toppers in de 3 grote rondes.....
Dat was net het punt van Tinkov, hé. Als iedereen elke ronde zou rijden, dan zijn de waardeverhoudingen wel gelijk. Ik vind het nogal getuigen van weinig koersintellect om dan deze stelling te poneren.
Of denk je dat als Froome en Quintana ook de Giro in de benen hebben (wie er dan zou winnen, laat ik in het midden) hetzelfde zouden doen als nu? No way. En indien wel, dan zullen al diegenen die het woord doping in de mond nemen toch wel gelijk hebben, zeker?
Morgen hopelijk genieten van Kruijswijk. Wel jammer dat de Tour beslist lijkt.
Ja dat zie ik der Tony zeker wel doen, a la Cancellara, allebei zware jongens die daar fysiek goed geschikt voor zijn. Maar van kasseienspecialist naar hooggebergte performer vind ik wel een stretch hoor. Thomas is een groot talent daar zeg ik niks over, net als Hincapie een van de beste renners van zn tijd was. Maar als je dat allemaal in 1 seizoen kan, tja...
"als je toch die vergelijking wilt maken", sorry hoor die vergelijking was je zelf begonnen . Afgezien van een 9e plek in PR in 2014 (wat zeker heel behoorlijk is) heb ik Wiggins eigenlijk nooit goed zien rijden in een klassieker.
Thomas is zeker technisch veel vaardiger idd, en zie em graag rijden.
Hij lijkt eindelijk de klimmersbenen van weleer gevonden. Nooit gedacht dat ooit nog te zien.
De wederopstanding van Gesink. Mooi om te zien.
Froome haalt hier gedurende 42 minuten 6,1W/kg. Gebruik Quintana als benchmark die 5,9W/kg levert. Neem daarin mee dat de versnelling pas in de tweede helft van de klim kwam, dus dat zou betekenen dat op de eerste helft Froome 5,9W/kg produceerde en in de tweede helft 6,3W/kg. De laatste zes jaar hebben wattages laten zien van 6,3W/kg voor 20 minuten, 6-6,1 voor 30 minuten en 5,8-5,9 voor 40 minuten. Dat zou je al grijs gebied kunnen noemen, laat staan wat dit dan zou zijn. Even ter vergelijking, in de epo hoogtijdagen van Lance en Pantani reden zij Alpe d'Huez omhoog in ongeveer 38 minuten. Qua klimtijd vergelijkbaar dus. Zij deden dit met 6,1-6,2W/kg. Uiteraard kan ik niets bewijzen sommige reacties hier berusten heel erg op onderbuik gevoelens, maar dat er vraagtekens worden gesteld bij deze prestaties lijkt mij niet meer dan terecht. Nog los van eventuele zaken als zeer sterk presteren van zijn teamgenoten, wat gezien het verleden wellicht ook de schijn tegen heeft.
Daarnaast heb ik vandaag oprecht zo'n beetje de mooiste sportbeelden van mijn leven (en nee, ik overdrijf niet) gezien, toen ik Merijn Zeeman zag. Nee, ik vond dat niet over the top of huilie-huilie, maar gewoon heel erg oprecht. We moeten, zo vind ik, met zijn allen ook niet wegbagatelliseren wat Gesink in de loop van zijn carrière allemaal al heeft meegemaakt, en ik kan me heel erg goed voorstellen dat dat er dan even uitkomt bij iemand die heel erg meeleeft.
En mbt Froome: ik zal nooit fan worden, maar je moet respect hebben voor zijn overmacht vandaag. Qua geel is de Tour volgens mij beslist, maar door het feit dat diverse pretendenten tegenvallen, ligt de rest van de top-tien volledig open, en zijn er twee Nederlanders die daar nadrukkelijk nog kans op maken.
Laatste naam die ik wil noemen: Laurens ten Dam. Een week geleden bijna abandon, en nu tegelijkertijd met de titelverdediger over de streep. Eén woord: respect!
Vraagtekens hebben is prima, die uitspreken (met argumenten) ook. Wat hier gebeurd is wat anders. Hier doen mensen alsof Thomas nog nooit een berg heeft opgereden, alsof Porte niets meer is dan een bergknechtje, etc.
@mentsjov en @floris
Helemaal mee eens en ook nog een mooi verwoord!
Morgen nog niet, ik denk op het plateau de beille.
Dit is het klassieke uit het verband rukken / onjuist representeren van de argumenten van anderen, om die van jezelf er redelijker uit te laten komen.
En dat terwijl dit een zware klim is, na een rustdag en onder hele warme omstandigheden.
En verder graag vraag ik het adres van de mensen die deze prestatie geloven. Dan kom ik eens een prachtig onverroestbaar en onverwoestbaar messen/keukensetje aan de deur verkopen.
Snel kijken of even het beeld stil zetten, tussen 24:01 en 24:05.
Tussen dan en de finish rijdt Porte dus nog eens 20s weg bij Gesink en rijdt Gesink nog eens 20s weg bij Van Garderen. Maar op de renners die al eerder gelost waren en later terugkeren bij TJvG/Rolland, wint Gesink in de laatste kms niet of nauwelijks.
Het ging mij vooral even om de eventuele rol van de ploegauto van Sky, omdat de regie wegzapte op het moment dat die bij Porte kwam. Maar die rol was dus iig geen hoofdrol.