Tour 2015: Joaquim Rodriguez pakt zege op Plateau de Beille
Joaquim Rodriguez heeft de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Spanjaard ging mee in de vlucht van de dag en bleek op de slotklim de sterkste van de overgebleven vluchters. Jakob Fuglsang legde beslag op de tweede plaats. Chris Froome blijft ook na vandaag in het geel. Bauke Mollema en Robert Gesink verloren beide 1 minuut op de klassementsleider. Gesink stijgt wel naar plek 7, Mollema blijft tiende.
Grote vluchtersgroep
In het begin van de etappe was het Lotto Soudal dat vrijwel de volledige ploeg op kop zette. Reden: een tussensprint na 20 kilometer koers. Andre Greipel was op de afspraak en pakte het maximale aantal punten. Groene trui Peter Sagan kwam daar pas als vierde door. John Degenkolb (2e) en Mark Cavendish (3e) gingen de Tsjech voor. Wat iedereen verwachtte gebeurde. De tussensprint werd aangegrepen om een kopgroep te vormen. Het was Lieuwe Westra die de knuppel in het hoenderhok gooide. Enkel Bryan Coquard ging mee met de Fries. De demarrage van de Nederlander in Kazachstaanse dienst leidde niet veel later tot een grote kopgroep van 22 man: Jakob Fuglsang, Lieuwe Westra, Romain Bardet, Mikael Chérel, Christophe Riblon, Matthieu Ladagnous, Jeremy Roy, Jon Izagirre, Georg Preidler, Joachim Rodríguez, Michal Kwiatkowski, Bryan Coquard, Romain Sicard, Sep Vanmarcke, Kristjian Durasek, Daniel Navarro, Sylvain Chavanel, Jerome Coppel, Jan Barta, Frederic Brun, Anthony Delaplace en Louis Meintjes.
Angelo Tulik en Marcel Sieberg probeerden nog aan te sluiten bij de omvangrijke kopgroep, maar bevonden zich de hele dag in de welbekende ‘chasse patat’.
Westra werkt voor Fuglsang
Westra trok op eerste klim van de dag, de Col de Portet-d’Aspet, flink door. De groep viel uiteen, maar omdat ook Westra zijn ploeggenoot Fuglsang moest lossen hield de Nederlander weer in. De geloste renners konden weer aansluiten en zo ging het gezamenlijk richting de Col de la Corse. Tijdens die beklimming zaten diverse renners aan het elastiek. Er werden voortdurend renners gelost, die even later weer konden terugkeren. Bij de ravitaillering was het opnieuw onrustig. De eerder geloste Kwiatkowski nam het initiatief en kreeg Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) en Georg Preidler (Giant-Alpecin) met zich mee. De voorsprong was inmiddels opgelopen tot ruim boven de 10 minuten op het peloton. Daar werd de vallei tussen de Col de la Core en Port de Lers aangegrepen voor het organiseren van een collectieve plaspauze. De maximale voorsprong steeg mede hierdoor naar 13 minuten.
Op de Port de Lers ging de gaskraan bij zowel de kopgroep als het peloton enigszins open. Westra reed zijn kopman Fuglsang tot op de 30 seconden van de drie koplopers en moest daarna lossen. Preidler loste vooraan ook en in het peloton – waren Poels en Konig de forsing voerde – werden ze ook al met bosjes gelost. Waaronder ook Rigoberto Uran. De Colombiaan werd vergezeld door enkele ploeggenoten, maar de Etixx-Quick-Step renner kon niet meer terugkeren in de hoofdmacht. Romain Bardet counterde een tegenaanval van Fuglsang en ging samen met Meintjes en Fuglsang op zoek naar de twee koplopers. Rodriguez en Sicard sloten ook aan, net als Izagirre en Cherel. Kwiatkowski kwam als eerste boven op de Port de Lers met nog altijd een ijzersterke Vanmarcke in zijn wiel. De twee hadden een minimale voorsprong op de groep rasklimmers die in de afdaling alsnog aansloten bij het duo. Het peloton volgde op iets meer dan 9 minuten.
Slotklim naar Plateau de Beille
Kwiatkowski en Vanmarcke begonnen als eerste aan de slotklim. Vanmarcke moest al vrij snel de wereldkampioen laten gaan en haakte vooraan af. Het peloton met de gele trui begon op ruim 10 minuten achterstand ook aan de natte beklimming naar Plateau de Beille. LottoNL-Jumbo zette Gesink goed vooraan af, Tankink gaf er nog een flinke snok aan alvorens te laten lopen. Ook Kruijswijk en Kelderman kozen voor hun eigen tempo en deden dit samen met Wout Poels (Sky), wiens taak er voor vandaag op zat.
Fuglsang, Bardet, Meintjes en Rodriguez liepen vlot in op Vanmarcke. De Belg werd op 11 kilometer van de meet ingelopen. Het sein voor Purito om zijn eerste aanval te plaatsen. De groep der favorieten, onder leiding van Tinkoff-Saxo, haalde de ene na de andere vluchter terug. Gallopin moest op 9 kilometer de groep der favorieten laten gaan, ook Barguil kreeg het moeilijk. De groep bestond op dat moment uit nog maar 14 man. Gesink en Mollema konden volgen, maar zaten achterin het groepje. Gesink reed op een ‘rotmoment’ lek en kreeg assistentie van de neutrale wagen. Gees moest vervolgens wel in achtervolging op de favorieten.
Regende aanvallen
Rodriguez ging alleen door en wist Kwiatkowski vlotjes in te halen. Fuglsang probeerde in het spoor te blijven, maar bleef steken. Contador waagde een sprong in het diepe met nog 8 kilometer klim voor de boeg. El Pistolero kwam echter niet weg en moest zijn poging staken. Daarna was het de beurt aan Vincenzo Nibali. Ook hij werd weer ingelopen door de mannen van Sky.
Vervolgens ging ook Nairo Quintana eens voor de groep uit piepen. Geraint Thomas herstelde soepel de orde en haalde de Colombiaan weer bij. Froome plaatste ook nog een speldenprik, maar raakte niet weg. Valverde sprong nog een paar keer weg, maar uiteindelijk bleven alle favorieten bij elkaar. Mollema moest de versnellingen van de toppers wel bekopen en loste.
Tweede zege Purito
Ondertussen was Joaquim Rodriguez onderweg naar zijn tweede etappezege in deze editie van de Tour. Hij wist op indrukwekkende wijze Fuglsang achter zich te houden. De Spanjaard soleerde naar de dagzege en poetste daarmee in een klap zijn verloren klassement weg.
In de groep der favorieten werd nog vol gesprint voor de ereplaatsen. Froome en Valverde gingen vol aan, maar het was Valverde die dit prestigesprintje naar zijn hand wist te zeten. Pinot, Van Garderen en Contador kwamen in dezelfde tijd over de finish als de Brit. Mollema en Gesink passeerden een minuutje achter die groep samen de streep.
Grote verliezers zijn wederom de Fransen. Zowel Gallopin als Barguil verloren tijd en Barguil keldert hierdoor uit de Top-10. Gallopin kan zich op plaats acht daarin nog net handhaven.
Tour de France 2015 (WT)
Uitslag rit 12: Lannemzan – Plateau de Beille (195 km)
1. Joaquim Rodriguez (Katusha) in 5u40m13s
2. Jakob Fuglsang (Astana) op 1m12s
3. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m49s
4. Gorka Izagirre (Movistar) op 4m34s
5. Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 4m38s
6. Jan Barta (Bora-Argon 18) op 5m47s
7. Romain Sicard (Europcar) op 6m3s
8. Mikael Cherel (AG2R La Mondiale) op 6m28s
9. Alejandro Valverde (Movistar) op 6m46s
10. Chris Froome (Sky) op 6m47s
18. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 7m44s
19. Bauke Mollema (LottoNL-Jumbo) z.t.
Volledige rituitslag
Algemeen klassement:
1. Chris Froome (Sky) in 46m5s32s
2. Tejay van Garderen (BMC) op 2m52s
3. Nairo Quintana (Movistar) op 3m9s
4. Alejandro Valverde (Movistar) op 3m58s
5. Geraint Thomas (Sky) op 4m3s
6. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 4m4s
7. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 5m32s
8. Tony Gallopin (Lotto Soudal) op 7m32s
9. Vincenzo Nibali (Astana) op 7m47s
10. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) 8m2s
Volledig klassement
En voor de Alpen een zeer interessante man. Ook voor een Quintana, als mogelijke bondgenoot.
Edit redactie: Let op je taalgebruik
Dat zijn er 2
Het is geen nieuws, maar weer een gênant chauvinistische uitzending van de Fransen.
Wat vreselijk balen van Gesink zeg, zelfs bergop kan die jongen lek rijden. De beste man trekt de pech aan, maar rijdt zich prima terug.