Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 20
De Nederlandse berg, bocht 7, enorme volksfeesten en om de tien meter een extra duwtje in de rug van een enthousiaste supporter die zich heeft uitgedost alsof het carnaval is. Dat is Alpe d’Huez. De mythische berg is de aankomstplaats van etappe 20. De voorlaatste rit van deze Tour. In deze korte etappe (110 kilometer) zal het klassement in een definitieve plooi komen. De laatste prijzen voor Parijs zullen op 1.850 meter hoogte worden verdeeld.
Parcours
De parcoursbouwers wilden ongetwijfeld het mooiste voor het laatste bewaren. De voorlaatste etappe van de Tour is extreem kort en zwaar. Twee beklimmingen van buitencategorie kunnen renners maken en breken. Direct vanuit de start loopt het bergafwaarts, een ideale weg om met een groep snelheid te maken en een gat te slaan met het peloton. Na 25 kilometer koers wordt langzaam maar zeker een begin gemaakt met het eerste obstakel van deze laatste bergetappe: de Col de la Croix de Fer. De top ligt op ruim 2.000 meter hoogte waar ijle lucht zich vermengt met vermoeidheid en pijnlijke benen. Een col van 29 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,2% is meer dan een voorproefje voor een knallend slotstuk. De Croix de Fer is een serieuze kuitenbijter die aan het einde van de derde Tourweek ongetwijfeld voor slachtoffers gaat zorgen.
Eenmaal de top bereikt wacht het peloton een lange afdaling richting Bourg-d’Oisans. In het stadje aan de voet van de mythische Alpe d’Huez heeft de organisatie nog een streep getrokken waar punten voor het groen verdiend kunnen worden. Het gros van de renners zal daar totaal geen oog voor hebben, want vlak voor hun neus zien ze de slotklim liggen.
Alpe d’Huez
Het gejuich van enthousiaste supporters die hun Tourhelden staan op te wachten, is waarschijnlijk al bij de tussensprint te horen. Rijen dik staan de wielerliefhebbers te popelen van ongeduld om de kelen schor te schreeuwen. De klim zelf is 13,8 kilometer lang tegen 8%. De renners krijgen direct 10,4 % voor de kiezen in de eerste meters van de Alp. Dit blijft een tijdje rond de 10%, waarna het zakt tot 8 a 9 %. Na tien kilometer en vele haarspeldbochten volgt het zwaarste deel van de klim. De percentages lopen daar op tot maximaal 11,5%. Gelukkig heeft de berg nog wel een beetje mededogen met zijn belagers, want het laatste stuk vlakt behoorlijk af: rond de 5%.
Favorieten
Voor de wielerliefhebbers is de Alpe d’Huez een prachtige col om de renners van dichtbij te zien en aan te moedigen. Voor de renners is de Alpentop de laatste kans om iets te doen aan hun klassement. Er zal op alle fronten gestreden worden en letterlijk elke seconde telt want na vandaag ligt het algemeen klassement in een definitieve plooi. De etappezege is wellicht van onderschikt belang, hetgeen vroege vluchters in de kaart zou kunnen spelen. Aan de andere kant willen de kopmannen zonder etappezege ongetwijfeld vandaag ook toeslaan en hun Tour de France afsluiten met een historische ritwinst. Omdat winnen op Alpe d’Huez voor iedereen een hoofdprijs is, wordt het rijtje favorieten wel erg lang. Wij beperken ons hier tot de topfavorieten en dat zijn de renners uit de top van het klassement.
Chris Froome is dan natuurlijk de eerste naam die we moeten noemen. De Brit is in de luxe positie dat hij deze voorlaatste etappe met een grote voorsprong op zijn naaste belager Quintana begint. Hierdoor kan de coureur van Sky vrijuit koersen en op jacht gaan naar etappewinst om zijn overwinning nog extra glans te geven.
Nairo Quintana wordt waarschijnlijk – net als in 2013 – keurig tweede. De Colombiaan moest toen ook enkel Froome voor zich dulden. Een knappe prestatie, maar Nairo had wellicht op meer gerekend. Als eerste boven komen op Alpe d’Huez zal die pijn zeker verzachten. Als echte pocketklimmer is deze Alp ook op zijn lijf geschreven.
De Spanjaarden uit de top-tien zullen ook alles op alles zetten om vandaag de bloemen te grijpen. Alberto Contador en Alejandro Valverde hebben bovendien nog zicht op het podium. Een succesvolle aanval afronden betekent dus niet alleen etappewinst, maar ook kans om te stijgen in het klassement. Vincenzo Nibali lijkt ondertussen elke dag beter te worden. Na een teleurstellende tweede week is de Italiaanse titelverdediger inmiddels weer één van de sterkste coureurs in het klimwerk. Nibali is dan ook absoluut favoriet voor een topklassering in deze rit.
Joaquim Rodriguez rijdt al de hele week in de bolletjestrui. De Katusha-renner raakte de – pas sinds donderdag echt veroverde bergtrui – vrijdag al kwijt aan Bardet. Purito droeg de trui al wel langer omdat Chris Froome de bergtrui als leider niet om zijn schouders kon dragen. Purito won al twee ritten. Een derde zal ervoor kunnen zorgen dat hij zijn titel als bergkoning van deze Tour kan heroveren.
De Fransen hopen nog steeds op een mooie zege voor Thibaut Pinot. Er zit geen afdaling meer na de slotklim, dus dat is in zijn voordeel. Ook Romain Bardet probeerde al meerdere keren voor eigen succes te gaan en slaagde donderdag in zijn opzet. Wellicht heeft de Fransman hierdoor zijn benen van vorig jaar teruggevonden en kan hij vandaag (in de bolletjestrui) nogmaals toeslaan. Warren Barguil was lange tijd de beste geplaatste Fransman en zal graag zijn tijdverlies van gisteren willen wegfietsen door een etappe te pakken.
De Nederlandse berg is de laatste jaren helaas vaak het Waterloo gebleken voor de Nederlandse klassementsmannen. Zelden wordt er nog een landgenoot vooraan gesignaleerd op deze Alpencol. In bocht 7 is het dan ook vaak een kwestie van veel geduld alvorens er een Oranje-klant passeert. De fans zullen goede hoop hebben dat met een sterke Robert Gesink daar dit jaar verandering in gaat komen. Hij is samen met Bauke Mollema de voornaamste kandidaat.
De hele rits met outsiders zullen wij hier verder niet behandelen, maar uiteraard zullen veel coureurs proberen een lange neus te halen richting de klassementsrenners en voor de echte finale ertussenuit piepen. De mannen die afgelopen dagen zich veelvuldig lieten opmerken zullen ook vandaag weer hun neus aan het venster willen steken. Mocht de mogelijkheid zich voordoen dat Froome een van zijn knechten de winst cadeau kan doen, dan zijn er heel misschien kansen voor Geraint Thomas en Wout Poels om vandaag hun eigen palmares op te fleuren met een onvergetelijk overwinning.
Favorieten volgens Wielerflits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Vincenzo Nibali
** Alberto Contador, Alejandro Valverde, Robert Gesink
* Pierre Rolland, Thibaut Pinot, Romain Bardet en Warren Barguil
Nibali met een grote aanval om Piti van het podium te stoten, wat hem glansrijk gaat lukken. Quintana pakt de rit en een half minuutje op Froome, maar is te conservatief om er nog echt een strijd van te maken.
Hopelijk zakt Quintana er door, een kind tussen de mannen, die omdat hij niets weegt mee peddelt.
Hopelijk direct strijd waar Gesink en Mollema van kunnen profiteren.
Van twee jaar geleden kan ik me herinneren dat Quintana zich heel passief naar het podium reed in de slotweek. Rodriguez deed toen al het werk. Quintana is een fantastische renner, maar zeker niet iemand die in zijn eentje de koers durft te maken. Vorig jaar in de Giro was het ook zijn ploegmaat die ervoor zorgde dat hij zo'n voorsprong pakte richting Martelltal.