Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 12
De Tour de France trekt in de twaalfde etappe voor de derde dag op rij de bergen in. Met twee bergen van eerste categorie en finish op een berg van buiten categorie is dit de zwaarste Pyreneenrit. Wie slaat zijn slag in deze loodzware rit van Lannemezan naar Plateau de Beille? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
De rit gaat van start in Lannemezan, een klein dorpje ten oosten van het bedevaartsoord Lourdes. Er wonen nog geen zesduizend mensen. Het is wel al de vijde keer dat de Ronde van Frankrijk er een start kent. Dat is te danken aan de goede ligging om een mooie bergrit te organiseren. Plateau de Beille is voor de zesde keer aankomstplaats. Eerder waren Marco Pantani, Lance Armstrong (twee maal), Alberto Contador en Jelle Vanendert de beste in het wintersportoord.
De openingsfase is nog geschikt voor de sprinters. De Tourorganisatie heeft er voor gekozen om al vroeg in de rit een tussensprint neer te leggen. Na twintig kilometer mogen de strijders voor de groene trui in Saint-Bertrand-de-Comminges uitmaken wie twintig punten bij mag schrijven.
Niet lang daarna begint het eerste klimwerk. De Portet d’Aspet (2e categorie) staat vooral bekend om het trieste feit dat Fabio Casartelli er het leven liet in de afdaling. De dood van de jonge Italiaan is dit jaar twintig jaar geleden.
Nadat de renners de Portet d’Aspet zijn afgedaald, volgt al snel de beklimming van de Col de la Core (eerste categorie). Met een stijgingspercentage van 5,7 procent over 14,1 kilometer kunnen sterke aanvallers hier hun voorsprong uitbreiden op het peloton, dat hier waarschijnlijk nog geleid wordt door de knechten van de klassementsrenners.
Op de top volgt er een afdaling van vijftien kilometer naar Oust, waar een moment van relatieve rust volgt. Tussen Oust en de voet van de Port de Lers liggen 23 bijna vlakke kilometers. De Port de Lers is 16,6 kilometer lang aan gemiddeld 5,2 procent.
Waarschijnlijk zal het uitdraaien uit op een gevecht op de laatste klim van de dag: Plateau de Beille. Deze beklimming van buiten categorie start op 15,8 kilometer van het einde. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,9 procent. Vooral de beginfase van de klim is zwaar, dus iemand die vroeg aanvalt, kan hiervan profiteren. De laatste achthonderd meter tot de finish bieden mogelijken voor een mooi sprintje, aangezien deze bijna vlak zijn.
Beklimmingen van de dag
km 57,5 – Col de Portet d’Aspet: 4,3 km aan 9,7% (2e categorie)
km 93 – Col de la Core: 14,1 km aan 5,7% (1e categorie)
km 144 – Port de Lers: 12,9 km aan 6% (1e categorie)
Km 195 – Plateau de Beille: 15,8 km aan 7,9% (buiten categorie)
Favorieten
Wordt het een aanvaller die wint op het Plateau de Beille, of een klassementsman? Als dit laatste het geval is dan is er op dit moment eigenlijk maar één echte topfavoriet. Chris Froome maakt al anderhalve week indruk met zijn topvorm en zijn sterke prestaties. Bergop heeft hij inmiddels bewezen dat hij de allerbeste is. De Brit beschikt met Sky ook nog eens over beste ploeg, want met Richie Porte, Geraint Thomas en Wout Poels kan geen enkele andere kopman sterkere luitenanten aanwijzen.
De enige renner die wel eensdicht in de buurt kan komen van de geletruidrager is Nairo Quintana. Intrinsiek heeft de Colombiaan waarschijnlijk de beste capaciteiten. Hij heeft ook al bewezen in eerdere grote rondes dat hij in verhouding met enkele concurrenten beter wordt hoe langer de rittenkoers duurt. Kan hij hier al profiteren in de laatste Pyreneeënrit? De Colombiaan heeft bij Movistar Alejandro Valverde in steun. De Spanjaard heeft inmiddels de ervaring en kan zelf ook nog wel eens een gooi doen naar de ritzege.
Tejay van Garderen heeft het tot nu toe moeilijk gehad, maar in een dag met meer klimwerk moet hij beter tot zijn recht komen. Warren Barguil is één van de grootste Franse talenten op klimgebied en krijgt wellicht wel de ruimte van de Sky-trein. En wat te denken van onze landgenoot Robert Gesink, die na jaren van pech zijn topvorm weer gevonden lijkt te hebben. Krijgen we een nieuw hoofdstuk in de strijd met oud-ploeggenoot Bauke Mollema?
Het is zeker niet ondenkbaar dat in deze rit een sterke kopgroep wegrijdt in het begin van de etappe. Daar kunnen veel renners inzitten, die voor het klassement al uitgeschakeld zijn, maar wellicht wel nog over goede klimbenen beschikken. Twee Nederlanders komen daarvoor in aanmerking: Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. Ten Dam had nog veel pech in het begin van de Tour, maar lijkt daar nu bovenop. En als Kruijswijk zijn benen heeft teruggevonden van de Giro d’Italia dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren.
Buiten onze landgenoten komen er nog meer barroudeurs in aanmerking, zoals bijvoorbeeld de Fransman Pierre Rolland. Op het vlakke verspeelde hij zijn klassement, kan hij nu voor een ritzege gaan? Rafal Majka – vorig jaar nog winnaar van de bolletjestrui – toonde op de Tourmalet dat hij het klimmen nog niet verleerd is. Of is het opnieuw de beurt aan Alexis Vuillermoz, Joaquim Rodriguez of Zdenek Stybar, die deze Ronde van Frankrijk eveneens al succesvol waren? Dit rijtje aanvallers kan aangevuld worden met namen als Tony Gallopin, Serge Pauwels, Jan Bakelants, Thomas Voeckler of Ryder Hesjedal, die wanneer alles meezit boven zichzelf uit kunnen stijgen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana en Rafal Majka
** Robert Gesink, Richie Porte en Tejay van Garderen
* Alejandro Valverde, Pierre Rolland, Tony Gallopin en Warren Barguil
[poll id=”77″]
http://www.greenedgecycling.com/news/day-for-the-break-on-stage-11-of-tour-de-france
Die valleien lijken mij in het voordeel van een (grote) vluchtersgroep: in het peloton zal niemand drie renners willen opofferen om kop-over-kop snelheid te maken (Porte deed het gisteren ook 'rustig aan'), uit vrees te snel de eigen ploeg op te roken.
Hij rijdt elk jaar nog wel z'n ereplaatsen hoor, maak je geen zorgen.
De top 10-15 volgt de SKY-trein, waarbij ze de kopgroep niet al teveel ruimte geven om op de laatste berg nog een slag te slaan.
Van het moment dat Valverde meesprint gaat Sky meteen reageren en wordt hij terug gepakt, zie echt niet in hoe Sky op deze manier uitgerookt wordt? Dit gaat heus geen uur duren hoor, dus think again.
Het werkt misschien niet, maar ben met Alexander eens dat het wel dé manier is om het te proberen.
quote Alexander: 'Meerdere klimmers die top 30 staan juist meesturen in ontsnapping en ervoor zorgen dat sky het gat mag dichtrijden omdat ze een Pereiro Sio vrezen. De ploeg helemaal oproken en dan omstebeurt Froome aanvallen.'
Werkt het: waarschijnlijk niet, want Sky is te sterk en als zn mannetjes al opgerookt zouden zijn, countert ie zelf wel, maar wel de enige kans om m effectief aan te vallen