Tour 2015: Pinot blijft imponerende Quintana voor op Alpe d’Huez, Froome houdt stand
Thibaut Pinot heeft de twintigste Touretappe naar Alpe d’Huez op zijn naam geschreven. De Fransman was na de Croix de Fer weggesprongen en wist Nairo Quintana voor te blijven, die aan het begin van de slotbeklimming alle klassementsrenners achter had gelaten. Froome verloor één minuut en twintig seconden op de Colombiaan, maar behoudt het geel.
De eerste aanvalspoging was vandaag meteen raak. Vlak nadat Christian Prudhomme met de witte vlag zwaaide, sprong Alexandre Geniez (FDJ) weg uit het peloton. Hij kreeg Ramunas Navardauskas (Cannondale-Garmin), Lars Bak (Lotto Soudal) en Nicolas Edet (Cofidis) met zich mee. Samen reden ze maximaal acht minuten voor het peloton uit.
Movistar gooit bommetje op Croix de Fer
Aan de voet van de Croix de Fer reden tien renners weg, waaronder Steven Kruijswijk en Rafal Majka, maar zij werden snel ingerekend door AG2R La Mondiale, dat de bollentrui van Romain Bardet probeerde te beschermen. Op vier kilometer van de top gooide Alejandro Valverde als eerste de knuppel in het hoenderhoek. Niet veel later maakte Nairo Quintana in zijn eentje de sprong naar zijn ploeggenoot.
Daarachter probeerde Richie Porte het gat beperkt te houden voor zijn kopman Chris Froome. Vlak na de top wist Froome zelf het gat te dichten met alleen Vincenzo Nibali nog in zijn wiel. In de afdaling wisten veel renners vervolgens weer terug te keren. Vooraan was Geniez ondertussen weggereden bij zijn medevluchters.
Zes renners maakten van de teruggekeerde rust gebruik om aan te vallen. Pierre Rolland (Europcar), Winner Anacona (Movistar), Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Thibaut Pinot (FDJ), Ruben Plaza en José Serpa (beiden Lampre-Merida) wilden naar Geniez toe rijden. De koploper begon met iets minder dan twee minuten voorsprong op de achtervolgers aan de Alpe d’Huez. Het peloton volgde op vier minuten.
Quintana rijdt weg bij Froome op Alpe d’Huez
Aan de voet van de beklimming reden zowel Nibali als Mathias Frank lek. Nairo Quintana deelde niet veel later een aantal prikjes uit waardoor het voor hen lastig werd om terug te keren. Alleen Poels, Froome, Contador en Valverde konden reageren op de inspanningen van de Colombiaan. Daarna plaatste Valverde een demarrage. De Spanjaard kreeg in tegenstelling tot zijn ploegmaat wél de ruimte om weg te rijden.
Het scenario van de Croix de Fer herhaalde zich vervolgens: Quintana sprong opnieuw naar Valverde toe. Een imponerende Poels leek goed genoeg om de Colombiaan te volgen, maar hij werd teruggefloten door Froome, die niet kon reageren op de versnelling. Samen met Porte moest Poels het verschil klein proberen te houden. Vooraan gingen Pinot en Hesjedal op en over Geniez. De twee vochten een spannende strijd uit, maar zagen Quintana – die inmiddels Valverde achter zich had gelaten –steeds dichter naderen. Pinot besloot daarom het tempo op te voeren en reed op zes kilometer van het einde weg bij Hesjedal. Hij kwam uiteindelijk met achttien seconden voorsprong op Quintana over de streep.
Chris Froome kwam als vijfde binnen, maar had genoeg marge om zijn gele trui te houden. Wout Poels eindigde, ondanks veel knechtenwerk, als negende en tevens eerste Nederlander. Gesink, Mollema en Kruijswijk kwamen tegelijk binnen, in een groepje waar ook Nibali, Contador en Bardet in zaten. Frank ontbrak daar, waardoor Mollema hem voorbij gaat in het algemeen klassement. De rest van de top tien is hetzelfde gebleven.De opvallendste wijziging is terug te vinden in het bergklassement: Froome heeft de bollentrui overgenomen van Bardet.
Tour de France (2.UWT)
Uitslag twintigste etappe: Modane – l’Alpe d’Huez (110,5 km)
1. Thibaut Pinot (FDJ) in 3u17m21s
2. Nairo Quintana (Movistar) op 18s
3. Ryder Hesjedal (Cannondale) op 41s
4. Alejandro Valverde (Movistar) op 1m38s
5. Chris Froome (Sky) in z.t.
6. Pierre Rolland (Europcar) op 1m41s
7. Richie Porte (Sky) op 2m11s
8. Winner Anacona (Movistar) op 2m32s
9. Wout Poels (Sky) op 2m50s
10. Ruben Plaza (Lampre-Merida) in z.t.
14. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 3m30s
19. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) in z.t.
20. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) in z.t.
Volledige uitslag
Klassement na twintigste etappe
1. Chris Froome (Sky) in 81u56m33s
2. Nairo Quintana (Movistar) op 1m12s
3. Alejandro Valverde (Movistar) op 5m25s
4. Vincenzo Nibali (Astana) op 8m36s
5. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 9m48s
6. Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) op 10m47s
7. Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 15m14s
8. Mathias Frank (IAM Cycling) op 15m39s
9. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 16m00s
10. Pierre Rolland (Europcar) op 17m30s
Volledig klassement
Bergklassement na twintigste etappe
1. Chris Froome (Sky) met 119 punten
2. Nairo Quintana (Movistar) met 108 punten
3. Romain Bardet (AG2r La Mondiale) met 90 punten
4. Thibaut Pinot (FDJ) met 82 punten
5. Joaquim Rodriguez (Katusha) met 78 punten
Volledig bergklassement
Hij is goed en kan zich vastbijten, net als Mollema, maar net dat tikje extra ontbreekt. Als hij bijvoorbeeld dat tikje extra zou hebben wat Poels vandaag had, dan had Gesink vermoedelijk op Alphe d'Huez gewonnen. Intrinsiek is Gesink toch geen mindere klimmer dan Bardet, Pinot of Rolland....dan kan je dus afvragen waarom zij wel bergetappes winnen.....
voor wat betreft Kruijswijk heb je wel gelijk, hoewel ik nog wel had willen zien hoe Kruijswijk was geweest als hij niet op eigen gelegenheid die hoogtetraining in Andorra had gedaan de laatste 2,5 week voor de Tour.
Mijn punt is nu echter, Gesink heeft eigenlijk altijd redelijk vroeg voor de Tour al zijn hoogtestages gedaan, veelal gecombineerd met een start in Zwitserland, een enkele keer is hij gestart in de Dauphine.
Feit is dat hoewel Mollema vreselijk door het ijs ging in de eerste bergrit deze Tour en mede daardoor nu 5 minuten heeft moeten toegeven op Gesink, hij deze tweede helft wel een iets sterkere indruk heeft gemaakt dan de Gees.
Ik denk daarom dat het geen kwaad zou kunnen (als volgend jaar wederom het zwaartepunt in deel 2 van de Tour komt te liggen) als Gesink dan ook eens een hoogtestage inpland op een later moment korter op de Tour.
Hij eindigt vandaag samen met Mollema bij Contador, dan kun je niet zeggen dat Gesink een mindere dag heeft.
Misschien Bertje wel, maar Gesink echt niet.
Wat fijn. En ook nog becommentarieerd door Wauwelwuyts wellicht? Heb ik weer gemist. Gelukkig wel een superkoers gezien!
Poels hoeft zich niet 3 weken lang hele etappes uit elkaar te trekken. Als zijn taak erop zit mag hij lossen, dat kunnen klassementsrenners niet..
Bardet, Pinot of Rolland werden ook niet meer als gevaarlijk beschouwd en krijgen daardoor ruimte.
@oscarito
Gesink had wel degelijk een mindere dag t.o.v. de vorige weken. Het was zeker niet slecht, maar je ziet het aan zijn houding op de fiets dat het niet makkelijk meer ging.
Prima Facie - 25 juli 2015 om 17:26
Het geeft wel te denken voor TLJ voor volgend jaar. Het op twee paarden wedden heeft niet zo goed uitgepakt dit jaar. Omdat er naar Neeltje Jans op Kelderman werd gewacht was er te weinig steun voor Gesink. Heeft hem 1,5 minuut en een plek gekost.
Vooraf was juist het verhaal, dat alles alleen op Kelderman moest worden gezet. Dus wat dat betreft heeft het juist wel goed uitgepakt. Het wachten op Kelderman gold op dat moment alleen voor Bram Tankink, die zelf die beslissing nam. De andere lagen ook op de grond of werden anderszins opgehouden en waren dus niet mee in de groep Gesink/Vanmarcke.
Uiteindelijk heeft het voor Gesink relatief goed uitgepakt dat zijn ploeggenoten vielen en/of ziek werden. Hij kon ze voor zichzelf opeisen en had er eigenlijk altijd wel ééntje bij zich. Hij beloont dit met een 6e plek, al ging dat ten koste van dagelijks spectaculair rijden. Het is echter de vraag of dat anders wél was gelukt.
Wanneer reden voor het laatst 2 Nederlanders top 7? Het is zeker een goede prestatie, helemaal als je kijkt naar wie er voor hen eindigen!
26 jaar geleden ;-)
Haha alleen vandaag leek mollema iets sterker dan gesink.
Voor de rest heeft mollema alleen maar in het gat van gesink gezeten.
Neemt niet weg dat het voor beide renners een top prestatie is om op 6 en 7 te eindigen in een super sterk bezette tour waar niemand van de toppers is uitgevallen
Volgens mij klopt dat verhaal niet helemaal.
"Verhoeven vond het geen goed idee dat vier man zich op een cruciaal moment in koers opofferden om Kelderman te halen. De ploegleiding kon op dat moment geen invloed meer uitoefenen op de renners.
"We hoorden 'valpartij' en waren blij dat we er binnen tien seconden konden zijn. We moesten ook twee nieuwe fietsen geven. Tussendoor werd er niet meer gecommuniceerd. Toen kwamen we daar aan en zagen we dat er vier man gewacht hadden."
"Dat is niet handig natuurlijk en dat snap ik zelf ook niet. Het is goed bedoeld en Wilco is de kopman, maar we misten de aansluiting van voren. Gelukkig gaan we niet helemaal kopje onder in het klassement."
Ritzeges
Toch zal Lotto-Jumbo zich moeten concentreren op Gesink. Kelderman, Ten Dam en Steven Kruijswijk mogen zich alvast richten op dagzeges."
Movistar zonder overwinning deze Tour. Volgens mij is dat ook echt heel lang geleden.
Dus daar gaat ie:
1. Quintana
2. Froome op 0.47
3. Pauwels 2.22
4. Valverde 4.22
5. Rolland 6.34
6. Nibali 7.01
7. Gesink 8.42
8. Contador 9.32
9. Frank 11.54
10. Bardet 12.09
11. Mollema 13.05
@andriesw: Pauwels heeft deze Tour verloren op Neeltje Jans ;-)
Wellicht dat dit komt omdat Gesink zelf meer arbeid heeft verricht en Mollema eigenlijk altijd alleen volgde, maar desondanks lijkt het er in mijn ogen op dat Mollema frisser was aan de finish (mede gezien het spurtje)
De situatie van Bardet dit jaar is toch ook niet te vergelijken met die van vorig jaar? Hij zakte er al erg vroeg doorheen. Nou, dat kan. Er zijn een pak toppers door het ijs gezakt klassementsgewijs. Zijn derde week was vergelijkbaar met zijn gehele Tour van 2014.
Ik vind dat geen kwestie van stagneren, maar een dipje van een week of 2.
Knap hoor. Maar dat was in een kleiner peloton, waar vooral wat Europeanen reden. Mondialisering heeft ook nadelen..
Zijn derde week was vergelijkbaar met zijn gehele Tour van 2014.
Dat is dus wat ze stagneren noemen.