Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6
Foto: Sirotti
donderdag 9 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6

Op donderdag wacht de renners op het eerste gezicht wederom een relatief vlakke rit, maar eenvoudig zal het zeker niet zijn. De etappe van Abbeville naar Le Havre loopt namelijk voor een groot deel langs de kust en dat betekent dat de wind andermaal een rol kan gaan spelen. In de aankomstplaats wacht een lastige aankomst. Wie kan deze Touretappe op zijn naam schrijven? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Startplaats Abbeville is in het wielrennen vooral bekend van de GP de la Somme, de 1.1-wedstrijd start of finisht regelmatig in het stadje. Ook de Tour de Picardië passeert nog wel eens in Abbeville. Finishplaats Le Havre is een stuk bekender. De Franse havenstad is al voor de twintigste keer etappeplaats in de Tour de France en was er al voor het eerst bij in 1911. De laatste keer dateert van 1995. Dat jaar was de flamboyante sprinter Mario Cipollini de snelste.

De etappe is 191,5 kilometer lang. Grote beklimmingen liggen er niet in het noordwesten van Frankrijk, maar het gaat voortdurend op en af. Er liggen drie hellingen van vierde categorie op het parcours, waar telkens een punt voor het bergklassement te verdienen valt. Na de eerste twee, de Côte de Dieppe en de Côte de Pourville-sur-Mer, wordt de Noordzee bereikt.

etappe6

De laatste 120 kilometer wordt voornamelijk de kust gevolgd. Daar kan de wind een grote rol gaan spelen. Voorlopig wordt er donderdag windkracht drie voorspeld, wat misschien niet voldoende is om het peloton uit elkaar te trekken. Ze krijgen de wind wel mee schuin van achter, dat is dan wel weer gunstig.

De laatste helling, de Cote de Tilleul, ligt op dertig kilometer van het einde. Ondanks dat dit nog ver is, moet de winnaar vandaag over sterke benen beschikken om te winnen, aangezien in de laatste kilometers nog een vervelende helling moet worden overwonnen. De Côte d’Ingouville heeft een lengte van 850 meter en kent een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Na deze ‘kleine Cauberg’ volgen nog vijfhonderd relatief vlakke meters tot de aankomst

Favorieten

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

De lastige hindernis in de slotfase zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de pure sprinters moeten passen. Rappe renners die goed over een helling kunnen rijden, komen daardoor in aanmerking voor de dagzege. Peter Sagan is al dagen dicht bij een overwinning. In Amiens eindigde hij sterk, maar moest hij André Greipel voor zich dulden. De lastige finale kan ervoor zorgen dat hij zijn concurrent in de strijd om het groen een keer achter zich kan laten. Of weet de taaie Duitser de slotfase te overleven?

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

John Degenkolb  is een andere renner met inhoud, maar kwam de afgelopen dagen pure snelheid tekort. Het parcours kan er donderdag voor zorgen dat de rassprinters moeten passen, waardoor de Duitser meer kans maakt op een ritoverwinning. Alexander Kristoff  mengde zich in Amiens eindelijk eens in een massasprint, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats. Ligt deze aankomst hem beter?

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Een andere renner die hier op de voorgrond zou kunnen treden is Alejandro Valverde. De Spanjaard hield zich tot dusver koest, maar deze slotfase past bij zijn kwaliteiten. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez won al in Hoei, maar de laatste 500 meter zijn niet in zijn voordeel. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski reed tot nu toe met name in dienst van andere renners, maar deze aankomst lijkt te zwaar voor sprintkopman Cavendish. Mag de Pool nu wel voor eigen kans gaan? Lotto Soudal beschikt met Tony Gallopin en Tim Wellens over twee kanshebbers, al rijdt Tourdebutant Wellens nog geen sterke Tour. Bij Cannondale-Garmin lijkt Daniel Martin de aangewezen man. Normaal gesproken zou Michael Matthews hier ook kunnen schitteren, maar de Australiër van Orica-GreenEDGE is nog herstellende van een val eerder deze week.

Namens MTN-Qhubeka behaalde Edvald Boasson Hagen deze Tour al enkele ereplaatsen. Greg Van Avermaet (BMC) eindigde op zowel Neeltje Jans als in Amiens bij de beste tien. Ook Rui Costa (Lampre-Merida) is een renner die dit parcours aan moet kunnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** John Degenkolb, Alexander Kristoff
** Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Alejandro Valverde
* Michal Kwiatkowski, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, André Greipel

RIDE Magazine
195 Reacties
08-07-2015 19:38
Het is wel heel interessant dat Cimolai vandaag 9e wordt, terwijl een iets oplopende weg voor hem idealer is..
08-07-2015 19:38
@markextrae
Bron?
08-07-2015 19:39
Zo die gaan het wel heel erg lastig krijgen bij de ploegentijdrit en al helemaal als je matthews vandaag zag rond rijden. Die komen echt niet met 5 over de finish. Zo zie je maar weer eens dat de ene tour de andere niet is.
08-07-2015 19:40
Wie zou een ploeg als Cannondale uitspelen hier? Is het een aankomst die lastig genoeg is voor Dan Martin of gaan ze toch voor Navardauskas die niet heel erg best oogt?
08-07-2015 19:41
Orica twitter:
#TDF2015: Suffering 2 crashes today, scans have revealed Michael Albasini fractured his upper left arm. Sadly, he will not start tomorrow.
08-07-2015 19:41
is dit misschien ook niet iets voor trentin, misschien wint dan zijn fiets niet alleen een ettape :)
08-07-2015 19:48
Demare of Bennet?
08-07-2015 19:52
Hmm, ik geloof morgen niet zo in Kristoff en Degenkolb. Mits Sagan voor zijn eigen kans mag gaan zie ik hem winnen, voor Van Avermaet en Gallopin.
08-07-2015 19:54
Volgens weeronline morgen bijna overal windkracht 4 dat is ruim genoeg aan de kust
08-07-2015 19:55
Morgen Crack van Avermaat?
08-07-2015 19:58
BHagen valt me een beetje tegen. Hij is zwaarder (en sterker) geworden waardoor hij op de heuvelsprintjes niet goed genoeg meer is. En is de vlakke sprints positioneert hij zich slecht (vorige keer veeeeeeel te vroeg op kop) of komt hij ruim te kort (vandaag).

morgen:
1. Sagan
2. een weer opgeleefde valverde
08-07-2015 20:00
@jmp80
Ja want EBH is echt een topsprinter geweest vroeger... ff serieus nou hij doet het hartstikke goed voor zijn kunnen in een massa sprint.
08-07-2015 20:01
@WCEendT vind ik eigenlijk ook , hij lijkt mij terug beter in vergelijking met de vorige jaren
08-07-2015 20:01
Yesss dit gaat hem worden voor Sagan! Diy wordt een hele mooie etappe, met vast weer waaiers (maar daar was ik vandaag ook zeker van). Peters verwachtte iig vanochtend al dat er morgen wel serieuze waaiers zouden komen, en hij had vandaag ook goed voorspeld.

Dit is bovendien weer een leuke etappe om te voorspellen :). Ik snap totaal niet waarom Kristoff hier 3 sterren krijgt, op cyclingquotes overigens ook, en ik denk dat Ettix eerder voor Stybar rijdt dan voor Kwiatkowski.

Wie er hier verder straal over het hoofd wordt gezien is Coquard! Dit zijn zijn aankomsten en die heeft hem blijkbaar niet te veel pijn gedaan.

****
Sagan!
***
Van Avermaet - Degenkolb
**
Coquard - Valverde - Boasson Hagen
*
Stybar - D. Martin - Gallopin - (vooruit..) Kwiatkowski

@ WCEendt

Dit wordt hem trouwens hoor, de man met vijf sterren gaat hem pakken ;)
08-07-2015 20:01
@wceendt hij heeft zich laatste jaar bewust meer op sprinten toegelegd. zwaarder/sterker geworden. m.i. zonde want hij was zo heerlijk allround + goed op de heuvelsprintjes
08-07-2015 20:03
Hij heeft zich juist meer op de klassiekers gefocust en minder op het sprinten, dus het klopt niet wat je zegt.
08-07-2015 20:04
Was benieuwd naar het klimmetje en na een kleine zoektocht denk ik dat we de sprinters niet gaan zien morgen. Als je op google street view kijkt loopt het na de bocht toch aardig omhoog.

Veloviewer

Google maps
08-07-2015 20:04
Vandaag was er nauwelijks wind schuin in de rug. Op het enige iets langere stuk waar dat wel het geval was kwamen meteen de waaiers. Verder was het voornamelijk tegen- en zijwind.
Morgen waarschijnlijk wind uit noordwest tot noordoost en dat biedt veel meer perspectief voor waaierrijden.
08-07-2015 20:04
Wat ik tot nu toe heb gezien, ga ik voor Sagan hier. Wat is dat een beest. Keihard werken voor Contador, terugkomen van lekke banden, een beetje meedoen met de tussensprints en dan toch nog zo'n eindschot.

Ik snap niet helemaal waarom er door sommigen wordt beweerd dat Kwiatkowski zo slecht is. In de waaierrit en vandaag heb ik hem in ieder geval hard zien werken voor z'n ploeg. Vandaag op kop van het peleton gebeukt voordat Tony Martin het over nam.
08-07-2015 20:10
Geschke dark horse voor morgen? Of zal het alle ballen op Degenkolb zijn?
08-07-2015 20:15
@escapados
Mijn idee. Het is niet ondenkbaar dat mannen als Purito en Costa mee gaan doen om de overwinning. Al is Costa natuurlijk erg twijfelachtig in deze toestand.
08-07-2015 20:23
Hagen wordt vandaag geblocked door kristoff, anders doet ie mee voor winst vandaag. Kristoff zie ik morgen nog wel zijn gram halen..
08-07-2015 20:24
Demare, en cimolai niet hier?
08-07-2015 20:28
@Lance, ik zie Cimolai wel meekomen en Demare niet. In ieder geval zullen ze beide niet meedoen voor de winst. #Sagan
08-07-2015 20:29
Echt iets voor de punchers en krachtpatsers, genre Sagan, Degenkolb en Van Avermaet. Maar ook Greipel maakt in zijn huidige vorm kans. Geen cent verwed ik op Rodriguez, Martin of Valverde.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.