Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 19
De uitspraak ‘Parijs is nog ver’ begint elke dag wat meer van zijn kracht te verliezen. De renners ruiken namelijk de stal en mogen zondag na de (waarschijnlijk) traditionele massasprint op de Champs-Élysées na ruim drie weken koers eindelijk naar huis. Voor het zover is, staan er nog twee loodzware bergritten op het programma. Te beginnen met de etappe van vrijdag met start in Saint-Jean-de-Maurienne en finish bergop in La Toussiere. WielerFlits blikt vooruit.
Tussen start- en finishplaats ligt hemelsbreed maar enkele kilometers, maar dat weerhield de organisatie er niet van om een mooie lus uit te tekenen met daarin het nodige klimwerk. Met 138 kilometer is de etappe betrekkelijk kort, maar bedenk wel dat het direct vanaf de start al stevig bergop loopt. Spektakel gegarandeerd dus.
De eerste berg die op de renners ligt te wachten is de Col du Chaussy. De top daarvan wordt al na 15,5 kilometer bereikt. De klim van eerste categorie is zeer regelmatig met bijna constant stijgingspercentages tussen de zes en negen procent. Die regelmaat wordt even onderbroken door een kleine afdaling na drie kilometer klimmen.
Na de top volgt eerst een technische afdaling en vervolgens een relatief vlak tussenstuk van bijna dertig kilometer. Onderweg zijn er in Épierre (na 42 km) nog punten voor de groene trui te rapen, al lijkt die Peter Sagan al niet meer te kunnen ontgaan. Na 58,5 kilometer wordt de voet bereikt van de zwaarste klim van de dag, de Col de la Croix de Fer van buitencategorie.
De klim zal de renners niet onbekend voorkomen, want deze is grotendeels hetzelfde als de afdaling van de Col du Glandon van donderdag. Na de top moet echter nog drie kilometer geklommen worden naar de daadwerkelijke Col de Croix de Fer. De klim staat te boek als een van de zwaarste beproevingen in de Alpen, vooral door de afstand van 22,4 kilometer. Het zwaarste deel ligt tussen kilometer elf en achttien.
Voordat de renners echt gaan afdalen moet de Col du Mollard (tweede categorie) nog worden beklommen. Daarna gaat het in vliegende vaart naar beneden richting de slotklim naar La Toussiere. Deze is 18 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent. De eerste drie kilometer zijn meteen het zwaarst. In de slotkilometers vlakt het af tot percentages van vier tot vijf procent stijging.
De klim naar het kleine bergplaatsje in skigebied Les Sybelles kent nog niet zo’n rijke Tourhistorie. Exact negen jaar geleden was Michael Rasmussen er de eerste winnaar. Een andere dopingzondaar, Floyd Landis, verloor op die dag na een complete inzinking zijn gele trui, om een dag later weer uit de dood te herrijzen. Een positieve dopingtest kostte hem later echter alsnog de kop. In 2012 was er Frans succes op La Toussiere. Pierre Rolland ging toen met de ritzege aan de haal.
Beklimmingen van de dag
Col du Chaussy (1ste cat.) 15,4 km aan 6,3% – 122,5 km tot aankomst
Col de la Croix de Fer (H cat.) 22,4 km aan 6,9% – 55 km tot aankomst
Col du Mollard (2de cat.)5,7 km aan 6,8% – 35 km tot aankomst
La Toussuire (1ste cat) 18 km aan 6,1% – aankomst boven
Favorieten
Door de relatief korte afstand van de etappe, durven de concurrenten van Chris Froome mogelijk al vroeg de knuppel in het hoenderhok te gooien. De kans is dan ook niet zo groot dat een kopgroep een enorme voorsprong krijgt en zonder druk van achteruit mag strijden om de ritzege. Of de toppers moeten uit angst voor het verlies van een mogelijke podiumplaats of top 10-klassering behoudend gaan rijden en wachten tot de slotklim. Dan zouden ze te laat kunnen zijn om een kopgroep met daarin goede klimmers nog te achterhalen.
Ervan uitgaande dat de klassementsmannen deze kans niet willen laten glippen, kijken we voor de ritzege in de eerste plaats naar de beste klimmers in deze Tour. Ondanks zijn kleine gestalte, kan je dan moeilijk om Nairo Quintana heen. De Colombiaan hield de afgelopen bergritten als enige van de favorieten gelijke tred met Froome. Als de twee vrijdag samen voorop komen te zitten, is de ritzege binnen handbereik.
Movistar heeft nog een renner die in staat moet zijn om te voorkomen dat de ploeg zonder ritzege Frankrijk verlaat. Alejandro Valverde staat derde in het klassement en heeft een venijnige demarrage bergop in de benen. Of zal hij bang zijn om net als vorig jaar in de derde week op het nippertje zijn podiumplaats te verliezen en daarom niet teveel risico’s nemen?
Ook Chris Froome zelf is natuurlijk een van de topkandidaat om de rit te winnen. De Brit hoeft bergop deze Tour niemand te vrezen, al is hij niet meer zo dominant als in de eerste bergetappe naar La Pierre-Saint Martin. Met zijn ruime marge in het klassement is dat echter ook helemaal niet nodig. Toch is de Brit mogelijk eerzuchtig genoeg om na zijn zege in de Pyreneeën ook een rit te willen winnen in de Alpen en dus geen cadeautjes uit te delen.
Net als Quintana wachten van de vooraf als Grote Vier bestempelde renners ook Alberto Contador en Vincenzo Nibali nog op een ritzege. Beiden zullen weinig hoop meer koesteren dat ze Froome nog uit het geel gaan rijden en kunnen daarom volledig voor het dagsucces gaan. Met het verdedigen van hun huidige klassering zullen ze zeker niet bezig zijn. ‘De dood of de gladiolen’ is dan ook het motto.
Voor de Nederlandse wielerfans blijft het vooral uitkijken naar Robert Gesink en Bauke Mollema. Gesink is nog altijd in uitstekende vorm en liet in de Pyreneeën al zien dat de aanval soms de beste verdediging is. Mollema heeft het de laatste dagen wat lastiger, maar door zijn achterstand in het klassement krijgt hij mogelijk wat meer ruimte van teams als Sky en Movistar.
Ook de Fransen zullen nog iets willen laten zien in de slotdagen. Met Warren Barguil, Romain Bardet, Pierre Rolland, Thibaut Pinot en Mikael Cherel hebben ze vijf man in de top twintig staan. Klimmer Rolland beleeft in ieder geval goede herinneringen aan de plaats waar hij in 2012 als eerste over de streep kwam.
Erkende rittenkapers als Rafal Majka en Joaquim Rodriguez, die totaal geen rol spelen in het klassement, krijgen waarschijnlijk ruimte om mee te gaan in een vlucht. De Pool haalde zich de woede binnen zijn ploeg op de hals door woensdag niet te wachten op zijn gevallen kopman Alberto Contador, al had dat volgens de renner te maken met een kapotte radioverbinding. Het geeft mogelijk aan dat de Pool nog iets in zijn schild voert en dat hij net als vorig jaar nog een tweede ritzege gaat boeken.
Rodriguez heeft ook al een overwinning op zak, maar heeft zijn hoop op een goed klassement moeten laten varen. De bergtrui is het nieuwe doel van de Spanjaard en dan moet hij de aanval kiezen. Hetzelfde geldt voor Jakob Fuglsang en Serge Pauwels. Bardet en Rodriguez staan gelijk in de strijd om de bolletjestrui, waardoor de twee ongetwijfeld gemotiveerd zijn om hier kostbare bergpunten bij elkaar te sprokkelen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Alejandro Valverde
** Alberto Contador, Robert Gesink, Vincenzo Nibali
* Romain Bardet, Joaquim Rodriguez, Pierre Rolland en Warren Barguil
Weet iemand of ze het begin van de etappe laten zien? Wordt denk ik een mooi openingsuur.
De etappe begint om 13:20-13:25 en wordt vanaf het begin uitgezonden.
Hoop alleen niet dat Movistar verzaakt. Ik word zo moe van die Spanjaarden.
Boogerd stopte op z'n 33e en Sanchez, Purito en Valverde gaan maar door...
Vaak is het zo dat je juist op de vlakkere stukken bergop meer tijd kunt pakken als je goed bent. Je kunt dan makkelijker snelheid maken. Zie het minuutje wat gesink laatst verloor
Of is dit allemaal te veel wishful thinking...
Top 5:
1 Nairo Quintana
2 Alberto Contador
3 Robert Gesink
4 Rafal Majka
5 Vincenzo Nibali
Hoeveel mensen zullen er morgen op dezelfde plaats staan in het klassement als vanavond? Mijn gok is 3...
Wederom een vrij omvangrijke groep die het gaat uitzingen tot de streep.
Al hoop ik, zoals zovelen, dat het eindelijk eens tussen de favorieten gaat gaan...
Wanneer je het profiel bekijkt, dan is er dus 1 klim waarbij jij voor mogelijk houdt dat Froome al zijn teamgenoten kwijt is (incl Thomas)... En dan op die 25 km vlak zou Froome zich helemaal verloren voelen?
Beetje realisme mag wel.
Realisme 1) Froome is niet te isoleren, omdat zijn knechten bergop niet onderdoen voor de overige kopmannen (zeker Thomas).
Realisme 2) het parcours van vrijdag leent zich niet voor isoleren op het vlakke, maar leent zich uitsluitend voor een aanval vanaf de afdaling van de Mollard.
Vroeger gebeurde het nog weleens dat sprinters vooraan gingen zitten om rustig over de eerste beklimming te gaan maar ik verwacht morgen eigenlijk direct vuurwerk van Contador. Kruijswijk kan eventueel nog meegaan in de ontsnapping aangezien de rest van de ploeg gewoon leeg is.
Voornaamste reden is dat de buit niet verdeeld kan worden. Stel het lukt, dan hebben Astana, Tinkoff niets en heeft Movistar alles. Bij zo'n verdeling van de buit heeft het voor Astana en Tinkoff geen zin om een pact te sluiten.
Ik snap het ook wel van Movistar aangezien die podiumplaatsen gewoon cash opleveren maar je zou samen moeten proberen om die Sky ploeg op te roken. Stel je voor dat morgen Contador vanuit het vertrek wegrijdt en Astana/Movistar het gat niet dicht rijden.
Ik geloof alleen niet dat deze Tour nog spannend gaat worden. Alleen plaats 9 t/m 11 wordt nog een leuk duel.
De kansen van Gesink zijn morgen ook nihil. De enige manier waarop hij kan winnen is als hij een superdag heeft en als de grote mannen even naar elkaar kijken en hij dan weg kan rijden. Hij zal wel kort eindigen, maar ik verwacht dat Nibali nog over hem heen wipt en dat hij keurig als 7e eindigt in Parijs. Dit is natuurlijk een super prestatie al helemaal als je zijn voorbereiding meeneemt. Vluchters krijgen morgen niet veel ruimte, dus ik verwacht dat het tussen Quintana en Froome gaat en dan geef ik op dit moment toch de voorkeur aan Quintana.
De strijd om de bergtrui ligt ook nog volledig open. Ik verwacht toch Purito nog wel, ondanks dat het vandaag niet zo goed liep. Ik geloof nooit dat een kopgroep meer dan 5 minuten krijgt in zo'n korte etappe en dat die dan wordt opgepeuzeld op de laatste berg. Morgen 'mag' Quintana winnen. Froome wil zelf op de Alpe d'Huez winnen.