Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10
foto: ASO
dinsdag 14 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10

Quatorze Julliet: We gaan de bergen in! Nadat alle renners hebben kunnen genieten van hun welverdiende eerste rustdag, is het Tourcircus aanbeland in het zuiden van Frankrijk. Een relatief korte etappe staat te wachten met een uitsmijter aan het einde. Welke klassementsman mag na deze rit zijn ambities opbergen, en wie kan de concurrentie een tik uitdelen? WielerFlits blikt vooruit op de eerste échte bergop aankomst.

Parcours
Na de rustdag in Pau zullen de renners in de Tour de France vanuit Tarbes vertrekken voor hun tiende etappe van deze ronde. De koers wordt gezet richting de Pyreneeën. De aanloop naar het slotstuk is ruim 150 kilometer, waarin drie klimmetjes van 4e categorie zijn opgenomen. De Côte de Bougarber (na 66 km), de Côte de Vielleségure (na 90 km) en de Côte de Montory (na 134 km) zijn het voorprogramma van een col van buitencategorie. Na 124 kilometer ligt de tussensprint van de dag. De sprinters die nog aanwezig zijn zullen hier zeker de strijd met elkaar aangaan.

De organisatie heeft op de Franse nationale feestdag een etappe naar La Pierre-Saint-Martin uitgetekend. Het skioord ligt op ruim 1600 meter boven zeeniveau, maar om daar te komen moeten de renners eerst de Col de Soudet beklimmen. Deze col heeft een sticker ‘Hors Categorie’ opgeplakt gekregen door de lengte (15,3 kilometer) en het gemiddelde stijgingspercentage (7,4%). Aan het begin is de helling het grootst; er worden stukken van 11 procent stijging gehaald. In het laatste deel van de beklimming vlakt het iets af.

Favorieten
Franse feestdag, en dus zullen de Fransen zich van hun beste kant laten zien voor eigen publiek. De vraag is dan of geletruidrager Chris Froome het toestaat dat een Fransoos wegrijdt.

PIC546687774

Thibaut Pinot – foto: Sirotti

Een van die Fransen is Thibaut Pinot. De klimkopman van FDJ kende een teleurstellende eerste week en staat op ruime achterstand in het klassement. Voor de rustdag al gaf hij aan liever voor een etappezege of de bolletjestrui te gaan, in plaats van een top tien-notering. Vandaag is de uitgelezen kans daar voor Pinot. Wat te denken van Warren Barguil? De pas 23-jarige klimmer van Giant-Alpecin is de eerste week wel goed doorgekomen en bivakkeert momenteel op een veertiende plaats. Kan hij zich meten met de besten in het hooggebergte? Pierre Rolland staat al op meer dan tien minuten achterstand. De Europcar-klimmer zal deze Tour zeker nog uit zijn schulp kruipen.

In een verdere zoektocht naar Franse kanshebbers op een ritzege stuiten we op een drietal renners van AG2R La Mondiale. Alexis Vuillermoz kennen we na de etappes naar de muren van Huy en Bretagne wel. Afgelopen jaar wist hij elfde te worden in de Giro d’Italia, terwijl hij moest knechten voor Domenico Pozzovivo. Hij kan dus zeker mee in het hooggebergte. Dat kunnen Romain Bardet en Jean-Christophe Péraud ook. De twee staan niet in de top 15 van het klassement, en zullen misschien de ruimte krijgen van de grote kleppers.

Tejay van Garderen - foto: Sirotti

Tejay van Garderen – foto: Sirotti

En dan de niet-Fransen. Hierbij kijken we toch naar de ‘Grote Vier’, of zoals Chris Froome het wil uitdrukken: de ‘Grote Vijf’. De Brit ziet Tejay van Garderen als een grote concurrent. De Amerikaan was voorafgaand aan drieweekse rittenkoers zeer zelfverzekerd en wist de eerste week uitstekend af te sluiten met de zege in de ploegentijdrit. In de Dauphiné was het voor TJ stuivertje wisselen met de Sky-kopman. Mocht Van Garderen deze vorm nog steeds hebben, dan is hij een gevaarlijke klant. Alberto Contador is na zijn Girozege prima door week 1 van de Tour gerold, maar kijkt al tegen een achterstand van een minuut aan. Nu de echte bergen komen zullen we duidelijkheid krijgen over de vorm van de Spanjaard.

De Colombianen Rigoberto Uran en Nairo Quintana zijn in de bergen altijd van de partij. Uran heeft al een Giro erop zitten, maar heeft buiten alle verwachtingen om genesteld in de top van het klassement. Zijn kleine landgenoot van Movistar miste de slag in de rit naar Neeltje Jans en is daardoor op achtervolgen aangewezen. Hij staat bijna twee minuten achter Froome. Kan hij hier al een groot deel van zijn achterstand goedmaken? Vincenzo Nibali wil dat ook heel graag. In Bretagne was iedereen van de partij, behalve de Tourwinnaar van 2014. De Italiaanse kampioen noemde het een ‘off-day’. Daarnaast leverde hij een halve minuut in tijdens de ploegentijdrit. Voor de spanning in de koers zou het mooi zijn als Nibali zich herpakt.

Spaans kampioen Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Spaans kampioen Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Alejandro Valverde is de absolute meesterknecht van Quintana, ook al staat de Spaanse kampioen er beter voor in het klassement. Wellicht kunnen de twee Movistar-mannen het ploegenspel slim spelen. Joaquim Rodriguez gaat hier proberen een vervolg te geven aan zijn prestatie op de Muur van Huy. Langere beklimmingen moeten Purito ook liggen, en hij kan vertrouwen op een sterk eindschot. Hij zal revanche willen op zijn dramatische ploegentijdrit, waarin hij bijna twee minuten aan zijn broek kreeg. De Amerikaan Andrew Talansky heeft op zijn beurt het kopmanschap bij Cannondale-Garmin voor zich opgeëist en staat een plek achter Rodriguez in het klassement.

Uit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de verrichtingen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Zij gaan de bergen in op respectievelijk de plekken vijftien en zestien. Een eventuele aanval kan verwacht worden van de andere LottoNL-Jumbo-klimmers: Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en/of Laurens ten Dam. De laatste twee kwamen hard ten val in de eerste week, maar zijn aan de beterende hand. Waarom niet testen of alles weer snor zit door een versnelling te plaatsen?

Robert Gesink - foto: Sirotti

Robert Gesink – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Chris Froome
** Tejay van Garderen, Alberto Contador, Nairo Quintana
* Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Warren BarguilRigoberto Uran

[poll id=”75″]

RIDE Magazine
176 Reacties
13-07-2015 15:32
***** Quintana
**** Contador, Froome, Rodriguez
*** Bardet, Arredondo, Uran
** Van Garderen, Nibali
* Gesink, Rolland, Yates
13-07-2015 15:34
Gesink mag al blij zijn met top 12 morgen.
13-07-2015 15:37
**** Quintana
*** Froome, Rodriquez
** Contador, Nibali, Valverde
* Barguil, D.Martin, Uran, v.Garderen
13-07-2015 15:40
Kruijswijk in de ontsnapping?
13-07-2015 15:40
tis maar 1 klim maar wel 1 van de zwaarderen van deze ronde.denk 13 a 14 man weg die 1 voor 1 ingerekend worden.en dan dan de favorieten die om de dag zege strijden.
13-07-2015 15:40
****
Froome
***
Contador - Rodriguez
**
Quintana - Van garderen - gesink
*
Peraud - Barguil - Kruijswijk - vuilermoz
13-07-2015 15:44
Verwacht nog geen vuurwerk van de favorieten. Sky (of een van de andere grote ploegen)zal het korthouden dus vlucht van de dag heeft geen kans. Verder stelt deze etappe met het oog op de bergtrui nog niks voor dus voor de mensen die daar voor willen gaan zal het ook niet lonen om in de vlucht van de dag te zitten. Misschien de wat mindere fransen die er morgen voor willen gaan
13-07-2015 15:45
Wat een optimisme voor Gesink zeg. Uiteraard hoop ik op een top 8 klassering morgen maar denk dat meer realistisch is om te kijken naar plek 12/13.
13-07-2015 15:45
Ik denk zo!

**** Froome
*** Quintana, Contador
** Nibali, Van Garderen, Valverde
* Rodriguez, Mollema, Barguil, Uran
13-07-2015 15:49
Tot nu toe zijn er volgens mij twee renners die nog nagenoeg 'foutloos' gereden hebben; Froome en v Garderen. Daarnaast verwacht ik ook Quintana. Trouwens erg lastig te bepalen aan de hand van Hoei en Bretagne aangezien die kort en explosief zijn. Denk dat de krachtsverhoudingen anders zullen zijn en Nibali en Quintana nog wel eens sterk voor de dag kunnen komen.
13-07-2015 15:50
@Hunneman, ben het met je eens, wellicht toch Gesink nog een sterretje, hij doet niet veel onder voor Mollema. Mbt deze voorbeschouwing vind ik het opmerkelijk dat de Fransen zo hoog worden ingeschaald. Ik denk niet dat Froome of Quintana er een boodschap aan hebben dat het 14 juli is. Daarnaast ben ik er niet van overtuigd dat de Fransen nu opeens voorop rijden, ze zullen best extra gemotiveerd zijn en aanvallen, maar winnen... ik zie het niet direct gebeuren.
13-07-2015 16:00
dagje te vroeg voor de vluchters hoor, Froome gewoon denk. Of ze kijken teveel naar elkaar en Dan Martin piept er tussenuit om die er nog aanhing
13-07-2015 16:00
Teklehaimanot wil z'n Bollentrui houden, dus die moet wel winnen...
OT: er worden hier allemaal voorspellingen gedaan over wie er gaat winnen op een klim van 15km lang op basis van wie er wel goed is op die twee muurtjes van een kilometer.
Dat soort heuveltjes op leren punchen staat, denk ik eerlijk gezegd, niet in de top 5 van trainingsdoelen van de renners die een goed klassement willen rijden deze tour...
13-07-2015 16:01
Kudus en Meintjes gaan zeker meedingen
13-07-2015 16:02
Dit is toch wel DE kans voor Pinot.
A: het is 4 juli en hij een Fransman
B: hij heeft veel tijd verloren, dus ze laten hem relatief makkelijk gaan
C: hij houdt absoluut niet van dalen, maar wel van klimmen

Toch zie ik het hem inderdaad niet winnen. Op papier heeft Quintana denk ik de beste kansen. Als het een vluchter wordt misschien Rui Costa? Barguil kan ook. En Majka (is die in vorm?). Ik gok dat 1 van de broertjes Yates morgen vol in de aanval gaat!
13-07-2015 16:08
@metkopindewind. Jij zegt dat deze etappe niets voorstelt, maar het zijn toch gewoon 50 punten (dubbele puntne) aan de streep hoor! Alleen 16,24 en 25 juli zijn meer punten te verdelen. Alleen kan niemand (behalve AK renners) 24 en 25 goed zijn. Dus dit is de uitgelegen mogelijkheid om een goede basis voor de bollentrui te leggen..
13-07-2015 16:09
Ik vind dit helemaal niks voor Costa eigenlijk, vind ik veel meer een renner voor bijvoorbeeld overmorgen, als het een wat slopendere rit is met meer cols. Renner met een fantastisch uithoudingsvermogen maar geen klimmer pur sang. Ik verwacht eigenlijk gewoon een tweestrijd tussen Quintana en Froome, de klassementsmannen zullen blij zijn dat de bergen beginnen en die gaan echt niet zomaar de etappeoverwinning weggeven. Froome heeft al de hele Tour laten zien dat hij koers wil maken en dat zal morgen niet anders zijn.
Overmorgen is een veel en veel betere kans voor vluchters, daar zie ik Costa wel winnen en mogelijk dat Nibali daar gaat proberen met een tactisch plan wat tijd terug te winnen in de afdaling van de Tourmalet.
13-07-2015 16:10
Ik vind die verdeling van de bollenpunten de laatste jaren toch minder aantrekkelijk. Dat gevecht in de eerste week om de puntje o de kleine bergje vond ik altijd wel amusant. Ook lijkt het wel of ze steeds minder hellingen categoriseren.
13-07-2015 16:11
Ook iets om naar uit te kijken voor ons Nederlanders: Gesink kan de enige renner worden die alle etappes tot nu toe top 30 hebben gereden. Maar laten we hopen op top 10.
@Hnac
Je bedoelt 14 juli. 4 juli was de start in Utrecht.
13-07-2015 16:12
@hnac: Het is 14 juli, 4 juli is al geweest. Pinot kan inmiddels prima dalen en er zijn genoeg mannen die morgen proberen in de ontsnapping te zitten, Kruijswijk is er 1 van. Nog een paar van dat soort klimmers erbij en ze kunnen de finish wellicht halen. Ik gok dat de klassementsmannen rustig aan doen op 1 persoon na, die kan niet blijven zitten, Bertje, die MOET gewoon aanvallen en zal wellicht voor Basso een etappe willen winnen. Zoiets...
13-07-2015 16:13
Costa zou ik nog niet zoveel van verwachten, die is nog aardig beurs na die val.
13-07-2015 16:13
Weinig toe te voegen aan de reactie van LyndaLid.

Morgen is toch bij uitstek een rit voor de AK mannen? Makkelijk controleerbaar. Overmorgen lijkt me meer iets voor vluchters. Het AK is dan meer in een plooi.
13-07-2015 16:13
Pinot? Meh. Die is gewoon niet fit, zowel fysiek als mentaal. Misschien komt hij er nog doorheen, maar morgen nog niet. Als je dan toch een goed klimmende Fransoos op achterstand wil tippen, neem dan Rolland.
13-07-2015 16:15
**** Froome
*** Quintana, Contador
** Nibali, Purito,vGarderen
* Mollema, Valverde, Pinot, Bardet
13-07-2015 16:29
Kan men toelichten waarom Pinot en Bardet worden opgenomen in voorspellingen? Op de aankomsten heuvelop hebben ze beiden niet laten zien goed in vorm te zijn. Ik zou dan eerder kijken naar Peraud / Vuillermoz als Fransen of naar Gesink / Mollema / Yates / Arredondo.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.