Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 18
Deel één van de vier Alpenetappes: check! Morgen staat deel twee op het programma. Startplaats is Gap, waar ook de rustdag gehouden werd. 186,5 kilometer later ligt de finish in Saint-Jean-de-Maurienne. Onderweg zijn liefst zeven gecategoriseerde klimmen opgenomen in het parcours. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.
Parcours
De start is in Gap, een plek die in de Tourgeschiedenis niet mag ontbreken. Direct vanuit het vertrek loopt de weg omhoog. De Col Bayard is ruim zes kilometer lang tegen zeven procent stijging. Veel renners zullen proberen aan te vallen hier, terwijl een ander deel in het peloton zal bidden dat het er rustig aan toe zal gaan. In de eerste 85 kilometer liggen is het geen meter vlak. Liefst vijf beklimmingen zijn opgenomen in dit deel van de rit. Deze cols zijn niet heel lang, maar de stijgingspercentages zullen voor pijnlijke kuiten zorgen.
Na de Col de la Morte volgt een afdaling van vijftien kilometer naar de vallei, waar na 107,5 kilometer in Rioupéroux de tussensprint is getrokken. Hier loopt de weg al vals plat omhoog. Dit is de aanloop naar dé klim van de dag: de Col du Glandon. In 2013 trok het Tourpeloton voor het laatst over deze berg van buitencategorie, toen kwam Ryder Hesjedal als eerste boven. In 1988 was Steven Rooks als eerste bovenop de Glandon.
De Glandon is volgens het routeboek 21,7 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 5,1 procent. Echter, er zitten ook dalende wegen in de klim. Deze worden gecompenseerd door stukken met stijgingspercentages boven de 11%. Nadat de top (op bijna 2000 meter hoogte) bereikt is, moet er nog veertig kilometer gereden worden tot de finish. Er volgt na de top een afzink van bijna twintig kilometer.
In de slotfase ligt nog een ‘nieuwe’ beklimming. De klim van de Lacets de Montvernier is voor het eerst opgenomen in de route van de Ronde van Frankrijk, maar al uitgetest in de Dauphiné. In de 3,4 kilometer die de klim duurt, zitten maar liefst 18 haarspeldbochten. De aanblik alleen al doet het hart van elk wielerminnend organisme sneller kloppen. De top ligt op 10 kilometer van de finish. Wie hier een voorsprong pakt, moet die vast kunnen houden.
Beklimmingen van de dag
Col Bayard (1264 m) – 2e cat. – 6,3 km aan 7%
Rampe du Motty (982 m) – 3e cat. – 2,3 km aan 8,3%
Côte de la Mure (803 m) – 3e cat. – 2,7 km aan 7,5%
Col de Malissol (1153 m) – 3e cat. – 2 km aan 8,7%
Col de la Morte (1368 m) – 2e cat. – 3,1 km aan 8,4%
Col du Glandon (1924 m) – Hors Cat. – 21,7 km aan 5,1%
Lacets de Montvernier (782 m) – 2e cat. – 3,4 km aan 8,2%
Favorieten
De etappe naar Pra Loup zorgde voor de nodige opschudding. Tejay van Garderen verliet de ronde, Alberto Contador verloor tijd na een valpartij en Nairo Quintana en Chris Froome tonden zich de sterksten der favorieten, voor Alejandro Valverde.
De vraag is altijd of de favorieten een kopgroep zoveel ruimte geven dat er een strijd op twee fronten komt: in de kopgroep om de dagzege, en onder de favorieten om belangrijke secondes. De kans is echter groot dat de grote kleppers deze etappe niet laten schieten, mede door de belangrijke bonificatieseconden aan de finishlijn. Vincenzo Nibali is zo’n renner die die boni’s goed kan gebruiken. De Italiaanse kampioen zou zijn slag kunnen slaan in de lange afdaling van de Glandon, maar zou ook op de Lacets de Montvernier weg kunnen springen en het gat vast te houden in de laatste kilometers. Dit deed hij ook in de etappe naar Gap. In de afzink van de Col d’Allos nam hij de leiding, maar kon hij geen verschil maken.
Chris Froome zit nog in de gele trui, maar moet aanvallen pareren. In de etappe naar Mende kwam hij vroeg geïsoleerd op de slotklim, terwijl hij naar Gap juist twee man aan zijn zijde had. Op Pra Loup wist hij de versnellingen van Quintana te counteren. Aanvallen is niet nodig voor de Brit, maar waar hij tijd kan pakken, zal hij dat doen. Een uitval op Lacets de Montvernier en een tijdrit naar de streep: Waarom niet? En kan Wout Poels weer een belangrijke rol spelen voor Sky?
Mocht de groep met favorieten nog intact zijn, dan is Alejandro Valverde een gevaarlijke klant. De Spanjaard staat achter zijn ploegmaat Nairo Quintana in het klassement en beschikt over een vinnige sprint. Ook in de slotfase van de rit naar Pra Loup sprong de Spaanse kampioen weg bij Nibali. Gaat hij voor een podiumplek in Parijs? Quintana, zijn naam is genoemd. De kleine Colombiaan zal aanvallen als die mogelijkheid zich toedient, zo deed hij ook meerdere keren in de etappe 17. Is vandaag de dag waarop hij daadwerkelijk tijd terugpakt op Froome?
Robert Gesink staat zesde. Hij staat al op enkele minuten van de top en moet hopen dat hij ruimte krijgen bij een eventuele aanval. De kopman van LottoNL-Jumbo heeft de kracht om alleen te rijden en het af te maken, getuige hun sterke tijdritten. Om zijn plek in het klassement vast te houden, moet hij een halve minuut verdedigen op de alsmaar sterkere Nibali. Alberto Contador is de slotweek van de Tour slecht begonnen in de rit naar Pra Loup. De Spanjaard kwam in de afdaling van de Allos ten val en was op achtervolgen aangewezen. Hij heeft zich na de Giro nog niet kunnen onderscheiden. Kan hij vandaag het tij keren en tijd winnen om het zich op het podium niet te verliezen?
Voor de Fransen is het hopen op een bevlieging en een vrijgeleide van Pierre Rolland, Romain Bardet of Warren Barguil. Rolland en Bardet staan net buiten de top tien en kunnen daar optimaal gebruik van maken. Of zij de ruimte krijgen om in de vroege vlucht te zitten, is wel de vraag. Of zal Thibaut Pinot er weer op uit trekken, nadat hij in Pra Loup als vierde strandde na zijn eigen fout in de afdaling van de Allos? Bauke Mollema zal zijn mindere eerste Alpendag willen goedmaken in deze etappe. Nu hij op ruim elf minuten staat, is ruimte krijgen makkelijker. Ook iemand als Samuel Sanchez mag nu voor eigen kans gaan, na het afstappen van Van Garderen.
Een bepalende factor gaat zijn hoe groot de kopgroep is, en welke klassementsmannen een mannetje meesturen met die eventuele kopgroep. Chris Froome houdt zijn mannen graag bij zich, al waren naar Pra Loup Richie Porte en Nicholas Roche mee. Quintana en Valverde zouden Gorka Izagirre of Winner Anacona vooruit kunnen sturen, terwijl Nibali renners als Jakob Fuglsang of Tanel Kangert in zijn ploeg heeft die dat kunnen. Contador heeft met Rafal Majka, Michael Rogers en Roman Kreuziger ook renners die diep in de finale nog van belang kunnen zijn.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Alejandro Valverde, Nairo Quintana
** Chris Froome, Robert Gesink, Alberto Contador
* Pierre Rolland, Samuel Sanchez, Romain Bardet, Bauke Mollema
movistar 0 etappes gewonnen, astana 0, tinkoff alleen met majka eentje. vandaag is de enigste rit nog in het voordeel van nibali (met de afdaling).
kan me niet indenken dat onze vriend vinokourov gaat zeggen jongens verdedig vandaag die 7e plaats zonder enkele etappe in de tour en misschien redden we een plaats 5 maximaal.
Heb nu
Purito
Majka
Rolland
Iemand ideeën hierover?
Met een beetje geluk zit er een hollander bij...
Ik denk Sánchez
Sowieso S.Sanchez ertussen
Sammie Sanchez daalt ook al een aantal jaren niet meer als dé beste, maar wie weet laat ie vandaag een stukje oude kunst zien! Ik hoop het!
Sorry hoor maar nee. Cancellara, Kwiatkowski en Tony Martin staan sowieso echt een stuk boven Nibali. En "samen met Sagan"? Die staat echt op eenzame hoogte, alleen Cancellara zou enigszins in de buurt kunnen komen.
Bovendien: 2010.. Toen daalde bijvoorbeeld Chavanel ook nog als de beste. Ik vind dat voor de huidige tour gewoon geen geldig referentiepunt meer. Ik denk zelfs dat Nibali zichzelf sinds die tijd vaker overschat heeft en daardoor viel dan dat ie daadwerkelijk verschil maakte in een afdaling.
Ach, het valt allemaal wel mee.
Ik heb Valverde vorig jaar zien dalen in de Tour, of in de Clasica San Sebastian van hetzelfde jaar. Die is minstens zo goed.
Sagan is sowieso een betere daler, net als Cancellara. En kijk eens terug naar de afdaling van de Castrove in de tijdrit van de Vuelta 2012: een technisch volmaakte afdaling van Purito. En wat te denken van Gallopin? Of Uran? En Gilbert?
Kortom, er kunnen er een pak goed dalen. Als Nibali al verschil maakt, is het omdat hij onnodige risico's neemt. Niet eens om zijn daalkunsten.