Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 11
De dag na Quatorze Juillet blijft het feest in Zuid-Frankrijk. Het Tourpeloton krijgt het middelste gedeelte van een drieluik bergetappes door de Pyreneeën voorgeschoteld. WielerFlits blikt vooruit.
Het Tourpeloton keert terug in Pau, waar het ook de eerste rustdag heeft doorgebracht. Waar men maandag de teugels kon laten vieren, is het deze dag alle hens aan dek. De rit naar Cauterets telt zes gecategoriseerde klimmen, waaronder de mythische Tourmalet.
De eerste berg van de dag is de Côte de Loucrup (derde categorie). Deze twee kilometer lange beklimming zat ook vorig jaar in het parcours. Lars Boom kwam die dag als eerste boven. De Nederlander maakte toen deel uit van een omvangrijke kopgroep van twintig man. Na de Côte de Loucrup moest men direct aan de Tourmalet beginnen. Dit jaar is een grote lus ingepland over de Côte de Bagnères-de-Bigorre (vierde categorie), de Côte de Mauvezin (derde categorie) en de twaalf kilometer lange Col d’Aspin (eerste categorie).
Scherprechter van de dag is de Col du Tourmalet. De 2115 meter hoge col is een vaak terugkerende beklimming in de Tour de France. De eerste keer dat de berg werd beklommen was in 1910, in een 326 kilometer lange rit waarin ook de Peyresourde (1569m), de Aspin (1489m) en de Aubisque (1709m) waren opgenomen. Een etappe zo lastig als toen zal er niet meer komen.
Na een lange afdaling van de Tourmalet begint in het daldorp Pierrefitte Nestalas de zes kilometer lange slotklim van de dag. De Côte de Cauterets (derde categorie) heeft het laagste gemiddeld stijgingspercentage (5%) van de dag, maar is zeker niet de makkelijkste klim. Alleen al de ligging in het parcours (na 185 kilometer) boezemt angst in. Ook zal niet iedereen opgewassen zijn tegen de stijgingspieken tot 10%. Wie in deze rit over goede benen beschikt, kan op weg naar Cauterets het algemeen klassement opschudden.
Beklimmingen van de dag
Km 48,5 – Côte de Loucrup: 2 kilometer aan 7% (3e categorie)
Km 61,5 – Côte de Bagnères-de-Bigorre: 1,4 kilometer aan 6,1% (vierde categorie)
Km 74,5 – Côte de Mauvezin: 2,7 kilometer aan 6% (derde categorie)
Km 117 – Col d’Aspin: 12 kilometer aan 6,5% (eerste categorie)
Km 147,0 – Col du Tourmalet (2115 m) Souvenir Jacques Goddet: 17.1 kilometer aan 7.3% (buitencategorie)
Km 184,5 – Côte de Cauterets: 6,4 kilometer aan 5% (derde categorie)
Favorieten
De eerste bergrit is uitgelopen op een veldslag voor de klassementsrenners. Chris Froome toonde zich veruit de sterkste renner op de eerste serieuze col van de Tour. Waar zijn naaste belagers moesten afhaken, was de Brit in staat te versnellen. De mokerslag die Froome heeft uitgedeeld, zal de rest van de Tour blijven echoën.
De tweede afspraak in de Pyreneeën zal voor de meeste klimmers in het teken staan van wonden likken. Voor kopmannen als Vincenzo Nibali en Alberto Contador is het zaak antwoord te geven op de vraag hoe groot hun mentale weerbaarheid is. Geloven zij in een wederopstanding?
Sky is bergop dermate sterk dat Froome de sleutel in de handen heeft voor het verloop van de rit. Indien hij goed hersteld van zijn zes kilometer lange solo is een nieuw kunststukje niet ondenkbaar. Zijn grootste concurrent bergop blijft Nairo Quintana, al eindigde hij in de eerste bergrit op meer dan een minuut. De kleine Colombiaan staat voorlopig derde in het algemeen klassement. Hij zal voor de aanval moeten kiezen om zijn achterstand van drie minuten te verkleinen. De slotklim van de elfde rit is steil, maar korter dan die naar La Pierre-Saint-Martin. Met andere woorden geschikt terrein voor een revanche van Quintana.
Robert Gesink verraste dinsdag vriend, vijand en zichzelf met een krachtige aanval richting La Pierre-Saint-Martin. De kopman van LottoNL-Jumbo is inmiddels opgeklommen naar de achtste plek in het klassement. Met name de vrije manier waarop hij fietst biedt kansen op een succesnummer in een van de aankomende ritten. De 29-jarige renner benadert de ronde van dag tot dag en het is niet ondenkbaar dat Froome hem ruimte gunt bij een nieuwe aanval, want het verschil bedraagt meer dan vier en een halve minuut.
Een ander reëel scenario is een omvangrijke vroege vlucht dat het uitzingt tot de finish. Dit jaar is dat nog niet voorgekomen. Het is een grote loterij wie dan kanshebber is. De Fransen zullen gebrand zijn op eerherstel nadat de nationale feestdag Quartorze Julliet is uitgedraaid op een Jour Sans. Warren Barguil kwam vroeg ten val en zal tijd nodig hebben om volledig te herstellen en Jean-Christophe Péraud, Romain Bardet en Thibaut Pinot moesten al vroeg afhaken op de slotklim.
Pierre Rolland en Tony Gallopin maakten daarentegen indruk door bij de besten te finishen. De achterstand (13:57) van Rolland is groot genoeg voor een vrijgeleide van de klassementsmannen. Rittenkaper Gallopin staat voorlopig zevende en zal zich wellicht gedeisd houden om zijn klassement te bewaken. Zijn ploegmaat Tim Wellens is een andere kandidaat voor de ritzege. De jonge Belg van Lotto Soudal heeft aangekondigd mee te willen springen met een omvangrijke kopgroep. Andere renners die inmiddels een grote achterstand hebben en daarom succes kunnen behalen door mee te springen met een vlucht zijn onder andere Alexis Vuillermoz, Joaquim Rodriguez, Andrew Talansky, Daniel Martin, Adam Yates en onze landgenoot Steven Kruijswijk.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Robert Gesink
** Tejay van Garderen, Richie Porte, Alberto Contador
* Pierre Rolland, Alejandro Valverde, Adam Yates, Alexis Vuillermoz
Natuurlijk wanneer het bal is op de tourmalet en de grote gas geven, dan heeft Sagan geen kans.
Ik denk niet dat de sprintersploegen het bijelkaar willen houden tot de sprint. Op 8km voor de sprint zit dat colletje van 3e categorie. Een behoorlijke kans dat al het werk dan voor niets is geweest voor je de Tourmalet nog over moet.
Dat geldt voor die andere 180 ook
Verwacht vandaag eerder Kruijswijk
Hopelijk heeft Contador betere benen dan gisteren. Dan zou het ideaal zijn dat hij op een paar km van de top van de Tourmalet aanvalt. Froome en een paar anderen zal hij niet kunnen lossen, maar zo kan hij Froome toch isoleren van zijn ploegmaats. Daarna moet hij Froome trachten los te rijden in de afdaling. Dat kan enkel als hij goede benen heeft. Bij droog weer en door de niet te technische afdaling van de Tourmalet wordt dit toch moeilijk. Ik vrees dus dat er helemaal niets zal gebeuren tussen de favorieten. Met op het laatste klimmetje nog enkele aanvallen van subtoppers, klimmers of klassementsrenners die al op minuten staan. Het kan zijn dat Froome ze een paar tiental seconden laat wegrijden. Als er toppers in moeilijkheden komen op de laatste klim, zou het toch kunnen dat Froome op een paar km van het einde nog versnelt om samen met een paar anderen nog wat extra voorsprong te nemen.
Froome isoleren?? Afgaande op gisteren zitten Thomas en Porte (en in mindere mate Poels) gewoon breed lachend en rustig overleggend in zijn wiel mee te rijden. Nee, het Sky van gister was echt het US Postal van vroeger. Gewoon 3 man die top 8 kunnen rijden. Ik zie niemand bij machte die hegemonie te doorbreken op Quintana na.
Als je echt druk wil uitoefenen dan moet Contador al in het begin van de etappe net als Landis wegrijden, Majka of Kreuziger en nog een ploegmaat met zich mee nemen en gewoon 180 km beuken. Ik zie hem er nog wel voor aan ook.
Vandaag Dan Martin of waarom niet Gesink.