Tour 2015: Greipel wint waaierrit op Neeltje Jans, Cancellara geel
André Greipel heeft de heroïsche waaieretappe van Utrecht naar Neeltje Jans op zijn naam geschreven. De Duitser versloeg in Zeeland Peter Sagan en Fabian Cancellara. De Zwitser is door de boni’s de nieuwe leider in het algemeen klassement, aangezien Rohan Dennis de slag gemist had. Tom Dumoulin was de beste Nederlander op plek acht, hij schuift op naar plek drie in het algemeen klassement.
Een volgestroomd Utrecht was het decor van de eerste wandelende kilometers van de rit in lijn. Het hoogtepunt was het onderdoor rijden van de Domtoren. Bij het Oude Stadhuis werd een ceremonie gehouden en werd de Tour de France ‘officieel’ geopend. Op ’t Goylaan werden de renners voor het eerst afgevlagd door Christian Prudhomme.
Stef Clement vertegenwoordigt Nederland in de kopgroep
Armindo Fonseca (Bretagne-Séché Environnement) kwam met de allereerste aanval van deze Tour. Onze landgenoot Stef Clement (IAM Cycling) sprong direct op het wiel. Ook Jan Barta (Bora-Argon 18) en Perrig Quemeneur (Europcar) zij kregen direct een vrijgeleide van het peloton; de kopgroep van de dag was weg. Clement was de best geplaatste van de leiders, waardoor hij lange tijd virtueel in de gele trui reed. In het peloton namen Etixx-Quick-Step en BMC de controle. Het gat bleef lang hangen rond de twee minuten.
Weersverandering leidt tot eerste waaiers
In Utrecht waren nog zonnestralen, naarmate Rotterdam in het vizier kwam werd de lucht grijzer en grauwer. Het ging licht regenen en de wind nam zichtbaar toe. Dit zorgde voor nervositeit en de eerste waaiers, nog voor de Maasstad binnengereden was. Favorieten werden naar voren geloodst en bij de eerste de beste open vlakte trok Tinkoff-Saxo de boel op een lint. Ook Sky nam haar verantwoordelijkheid en nam Chris Froome op sleeptouw.
Bauke Mollema, Alejandro Valverde, Andrew Talansky misten de slag, maar konden terugkeren nadat de weg een andere richting aannam. De voorsprong van de koplopers vervaagde als sneeuw voor de zon, het gat bedroeg in Rotterdam een halve minuut.
Rotterdamse tussensprint voor Barta
In de kopgroep was het Barta die wegsprong bij het binnenrijden van Rotterdam. De Tsjech pakte daardoor de maximale punten bij de tussensprint. Clement werd tweede voor Fonseca. In de pelotonspurt bleef John Degenkolb zijn collega-sprinters Alexander Kristoff en Peter Sagan voor. Een lichte valpartij trof even later Wilco Kelderman, maar hij kon terugkeren.
Nibali en Kelderman op achterstand
Ondertussen vonden Clement en Fonseca terug de aansluiting bij Barta. Het zat – in tegenstelling tot gisteren – niet mee voor de LottoNL-Jumbo-ploeg. Alweer kreeg Kelderman problemen, ditmaal bleef een deel van de ploeg wachten op de kopman. De val had voor een splitsing in het peloton gezorgd. Onder meer Vincenzo Nibali zat in deel twee. De koplopers werden op 62 kilometer ingerekend door het eerste peloton, dat stevig doortrok. De mannen van de Nederlandse Lotto zaten ook in deel twee, op driekwart minuut van de voorste groep.
Slagveld van kilometer vijftig tot de streep
Etixx-Quick-Step leidde – niet voor het eerst vandaag – de voorste groep en maakte tempo, waardoor er weer waaiers gevormd werden. Onder meer Nairo Quintana, Valverde, Mollema en Jean-Christophe Péraud zaten in de verkeerde groep. Op kop nam dit keer Lotto Soudal de leiding, dit was een versnelling te veel voor leider Rohan Dennis. Tony Martin zat wel mee vooraan, waardoor hij de virtuele leiding nam. Alberto Contador, Chris Froome, Tejay van Garderen en Rigoberto Uran waren de klassementsmannen vooraan. Mark Cavendish, Andre Greipel en Sagan waren de rappe mannen. Tom Dumoulin en Fabian Cancellara waren ook present uit de top van het klassement.
Dubbel pech voor de Tourwinnaar van vorig jaar volgde, aangezien hij te kampen had met een lekke band. De Italiaans kampioen keerde tussen de volgwagens terug in zijn waaier, die op dat moment (op 21 km) vijftig tellen achter had. Op de volle Brouwersdam groeide het gat weer naar een minuut, mede door een inspanning van Sagan. De Slowaak moest op vijftien kilometer van fiets wisselen en in de achtervolging, maar binnen no time keerde hij terug.
Aankomst op Neeltje Jans
Bij het ingaan van de laatste tien kilometer bedroeg de voorsprong 1.17 op de tweede waaier. Met ruim twintig man stormde men af op de laatste rechte lijn richting Neeltje Jans. Etixx-Quick-Step zette een trein op voor Cavendish, Sieberg deed dat voor Greipel. De Brit kwam te vroeg op kop, waarna hij nog voorbij gestoomd werd door Greipel, Sagan en Cancellara.
De groep met Rohan Dennis, Vincenzo Nibali, Nairo Quintana en Robert Gesink eindigde op anderhalve minuut. Wilco Kelderman verloor – samen met Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk – ruim vijf minuten.
Tour de France 2015 (2.WT)
Uitslag etappe 2: Utrecht – Neeltje Jans (166 km)
1. Andre Greipel (Lotto Soudal)
2. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) allen z.t.
3. Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
4. Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step)
5. Daniel Oss (BMC)
6. Greg Van Avermaet (BMC)
7. Chris Froome (Sky)
8. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
9. Tony Martin (Etixx-Quick-Step)
10. Warren Barguil (Giant-Alpecin)
11. Tejay van Garderen (BMC) op 4s
13. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
28. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 1m28s
104. Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 5m04s
Volledige uitslag
Algemeen klassement na etappe 2
1. Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
2. Tony Martin (Etixx-Quick-Step) op 3s
3. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 6s
4. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 33s
5. Geraint Thomas (Sky) op 35s
6. Daniel Oss (BMC) op 42s
7. Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step) z.t.
8. Tejay van Garderen (BMC) op 44s
9. Greg Van Avermaet (BMC) op 48s
10. Chris Froome (BMC) z.t.
Volledig algemeen klassement
Over Lotto-Jumbo: Kelderman valt, ten Dam en Kruijswijk zitten erachter en moeten in de achtervolging. Dan kan je ze alleen verwijten dat ze niet genoeg van voren zitten. Dat zal op dat moment een afweging geweest zijn, misschien een foute, maar wel een goede les voor Wilco. Parijs is nog ver en er moet potjandorie nog over de kasseien gereden worden voor we ook maar een berg zien. Morgen moet Dumoulin heel sterk zijn om geel te pakken, maar als dat lukt zou het fantastisch zijn. Ik ga morgen weer met plezier kijken en ik hoop jullie allen ook. En laten we ons nou eens gedragen als fans van de Nederlandse renners in plaats van een valpartij (vaak zelfs zonder eigen oorzaak) 'falen' te noemen.
En tot slot het negativisme richting LTJ; uiteraard is dit een tegenvaller, maar deels ligt dat buiten de macht van de renners/ploegleiding. Zo is wielrennen nu eenmaal. Daarnaast is de focus op LTJ als "veruit de slechtste ploeg" ook overdreven, want vergelijk dan eens objectief de prestatie van bijv Movistar met een mogelijke Tourwinnaar of een Europcar? Hebben die het zoveel beter gedaan dan LTJ vandaag? Of AG2R? Waar waren die na de belabberde tijdrit van gisteren?
Ik kon niet goed plaatsen waarom Gesink en Vanmarcke eruit werden gereden, leken op de verkeerde kant van de weg te zetten en plots was het (met Nibali gebeurd). Doodzonde, want anders had hij geweldige zaken gedaan.
P.S. Record aantal rotondes in een Tour etappe ???
R.Uran
T. Van Garderen +0.02
C.Froome +0.06
A.Contador +0.18
T.Gallopin +0.18
W.Barguil +0.43
R.Gesink +1.17
B.Mollema +1.21
T.Pinot +1.25
V.Nibali +1.27
A.Valverde +1.40
J.C. Peraud +1.43
N.Quintana +1.45
R.Porte +1.50
R.Costa +1.57
A.Talansky +1.59
J.Rodriguez +2.10
R. Bardet +2.18
W.Kelderman +4.50
S.Kruijswijk +5.02
L.Ten Dam +5.35
L.Meintjes +5.41
R.Majka +5.43
D.Navarro +5.51
P.Rolland +6.02
Valt erg mee hoor, hij focust zich alleen op TLJ renners, vraagt zich constant verzenuwd af waar Kelderman of Gesink zich ophouden.
Toen het echt niet anders meer kon, kwam hij tot de ontdekking dat Tom Dumoulin in de eerste groep zat.
Een jaar gratis boodschappen bij de Supermarkt voor deze man zou ik zeggen!
Greipel mooie winnaar, Cavendish volledig afgetroefd.
Bespiegelingen voor de komende dagen zijn zinloos, hopelijk morgen weer "oorlog"...!
Blijft alleen Cancellara over, die staat 6 seconden voor. Ik schat Dumoulin hoger in op zo'n beklimming, dus het is echt mogelijk morgen.