Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 1
Het moment waar alle (Nederlandse) wielervolgers al een hele tijd reikhalzend naar uitkijken, is zaterdag dan eindelijk aangebroken. De Tour de France gaat van start en voor de vijfde keer in de geschiedenis gebeurt dat op Nederlandse bodem. Utrecht maakt zich op voor de komst van circa achthonderdduizend mensen, die krijgen te maken met tropische temperaturen van boven de 35 graden Celcius. Kan Tom Dumoulin zorgen voor een waar volksfeest of gaat favoriet Tony Martin met het eerste geel aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.
De tijdrijders komen er in de 102e uitgave van de Tour de France uitermate bekaaid vanaf. De 13,8 kilometer door de straten van Utrecht zijn de enige individuele tijdritkilometers die in het routeschema zijn opgenomen. Sinds de introductie van de individuele race tegen de klok in 1934 waren dat er nog nooit zo weinig. Het laagterecord stamde uit de Tour van 2011, met een totaal van 42,5 individuele tijdritkilometers.
De specialisten zullen dus de openingsdag van de Tour direct aan moeten grijpen om hun slag te slaan. Het parcours is geknipt voor de echte hardrijders. Ondanks een aantal haakse bochten en een lastige chicane zijn er vooral veel lange, rechte stukken over goed asfalt. Gezien de afstand mag er niet gesproken worden van een proloog, maar van een volwaardige individuele tijdrit, waarbij de verschillen toch al aardig kunnen oplopen.
Het startpodium is opgebouwd aan de Truus van Lierlaan, vlak achter de Jaarbeurs. Daar vertrekt om exact 14.00 uur de eerste renner. Vervolgens gaat het in een lus richting het oosten en rijden de coureurs onder meer langs Stadion Galgenwaard, het Spoorwegmuseum, de universiteit (Science Park) en over de Maliesingel (dicht bij de Domtoren). De finish is vlak bij de vertrekplaats, tussen de Jaarbeurs en het Centraal Station.
Voor iedereen die van plan is om naar Utrecht te komen: de Overste Den Oudenlaan, de Koningin Wilhelminalaan, de Balijelaan en de Vondellaan passeren de renners zowel op de heen- als op de terugweg. Hier zie je iedereen dus twee keer voorbij komen.
De renners vertrekken om de minuut. Om 17.17 uur is de laatste van de 198 deelnemers aan de beurt.
Favorieten
De voornaamste kandidaat om zaterdag rond half 6 in Utrecht de eerste gele trui aan te mogen trekken is Tony Martin. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden won al vier keer een etappe in de Tour de France, maar droeg nog nooit de leiderstrui. In 2010 bij de proloog in Rotterdam kwam hij dicht in de buurt (tweede op tien seconden van Fabian Cancellara). Twee jaar later – in Luik – maakte een lekke band op brute wijze een eind aan zijn ambities.
Nu de Tour voor het eerst in drie jaar weer eens met een tijdrit begint, zal Martin moeten toeslaan. “Zoveel kansen krijg ik niet meer”, liet de 30-jarige Duitser deze week al optekenen. Hij kwam alvast eerder dan zijn ploeggenoten van Etixx-Quick-Step aan in Utrecht om dinsdagavond voor het eerst het parcours te verkennen.
Martin deed in voorbereiding op de Tour mee aan het Critérium du Dauphiné (waar geen tijdrit werd verreden) en ging dus niet in de Ronde van Zwitserland de confrontatie aan met Cancellara en Dumoulin. Met een indrukwekkend optreden vorige week bij het Duits kampioenschap tijdrijden liet Der Panzerwagen echter zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Wel werd hij dit seizoen al een paar keer verslagen op zijn favoriete onderdeel. In de proloog van Parijs-Nice moest hij zelfs genoegen nemen met de derde plaats.
Tom Dumoulin lijkt op papier de belangrijkste uitdager van Martin. De renner van Giant-Alpecin maakte veel indruk door in de Ronde van Zwitserland zowel de proloog als de lange tijdrit te winnen en daarmee thuisrijder Cancellara af te troeven. Bovendien was hij in april Martin de baas in een tijdrit in de Ronde van het Baskenland, al was het heuvelachtige parcours daar in niets te vergelijken met het stadscentrum van Utrecht.
De 24-jarige Limburger weet zich zaterdag gesteund door het thuispubliek dat al meer dan een kwart eeuw (Erik Breukink in 1989) wacht op een Nederlandse geletruidrager in de Tour. Bang voor extra druk door de torenhoge verwachtingen is hij niet. “Met de spanning valt het wel mee. In ieder geval niet meer dan twee weken geleden in Zwitserland. Ik heb er geen moeite mee”, liet hij deze week aan WielerFlits weten.
De hoge verwachtingen wist Dumoulin een week geleden niet waar te maken op het NK Tijdrijden, waar hij zelfs naast het podium viel. Dat bleek echter vooral aan zijn gezondheid te wijten. “Ik was wat ziekjes na het NK. Dat had ik liever stil gehouden, want nu werd het een beetje opgeblazen door de media”, legde de renner van Giant-Alpecin uit. “Ik ben nu weer gezond en heb er zin in!”
De deelnemer met de beste staat van dienst in prologen/openingstijdritten in de Tour is ongetwijfeld Fabian Cancellara. De renner van Trek Factory Racing ging al vijf keer (2004, 2007, 2009, 2010 en 2012) met de eerste gele trui aan de haal. Hoewel de periode dat de naam van Cancellara bij een race tegen de klok al op voorhand kon worden ingevuld achter ons ligt, blijft de ervaren Zwitser iemand om rekening mee te houden. Hij won dit jaar de korte tijdrit in de Tirreno-Adriatico en heeft na blessures en ziekte inmiddels voldoende kilometers in de benen om weer op topniveau te zijn. Bovendien zou het zo maar eens zijn laatste optreden kunnen zijn in de Franse rittenkoers.
De tijdrit in Utrecht is normaal gesproken ook een klusje dat Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) goed moet liggen. De wereldkampioen op de weg liet dat onder meer zien door Rohan Dennis en Martin dit voorjaar te kloppen in de proloog van Parijs-Nice. De laatste tijd laten de resultaten echter te wensen over, waardoor er wat vraagtekens kunnen worden gezet bij zijn vorm.
Met Rohan Dennis (BMC), Matthias Brändle (IAM Cycling) en Alex Dowsett (Movistar) staan er ook drie voormalig houders van het werelduurrecord aan de start. Brändle won in mei de proloog van de Ronde van België, vlak voor Dennis. Dowsett pakte vorige week de Britse titel op de weg. Zijn ploeggenoten Adriano Malori (winnaar proloog Tirreno-Adriatico en vorig jaar winnaar tijdrit Vuelta) en Jonathan Castroviejo deden dat in respectievelijk Italië en Spanje.
Nederland heeft naast Dumoulin nog meer ijzers in het vuur. Zo heeft Lars Boom (Astana) nadrukkelijk zijn zinnen gezet op de proloog en is ook Wilco Kelderman iemand om rekening mee te houden. De renner van LottoNL-Jumbo mag na zijn winst in het NK Tijdrijden in het rood-wit-blauw door Utrecht rijden. Wel is het de vraag hoeveel hinder hij nog ondervindt van een val bij een trainingsritje op donderdag. Ook Lieuwe Westra (Astana) en Stef Clement (IAM) zullen voor eigen publiek een sterke tijdrit willen rijden.
Door het hoge niveau van het deelnemersveld in de Tour is er bovendien nog een lange lijst van outsiders voor een hoge klassering. Geraint Thomas, Richie Porte (Sky), Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Stephen Cummings (MTN-Qhubeka), Tejay van Garderen (BMC), Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step), Luke Durbridge (Orica-GreenEDGE) en Bob Jungels (Trek Factory Racing) hebben allemaal een prima tijdrit in de benen.
Ook voor de vier grootste kanshebbers op de eindzege is de tijdrit direct een belangrijk onderdeel. Chris Froome, Alberto Contador en Vincenzo Nibali zullen Nairo Quintana, die het tijdrijden het minst onder de knie heeft, direct op achterstand willen zetten. Als specialist zou Froome zich het meest moeten kunnen laten gelden en ook hoog moeten eindigen in de daguitslag.
Favorieten volgens WielerFlits:
**** Tony Martin
*** Tom Dumoulin en Fabian Cancellara
** Adriano Malori, Michal Kwiatkowski en Rohan Dennis
* Alex Dowsett, Matthias Brändle, Chris Froome en Lars Boom
[poll id=”64″]
Speed is niet alles. T. Martin proloog Luik 2012
Wordt buitengemeen interessant, en een bijzonder mooie en spannende Tour.
Edit: mijn vraag is meer of Dumoulin nog mee doet in het jongerenklassement
Zou Nibali nog wat kunnen?
Blijf hopen op Dumoulin maar verwacht ook Martin.
Ik ga natuurlijk gewoon voor Tom als winnaar, met Boom en Kelderman in de top 10.
Zou een perfecte dag zijn voor het Nederlandse wielrennen.
Heb Kristoff ook opgesteld in mijn poultjes beetje als darkhorse, als alles mee zit rijdt hij zo top 5/10. Hoop dat hij er echt voor gaat.
Ik kan nergens uit afleiden dat er einde van de middag een echte kans is op regen of onweer. Iemand die daar andere informatie over heeft?