Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 16
Na uitstapjes in Spanje en Andorra, reist de Tour-karavaan maandag naar Zwitserland. Hoofdstad Bern is namelijk de aankomstplaats voor de zestiende etappe. Wie slaat zijn slag, vlak voordat het peloton de Alpen intrekt? WielerFlits blikt vooruit.
De rit van maandag tussen Moirans-en-Montagne naar Bern is 209 kilometer lang en is deze Tour de France gelijk de laatste etappe die de kaap van de tweehonderd kilometers rondt. Het peloton trekt door de Franse regio’s Jura en Doubs, waar het op en af gaat. Na een dikke honderd kilometer steken de renners de grens met Zwitserland over. Ook in het kanton Neuchâtel blijven de wegen glooien, want pas net voor de tussensprint vlakt de weg wat af. Dat blijft zo tot zo’n veertig kilometer voor de meet.
Vlak na de tussensprint begint de weg wat omhoog te lopen, in aanloop naar de enige gecategoriseerde beklimming van de dag. Op de Mühleberg is er namelijk één puntje voor het bergklassement te verdienen. Wanneer bepaalde ploegen de koers hier hard kunnen maken, kunnen de sprinters er zo maar afvliegen. Dat kan ook in de laatste kilometers gebeuren, want pas onder de vod vlakt de weg volledig af. De aanloop daar naartoe kan in de derde week van de Tour al lastig genoeg zijn voor spurters met vermoeide benen.
Favorieten
Dit is een typische etappe waar vluchters een goede kans zouden maken, maar ploegen als Tinkoff, Orica-BikeExchange en Direct Energie willen daar waarschijnlijk een stokje voor steken. Zij hebben misschien niet de snelste sprinters aan boord, maar wel de spurters die zo’n finale aankunnen.
**** Peter Sagan
De grote favoriet voor de etappezege luistert naar de naam Peter Sagan. De 26-jarige wereldkampioen staat stevig in het groen, maar heeft het kleinood van het puntenklassement nog niet definitief binnen. Wat dat betreft kan de Slowaak maandag een goede zaak doen. Dan moet Tinkoff wel de handen ineen slaan met Orica-BikeExchange, zodat zij samen de snellere sprinters naar de keel kunnen grijpen.
*** Michael Matthews & Fabian Cancellara
Bij Orica-BikeExchange gokken ze op de snelle benen van Michael Matthews. De 25-jarige Australiër boekte in Revel al een ritzege deze Tour, na een deftige vlucht met een aantal serieuze kleppers (waaronder Sagan). In de glooiende finale rondom Bern moet Bling zich makkelijk staande kunnen houden. Wanneer zijn ploeggenoten het tempo hoog houden waardoor de andere spurters over boord moeten, is Matthews intrinsiek sneller dan de andere machtsprinters.
Fabian Cancellara rijdt zijn laatste Tour en doet in dienst van Bauke Mollema veel werk. Maandag kan hij voor eigen kans gaan. De 35-jarige Zwitser rijdt niet alleen in zijn eigen land, maar ook naar de stad waar hij geboren en getogen is. Aangezien Spartacus aan het einde van het seizoen afzwaait, gaat hij ongetwijfeld zijn best doen om voor zijn eigen publiek een huzarenstukje op te voeren en naar de zege te soleren. Enig nadeel: de rest van het peloton zal ook een aanval van Cancellara verwachten.
** Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen & Greg Van Avermaet
Bij Direct Energie geloven ze al de gehele Tour heilig in een zege van hun poulain Bryan Coquard. De 24-jarige Fransman boekte dit seizoen de meeste zeges van het gehele profpeloton en zit dicht tegen zijn grote doorbraak aan. Hij leek zijn belofte na de vierde etappe met aankomst in Limoges in te lossen, maar moest na de fotofinish vaststellen dat Marcel Kittel hem toch te snel af was. Met deze heuvelachtige aankomst in Bern krijgt Coquard een nieuwe kans.
Voor Dimension Data kan deze Tour niet meer stuk. Met Mark Cavendish (vier) en Stephen Cummings boekte de Zuid-Afrikaanse al vijf etappezeges. Daarmee is de koek nog niet op, want deze etappe kan zo maar eens ten prooi vallen aan Edvald Boasson Hagen. De Noorse kampioen moet een parcours als deze eenvoudig kunnen overleven. Wanneer de snellere sprinters wegvallen, kan hij met zijn sterke eindschot mannen als Matthews en Sagan bedreigen.
Voor Greg Van Avermaet lijkt de rit van maandag ook op het lijf geschreven. De finale heeft wel een beetje weg van een klassieker, waardoor de Belg in zijn sas zal zijn. Bovendien kan hij de koers in meerdere scenario’s afmaken. De 31-jarige renner van BMC kan meespringen met de vroege vlucht, in de laatste kilometers een cartouge afschieten of gokken op zijn snelle benen in de eindsprint met een omvangrijke groep. De keuze is reuze voor Van Avermaet.
* John Degenkolb, Alexander Kristoff, Alexey Lutsenko, Sep Vanmarcke
Met twee etappezeges voor Tom Dumoulin is ook de Tour van Giant-Alpecin min of meer geslaagd. De Duitse formatie met Nederlandse roots ging naar Frankrijk voor ritwinst en top-15 voor Warren Barguil. Dat laatste is een lastig verhaal, maar met John Degenkolb kan Giant-Alpecin wel een derde ritzege boeken. De Duitster lijkt steeds beter in vorm te geraken na zijn zware valpartij eind januari, getuige zijn vierde plek in Villars-les-Dombes. In goede doen kan hij de finale in Bern aan.
Katusha staat nog droog deze Tour. De Russische formatie had met Joaquim Rodríguez, Ilnur Zakarin en Alexander Kristoff gehoopt een ritzege te boeken. Tot op heden is dat nog niet gelukt. De 28-jarige Noor baalde vooral in Montpellier, want daar was hij de snelste van het peloton. Botte pech voor hem, omdat Sagan daar de handen ineen sloeg met Chris Froome in de finale en zo net uit de klauwen van de meute bleven. In Villars-les-Dombes Parc des Oiseaux was hij zaterdag wel tweede, dus Kristoff heeft de stijgende lijn te pakken.
De kansen voor vluchters zijn in de rit naar Bern aanzienlijk. In dat geval moet men Alexey Lutsenko in de gaten houden. De 23-jarige Kazach heeft namelijk een neusje voor dit soort etappes. In zijn nog prille loopbaan wist hij in de Ronde van Zwitserland van 2015 en de jongste Parijs-Nice in soortgelijke ritten al het zegegebaar te maken. De hardrijder van Astana kan deze rit vanuit de vroege vlucht afmaken, maar zou ook in de finale met – bijvoorbeeld – Cancellara kunnen meespringen.
Sep Vanmarcke kreeg van de LottoNL-Jumbo-ploegleiding voor deze Tour de opdracht om op Dylan Groenewegen te letten en hem te ondersteunen in de sprinttrein. Daarnaast mocht de Belg in overgangsetappes zijn kans gaan. De Nederlands kampioen doet het tot op heden naar behoren, terwijl Wilco Kelderman met de nodige pech te maken kreeg en daardoor geen potten kan breken. Aan Vanmarcke om tijdens de rit naar Bern de meubelen te redden voor de Nederlandse ploeg.
Outsiders
Waar de vluchters, klassiekertypes en de sterkere sprinters maandag in het voordeel zijn, mag men de snelle mannen niet op voorhand afschrijven. Wanneer het peloton het rustig aan doet, kunnen Mark Cavendish, Marcel Kittel, André Greipel en Dylan Groenewegen deze rit overleven. Lukt hen dat, dan krijgen ze de laatste kans op een sprint tot aan de slotrit in Parijs. Sterkere sprinters als Christophe Laporte, Samuel Dumoulin en Ariel Maximilliano Richeze mogen ook dromen van een ritzege.
Toch is een renner die een lange vlucht succesvol weet af te ronden, niet uit te sluiten. Denk dan vooral aan rasaanvallers Alexis Gougeard, Leigh Howard, Anthony Roux, Jan Bárta, Matteo Bono, Adam Hansen en Vegard Breen. Wanneer Tom-Jelte Slagter en vooral Julian Alaphilippe zijn hersteld van hun inspanning van zondag, kunnen zij ook zeker hun partij meeblazen. De grootste dark horses zijn echter misschien wel Jasper Stuyven en Ramunas Navardauskas.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Fabian Cancellara
** Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen, Greg Van Avermaet
* John Degenkolb, Alexander Kristoff, Alexey Lutsenko, Sep Vanmarcke
Weer en tv
Volgens Weeronline maken de renners zich op voor een heerlijke (werk)dag in de buitenlucht. De omstandigheden van het weerstation krijgen het cijfer negen. Het kwik stijgt namelijk tot 28 graden Celsius, terwijl er een zacht briesje (windkracht twee) uit het zuidwesten staat. De kans op regen is slechts vijf procent. De live-uitzendingen van de NOS, Sporza en Eurosport beginnen om 14.10. Bespreek het verloop van de etappe in een Volg Hier op WielerFlits.
Ligt eraan wie er op het rooster gelegd gaat worden