Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10
foto: ASO
dinsdag 14 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10

Quatorze Julliet: We gaan de bergen in! Nadat alle renners hebben kunnen genieten van hun welverdiende eerste rustdag, is het Tourcircus aanbeland in het zuiden van Frankrijk. Een relatief korte etappe staat te wachten met een uitsmijter aan het einde. Welke klassementsman mag na deze rit zijn ambities opbergen, en wie kan de concurrentie een tik uitdelen? WielerFlits blikt vooruit op de eerste échte bergop aankomst.

Parcours
Na de rustdag in Pau zullen de renners in de Tour de France vanuit Tarbes vertrekken voor hun tiende etappe van deze ronde. De koers wordt gezet richting de Pyreneeën. De aanloop naar het slotstuk is ruim 150 kilometer, waarin drie klimmetjes van 4e categorie zijn opgenomen. De Côte de Bougarber (na 66 km), de Côte de Vielleségure (na 90 km) en de Côte de Montory (na 134 km) zijn het voorprogramma van een col van buitencategorie. Na 124 kilometer ligt de tussensprint van de dag. De sprinters die nog aanwezig zijn zullen hier zeker de strijd met elkaar aangaan.

De organisatie heeft op de Franse nationale feestdag een etappe naar La Pierre-Saint-Martin uitgetekend. Het skioord ligt op ruim 1600 meter boven zeeniveau, maar om daar te komen moeten de renners eerst de Col de Soudet beklimmen. Deze col heeft een sticker ‘Hors Categorie’ opgeplakt gekregen door de lengte (15,3 kilometer) en het gemiddelde stijgingspercentage (7,4%). Aan het begin is de helling het grootst; er worden stukken van 11 procent stijging gehaald. In het laatste deel van de beklimming vlakt het iets af.

Favorieten
Franse feestdag, en dus zullen de Fransen zich van hun beste kant laten zien voor eigen publiek. De vraag is dan of geletruidrager Chris Froome het toestaat dat een Fransoos wegrijdt.

PIC546687774

Thibaut Pinot – foto: Sirotti

Een van die Fransen is Thibaut Pinot. De klimkopman van FDJ kende een teleurstellende eerste week en staat op ruime achterstand in het klassement. Voor de rustdag al gaf hij aan liever voor een etappezege of de bolletjestrui te gaan, in plaats van een top tien-notering. Vandaag is de uitgelezen kans daar voor Pinot. Wat te denken van Warren Barguil? De pas 23-jarige klimmer van Giant-Alpecin is de eerste week wel goed doorgekomen en bivakkeert momenteel op een veertiende plaats. Kan hij zich meten met de besten in het hooggebergte? Pierre Rolland staat al op meer dan tien minuten achterstand. De Europcar-klimmer zal deze Tour zeker nog uit zijn schulp kruipen.

In een verdere zoektocht naar Franse kanshebbers op een ritzege stuiten we op een drietal renners van AG2R La Mondiale. Alexis Vuillermoz kennen we na de etappes naar de muren van Huy en Bretagne wel. Afgelopen jaar wist hij elfde te worden in de Giro d’Italia, terwijl hij moest knechten voor Domenico Pozzovivo. Hij kan dus zeker mee in het hooggebergte. Dat kunnen Romain Bardet en Jean-Christophe Péraud ook. De twee staan niet in de top 15 van het klassement, en zullen misschien de ruimte krijgen van de grote kleppers.

Tejay van Garderen - foto: Sirotti

Tejay van Garderen – foto: Sirotti

En dan de niet-Fransen. Hierbij kijken we toch naar de ‘Grote Vier’, of zoals Chris Froome het wil uitdrukken: de ‘Grote Vijf’. De Brit ziet Tejay van Garderen als een grote concurrent. De Amerikaan was voorafgaand aan drieweekse rittenkoers zeer zelfverzekerd en wist de eerste week uitstekend af te sluiten met de zege in de ploegentijdrit. In de Dauphiné was het voor TJ stuivertje wisselen met de Sky-kopman. Mocht Van Garderen deze vorm nog steeds hebben, dan is hij een gevaarlijke klant. Alberto Contador is na zijn Girozege prima door week 1 van de Tour gerold, maar kijkt al tegen een achterstand van een minuut aan. Nu de echte bergen komen zullen we duidelijkheid krijgen over de vorm van de Spanjaard.

De Colombianen Rigoberto Uran en Nairo Quintana zijn in de bergen altijd van de partij. Uran heeft al een Giro erop zitten, maar heeft buiten alle verwachtingen om genesteld in de top van het klassement. Zijn kleine landgenoot van Movistar miste de slag in de rit naar Neeltje Jans en is daardoor op achtervolgen aangewezen. Hij staat bijna twee minuten achter Froome. Kan hij hier al een groot deel van zijn achterstand goedmaken? Vincenzo Nibali wil dat ook heel graag. In Bretagne was iedereen van de partij, behalve de Tourwinnaar van 2014. De Italiaanse kampioen noemde het een ‘off-day’. Daarnaast leverde hij een halve minuut in tijdens de ploegentijdrit. Voor de spanning in de koers zou het mooi zijn als Nibali zich herpakt.

Spaans kampioen Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Spaans kampioen Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Alejandro Valverde is de absolute meesterknecht van Quintana, ook al staat de Spaanse kampioen er beter voor in het klassement. Wellicht kunnen de twee Movistar-mannen het ploegenspel slim spelen. Joaquim Rodriguez gaat hier proberen een vervolg te geven aan zijn prestatie op de Muur van Huy. Langere beklimmingen moeten Purito ook liggen, en hij kan vertrouwen op een sterk eindschot. Hij zal revanche willen op zijn dramatische ploegentijdrit, waarin hij bijna twee minuten aan zijn broek kreeg. De Amerikaan Andrew Talansky heeft op zijn beurt het kopmanschap bij Cannondale-Garmin voor zich opgeëist en staat een plek achter Rodriguez in het klassement.

Uit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de verrichtingen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Zij gaan de bergen in op respectievelijk de plekken vijftien en zestien. Een eventuele aanval kan verwacht worden van de andere LottoNL-Jumbo-klimmers: Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en/of Laurens ten Dam. De laatste twee kwamen hard ten val in de eerste week, maar zijn aan de beterende hand. Waarom niet testen of alles weer snor zit door een versnelling te plaatsen?

Robert Gesink - foto: Sirotti

Robert Gesink – foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Chris Froome
** Tejay van Garderen, Alberto Contador, Nairo Quintana
* Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Warren BarguilRigoberto Uran

[poll id=”75″]

RIDE Magazine
176 Reacties
13-07-2015 16:32
@Gardeyn: +1. Helaas.

Klein kansje op een De Clercje voor iemand die na 6 km, net voor de laatste steile strook durft te gaan.
13-07-2015 16:34
Een flink aantal zijn nog niet in vorm dus Sky gaat huishouden en het gas gaat volledig open. Gaat errug leuk worden de komende dagen :-)
13-07-2015 16:34
@F4L
Omdat een berg nou eenmaal anders is dan een finish met korte klim............
of verwacht je morgen ook Gallopin en van Avermaet?
13-07-2015 16:35
Gesink is hem vandaag (op de rustdag) al opgereden:

https://www.strava.com/activities/345106885
13-07-2015 16:35
Ik zie Teklehaimanot nog wel een flinke aanval doen en misschien gaat Louis Meintjes mee in de aanval zodat die het af kan maken mocht het Teklehaimanot niet lukken om de bollen vast te houden.Verder hoop ik dat Weening gewoon mee in de aanval gaat samen met Kruijswijk en voor de ondersteuning van Kruijswijk sturen ze de doelzoekende Vanmarcke maar mee!
13-07-2015 16:35
Vul nu ook de poll in! Wie denk jij dat gaat winnen morgen?
13-07-2015 16:37
@liefhebbertje: dat denk ik ook. Net als in 2013: verrassen als iedereen denk dat er nog naar elkaar gekeken wordt
13-07-2015 16:37
Haha, Pinot op dit moment super slecht in vorm wordt hier gewoon boven Froome gesteld, sorry maar die voorbeschouwingen van Wielerflits worden steeds slechter. Sorry Wielerflits, maar een beetje kritiek moet kunnen, jullie moeten jullie voorbeschouwingen echt beter maken qua favorietenverdeling.
13-07-2015 16:41
Alleen al voor Daan hoop ik dat Pinot morgen wint. :-)
13-07-2015 16:42
Waarom houd bijna niemand rekening met Uran ? Hele goeie renner die weliswaar achter de G4 staat, maar zeker kan winnen. Rijdt 2 jaar op rij 2 de in de giro en nu door ziekte niet goed in het midden van de giro en dan wordt hij plots minder goed dan gesink..
13-07-2015 16:46
@DerPanzterwagen: dat is het juist, Uran heeft de Giro toch al wel eventjes in de benen...
13-07-2015 16:55
Sterrenverdeling slaat inderdaad helemaal nergens op.

Froome en Quintana gaan huishouden morgen. Purito en Bertje zullen daarachter volgen. Rest nog wat verder.
13-07-2015 16:55
Hnac
Ik snap wat je bedoelt en misschien niet echt goed uitgedrukt door mij maar alleen aan de finish lijn zijn er punten te behalen en ik verwacht niet dat sky dit laat lopen en de vlucht gewoon kort gaat houden. Dus dit is niet echt een ideale etappe voor mensen die voor het berg klassement gaan om in de vlucht van de dag te zitten. Dan kun je veel beter gewoon in het peloton blijven hangen om vervolgens later proberen weg te demarreren of kort te eindigen. Met dubbele punten op de finishlijn verwacht ik overigens dat aan het einde er een klassements man met deze prijs vandoor gaat
13-07-2015 17:00
Ik hoop dat Vuillermoz zijn eigen kans mag gaan, dan zou hij opnieuw verrassend uit de hoek kunnen komen. Mijn topfavoriet voor het eindklassement is Quintana, maar aangezien die vooral in de derde week goed wil zijn kan het even goed Froome zijn die morgen wint. Er zijn echt veel kandidaten, maar voor de winst geef ik toch enkel Quintana, Froome en Rodriguez een grote kans.

**** Quintana
*** Froome, Rodriguez
** Van Garderen, Valverde, Contador
* Dan Martin, Vuillermoz, Uran, Barguil, Yates (allebei)
13-07-2015 17:00
@ Hnac:
?
Sky rijdt voor de Touroverwinning, ik denk niet dat ze zich druk maken daar voor wat bergpuntjes.
13-07-2015 17:06
@metdekopindewind Nu heb je wel gelijk :) De vele bergop finishes en dubbele punten zorgen ervoor dat een AK renner (vermoedelijk Quintana) de bollen naar Parijs brengt. Bovendien gaat SKY ervoor zorgen dat het tempo hoog blijft. Toch is het een waarschijnlijk scenario dat een "niet AK" renner wegglipt op die col a la Costa, Majka, Landa, Zakarin. Nu de hamvraag: wie is die renner deze tour?
13-07-2015 17:06
Wie door helemaal niemand genoemd wordt: Majka. Ondanks dat hij zal moeten knechten verwacht ik toch dat hij met de beste mee zal gaan.
13-07-2015 17:07
@achtpuntzes dat zeg ik toch nergens? @eddiemeister, die is genoemd hoor ;)
13-07-2015 17:09
Dat denk ik ook eddiemeister. Ik denk zelfs dat ie beter is dan Bertje en helaas bij hem zal moeten blijven.
13-07-2015 17:11
Uran .. heeft genesteld moet zijn heeft zich genesteld volgens mij.
13-07-2015 17:11
Ik verwacht een hoop van Gesink! Hij is in vorm en dit is een typische Gesink klim!
13-07-2015 17:17
Mijn lijstje voor morgen:
**** Froome
*** Contador, Quintana
** Majka, Van Garderen, Valverde
* Nibali, Dan Martin, Mollema, Gesink
13-07-2015 17:23
Quintana moet bijna twee minuten goedmaken op Froome dus waarom daar morgen niet mee beginnen? Het zal alleen niet lukken maar misschien gunt Froome hem de etappe overwinning wel en daarmee ook de bollen en witte trui, het geel blijft voor Froome zelf.
13-07-2015 17:24
@ Hnac:
ik bedoelde @ Met de kop.
foutje.
13-07-2015 17:28
Ik zet mijn geld op Quintana. Zo sterk heb ik Sky nog niet zien fietsen eerlijk gezegd. Op de muur van Huy was er geen Skyrijder meer bij Froome. Froome heeft teveel concurrenten om zich heen. Sky zal tempo hoog proberen te houden, maar Valverde zal als eerste aanvallen. Froom moet er achteraan, waarna Nibali, Contador en Tejay gas gaan geven. Als hij deze mannen al terug haalt, is Quintana uiteindelijk de lachende 5e.... Dat zou een prachtige scenario zijn. :-)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.