Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 10
Quatorze Julliet: We gaan de bergen in! Nadat alle renners hebben kunnen genieten van hun welverdiende eerste rustdag, is het Tourcircus aanbeland in het zuiden van Frankrijk. Een relatief korte etappe staat te wachten met een uitsmijter aan het einde. Welke klassementsman mag na deze rit zijn ambities opbergen, en wie kan de concurrentie een tik uitdelen? WielerFlits blikt vooruit op de eerste échte bergop aankomst.
Parcours
Na de rustdag in Pau zullen de renners in de Tour de France vanuit Tarbes vertrekken voor hun tiende etappe van deze ronde. De koers wordt gezet richting de Pyreneeën. De aanloop naar het slotstuk is ruim 150 kilometer, waarin drie klimmetjes van 4e categorie zijn opgenomen. De Côte de Bougarber (na 66 km), de Côte de Vielleségure (na 90 km) en de Côte de Montory (na 134 km) zijn het voorprogramma van een col van buitencategorie. Na 124 kilometer ligt de tussensprint van de dag. De sprinters die nog aanwezig zijn zullen hier zeker de strijd met elkaar aangaan.
De organisatie heeft op de Franse nationale feestdag een etappe naar La Pierre-Saint-Martin uitgetekend. Het skioord ligt op ruim 1600 meter boven zeeniveau, maar om daar te komen moeten de renners eerst de Col de Soudet beklimmen. Deze col heeft een sticker ‘Hors Categorie’ opgeplakt gekregen door de lengte (15,3 kilometer) en het gemiddelde stijgingspercentage (7,4%). Aan het begin is de helling het grootst; er worden stukken van 11 procent stijging gehaald. In het laatste deel van de beklimming vlakt het iets af.
Favorieten
Franse feestdag, en dus zullen de Fransen zich van hun beste kant laten zien voor eigen publiek. De vraag is dan of geletruidrager Chris Froome het toestaat dat een Fransoos wegrijdt.
Een van die Fransen is Thibaut Pinot. De klimkopman van FDJ kende een teleurstellende eerste week en staat op ruime achterstand in het klassement. Voor de rustdag al gaf hij aan liever voor een etappezege of de bolletjestrui te gaan, in plaats van een top tien-notering. Vandaag is de uitgelezen kans daar voor Pinot. Wat te denken van Warren Barguil? De pas 23-jarige klimmer van Giant-Alpecin is de eerste week wel goed doorgekomen en bivakkeert momenteel op een veertiende plaats. Kan hij zich meten met de besten in het hooggebergte? Pierre Rolland staat al op meer dan tien minuten achterstand. De Europcar-klimmer zal deze Tour zeker nog uit zijn schulp kruipen.
In een verdere zoektocht naar Franse kanshebbers op een ritzege stuiten we op een drietal renners van AG2R La Mondiale. Alexis Vuillermoz kennen we na de etappes naar de muren van Huy en Bretagne wel. Afgelopen jaar wist hij elfde te worden in de Giro d’Italia, terwijl hij moest knechten voor Domenico Pozzovivo. Hij kan dus zeker mee in het hooggebergte. Dat kunnen Romain Bardet en Jean-Christophe Péraud ook. De twee staan niet in de top 15 van het klassement, en zullen misschien de ruimte krijgen van de grote kleppers.
En dan de niet-Fransen. Hierbij kijken we toch naar de ‘Grote Vier’, of zoals Chris Froome het wil uitdrukken: de ‘Grote Vijf’. De Brit ziet Tejay van Garderen als een grote concurrent. De Amerikaan was voorafgaand aan drieweekse rittenkoers zeer zelfverzekerd en wist de eerste week uitstekend af te sluiten met de zege in de ploegentijdrit. In de Dauphiné was het voor TJ stuivertje wisselen met de Sky-kopman. Mocht Van Garderen deze vorm nog steeds hebben, dan is hij een gevaarlijke klant. Alberto Contador is na zijn Girozege prima door week 1 van de Tour gerold, maar kijkt al tegen een achterstand van een minuut aan. Nu de echte bergen komen zullen we duidelijkheid krijgen over de vorm van de Spanjaard.
De Colombianen Rigoberto Uran en Nairo Quintana zijn in de bergen altijd van de partij. Uran heeft al een Giro erop zitten, maar heeft buiten alle verwachtingen om genesteld in de top van het klassement. Zijn kleine landgenoot van Movistar miste de slag in de rit naar Neeltje Jans en is daardoor op achtervolgen aangewezen. Hij staat bijna twee minuten achter Froome. Kan hij hier al een groot deel van zijn achterstand goedmaken? Vincenzo Nibali wil dat ook heel graag. In Bretagne was iedereen van de partij, behalve de Tourwinnaar van 2014. De Italiaanse kampioen noemde het een ‘off-day’. Daarnaast leverde hij een halve minuut in tijdens de ploegentijdrit. Voor de spanning in de koers zou het mooi zijn als Nibali zich herpakt.
Alejandro Valverde is de absolute meesterknecht van Quintana, ook al staat de Spaanse kampioen er beter voor in het klassement. Wellicht kunnen de twee Movistar-mannen het ploegenspel slim spelen. Joaquim Rodriguez gaat hier proberen een vervolg te geven aan zijn prestatie op de Muur van Huy. Langere beklimmingen moeten Purito ook liggen, en hij kan vertrouwen op een sterk eindschot. Hij zal revanche willen op zijn dramatische ploegentijdrit, waarin hij bijna twee minuten aan zijn broek kreeg. De Amerikaan Andrew Talansky heeft op zijn beurt het kopmanschap bij Cannondale-Garmin voor zich opgeëist en staat een plek achter Rodriguez in het klassement.
Uit Nederlands oogpunt is het uitkijken naar de verrichtingen van Robert Gesink en Bauke Mollema. Zij gaan de bergen in op respectievelijk de plekken vijftien en zestien. Een eventuele aanval kan verwacht worden van de andere LottoNL-Jumbo-klimmers: Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman en/of Laurens ten Dam. De laatste twee kwamen hard ten val in de eerste week, maar zijn aan de beterende hand. Waarom niet testen of alles weer snor zit door een versnelling te plaatsen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Romain Bardet, Chris Froome
** Tejay van Garderen, Alberto Contador, Nairo Quintana
* Joaquim Rodriguez, Vincenzo Nibali, Warren Barguil, Rigoberto Uran
[poll id=”75″]
Ik ben erg benieuwd hoe de overgang van het vlakke naar de bergen valt binnen het peloton.
Contador was vorig jaar in de eerste 'aankomst' bergop naar Gerardmer dan weer de sterkste klimmer onder de klassementsmannen.
Sky zal tempo rijden tot Froome zijn laatste knecht overheeft. Die kan hij eventueel in de laatste, wat vlakkere kilometers, nog goed gebruiken. Als Quintana wil springen, zal dat óf heel vroeg moeten met alle risico's van dien, óf pas in de laatste kilometer. Maar dan valt er niet zoveel winst meer te boeken. Ik acht de kans groter dan iemand anders uit de groep der favorieten van dat moment de dagzege mag grijpen. Een Barguil, Frank of Bardet.
Oh ja, klopt. Dat was die etappe waarin Nibali herhaaldelijk moest reageren op de tempowisseling van Bertje en aan het einde toch een paar seconden moest toegeven.
Toch zijn er altijd renners die de overgang van vlak naar direct bergop lastige verteren. En renners die naarmate de tour vordert alleen maar sterker worden.
Spannuhhnd!
**** Froome, Quintana
*** Bardet, Pinot, Rodriguez
** Valverde, Contador, Peraud, Rolland
* Van Garderen, Costa, Fuglsang, Uran, Valls
Knap dat iedereen op basis van twee muurtjes weet hoe iedereen ervoor staat (zie Vuillermoz/Barguil). Ik weet dat niet. Ik denk alleen dat Nibali veel beter is dan wordt vermoed door velen. En dat Contador er meteen al doorheen zakt.
Is het niets voor WF om in dit gat te springen en een item 2e week te schrijven. Heerlijk toch al die meer of minder genuanceerde uitspraken over de favorieten?
nuchtere kijk. Ben ik blij om. Inderdaad morgen legt iedereen zijn kaarten op tafel. Ik verwacht veel van Quintana, Bardet, Pinot en vooral Nibali. Froome en Tejay staan er sowieso.
De vraag is alleen of en zo ja wanneer Bertje erdoor zakt…..
En wie wordt de verrassing van deze Tour, ben ik wel benieuwd om
M.a.w. goed verstoppertje hebben gespeeld?
Kans is klein, gezien de relatief grote achterstand in het klassement, maar toch.
Ik kan me gewoon niet nu al neerleggen bij een overwinning van die Froome. Bah....