Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 17
De Tour de France hervat in de Alpen. Na een rustdag in Gap begint in startplaats Digne-Les-Bains de eerste etappe van een vierluik door de bergen. Is geletruidrager Chris Froome ook heer en meester in de Alpen? WielerFlits blikt vooruit.
De zeventiende etappe telt 161 kilometer en vijf bergen. Voor de renners die het Criterium du Dauphiné hebben gereden, kent deze rit van Digne-Les-Bains naar de top van Pra Loup geen geheimen meer. Het parcours is identiek aan de vijfde etappe van de belangrijke voorbereidingswedstrijd op de Tour. Begin juni soleerde Romain Bardet naar de overwinning. Op ruim een halve minuut achter hem wist Tejay van Garderen de latere eindwinnaar en momenteel de geletruidrager Chris Froome te lossen. Of dit scenario zich woensdag kan herhalen is de grote vraag.
Het parcours is lastig en voor wie bij machte is een speeltuin voor de aanval. Vanuit de start is het nimmer vlak. Na veertig kilometer bereiken de renners al de top van de zes kilometer lange Col des Lèques (derde categorie). Vervolgens wachten nog de Col de Toutes Aures (derde categorie) en de Col de la Colle-Saint-Michel (tweede categorie), voordat het peloton begint aan de lastige Col d’Allos (14 kilometer aan 5,5%). Deze onregelmatige klim – met de top op 22 kilometer voor het einde – brengt het peloton naar 2.250 meter hoogte. De klim van eerste categorie is lastiger dan men vermoed. Het stijgingspercentage van Col d’Allos piekt soms boven de tien procent, maar vanwege enkele minder steile stroken valt het gemiddelde lager uit. De berg is ook een stuk langer dan de in het routeboek vermeldde veertien kilometer. De aanloop – voor de klim officieel begint – van bijna twintig kilometer loopt immers óók al omhoog.
De afdaling van de Col d’Allos is technisch en gevaarlijk. Oud-ploegleider Giancarlo Ferretti van Bianchi-Campagnolo zal dat beamen. De Italiaan viel in de Tour de France van 1975 met zijn ploegleiderswagen vijftig meter het ravijn in. De ijzeren generaal overleefde de val wonder boven wonder. Goede dalers als Vincenzo Nibali kunnen hier tijd terugwinnen op concurrenten. Dat probeerde Eddy Merckx in de Tour van France 1975 ook. In de afdaling reed de Belg weg van zijn grote concurrent Bernard Thévenet om met anderhalve minuut voorsprong beneden aan te komen.
Net als in de zeventiende etappe volgde destijds de slotklim naar Pra Loup (6,2 kilometer aan 6,5%). Deze beklimming mag allerminst onderschat worden. Merckx viel hier volledig stil en kwam, ondanks zijn voorsprong aan de voet, als vijfde binnen. Bij de generale repetitie tijdens het Critérium du Dauphiné demarreerde Froome op anderhalve kilometer van de finish. Op dat moment waren klassementsmannen als Vincenzo Nibali en Wilco Kelderman al gelost. Van Garderen kon die dag als enige het gat dichten en wist zelfs voorbij de Brit te rijden.
Beklimmingen van de dag
Col des Lèques (1148m)– 3de cat. – 6 km aan 5,3%
Col de Toutes Aures (1124m) – 3de cat. – 3,1 km aan 3,1%
Col de la Colle-Saint-Michel (1431m) – 2de cat. – 11 km aan 5,2%
Col d’Allos (2250m) – 1e cat. – 14 km aan 5,5%
Pra Loup (1620m) – 2e cat. – 6,2 km aan 6,5%
Favorieten
Tejay Van Garderen, die momenteel derde in het klassement staat, heeft de aanvalslust uit het Critérium du Dauphiné nog niet getoond in de Tour. De klassementsleider van BMC nestelde zich tot nu toe in het wiel van zijn concurrenten. Ook de vurige demarrages van Chris Froome – die hij in juni nog kon beantwoorden – moet hij nu laten lopen. Van Garderen moet zich in de derde Tourweek gaan tonen ook om nog kans te maken op de tweede plek.
Om tweede te worden moet Van Garderen tijd terugwinnen op Nairo Quintana. Makkelijk zal dat niet gaan, want de Colombiaan heeft aangeven te blijven demarreren. De kopman van Movistar is het geloof in de eindoverwinning, ondanks een ruime achterstand, nog niet verloren. Met vier zware Alpenritten in het verschiet heeft hij kansen te over. Te beginnen bij de rit naar Pra Loup.
Misschien wel de grootste kanshebber op de ritzege is geletruidrager Chris Froome. De aantijgingen van de Franse media hebben de geboren Keniaan in zijn ziel geraakt. In de rit naar Pra Loup kan hij sportief revanche nemen en belangrijker; meer tijdwinst op zijn concurrenten.
Nederland heeft met Robert Gesink een serieuze kanshebber op de zegebloemen. De nummer zeven van het klassement blinkt van vertrouwen. In de rit naar La Pierre-Saint-Martin – daags na de eerste rustdag – durfde Gesink (toen 15e in het klassement) voor de aanval te kiezen. Het leverde hem een vierde plek in de rituitslag op. De slotklim naar Pra Loup moet hem liggen. Gesink zal zelf ook op een nog betere uitslag hopen.
Voor Romain Bardet is de Tour tot nu toe eentje van hoogte- maar met name dieptepunten. Het uitzicht op een goed eindklassement verloor hij al vroeg en de kans op een ritzege zag hij in het zicht van de finish stranden toen Steve Cummings hem voorbij reed in de rit naar het vliegveld van Mende. De 24-jarige Fransman bewaart goede herinneringen aan het parcours van de zeventiende rit. In juni soleerde hij naar de ritzege in de identieke etappe in het Critérium du Dauphiné. Bardet kan met een herhaling van zijn kunststukje het Franse publiek een nieuw succes bieden waar het al zo lang naar hunkert.
De kans bestaat dat de ritzege in de zeventiende etappe prooi is voor een vroege vlucht. Renners die moeten afhaken bij het moordende tempo van de groep der favorieten, kunnen gokken de aanval en op een vrijgeleide van de klassementsmannen. Renners als Andrew Talansky, Pierre Rolland en Thibaut Pinot kunnen opnieuw vol voor de ritzege gaan sinds kun klassement om zeep is. Datzelfde geldt voor Wilco Kelderman, Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk. De Nederlanders van LottoNL-Jumbo zijn mannen voor in de bergen. De ploeg hield zich afzijdig bij de vorming van de omvangrijke kopgroep in de rit naar Gap. De afwezigheid van een geelzwarte renner werd ontvangen met de nodige kritiek van fans en media. Een topprestatie in de rit naar Pra Loup kan alles rechtzetten.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Robert Gesink
** Tejay van Garderen, Vincenzo Nibali, Alberto Contador
* Pierre Rolland, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Wilco Kelderman
[poll id=”83″]
*Rest
Bardet
***
Nibali - Froome
**
Valverde - Quintana - Purito
*
Gesink - Contador - Rolland - Sagan ()
Renners als Majka, Bardet, Rodriquez, (Sagan), D.Martin, Barguil, .. maken nog meer kans.
In welk scenario zou Gesink kunnen winnen .. ?
Wordt denk ik gewoon weer een vlucht. Ik hoop dat Sanchez geen stalorders krijgt, dit is wel iets voor hem. Anders ga ik voor Hesjedal.
@laurens0605: Nibali gaan ze echt niet laten rijden, zelfs Bardet niet, denk ik
Ik zie niet in hoe Mollema meer kans maakt dan Gesink. Het enige wat Mollema gedaan heeft deze Tour is krakend in het wiel hangen.
Gesink 3* lijkt me wat overdreven, die zou ik eerder aan Nibali geven, die kan wegrijden in de afdaling en dan zijn er, zoals we gisteren zagen, weinig renners die de behoefte hebben er achteraan te gaan rijden.
En dan nog 6,5km klimmen. Succes!
Purito of Bardet dus voor mij. Die laatste is ook weer naar zijn topniveau aan het groeien. Zat gisteren nog gewoon in het elitegroepje.