Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6
Foto: Sirotti
donderdag 9 juli 2015 om 07:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 6

Op donderdag wacht de renners op het eerste gezicht wederom een relatief vlakke rit, maar eenvoudig zal het zeker niet zijn. De etappe van Abbeville naar Le Havre loopt namelijk voor een groot deel langs de kust en dat betekent dat de wind andermaal een rol kan gaan spelen. In de aankomstplaats wacht een lastige aankomst. Wie kan deze Touretappe op zijn naam schrijven? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Startplaats Abbeville is in het wielrennen vooral bekend van de GP de la Somme, de 1.1-wedstrijd start of finisht regelmatig in het stadje. Ook de Tour de Picardië passeert nog wel eens in Abbeville. Finishplaats Le Havre is een stuk bekender. De Franse havenstad is al voor de twintigste keer etappeplaats in de Tour de France en was er al voor het eerst bij in 1911. De laatste keer dateert van 1995. Dat jaar was de flamboyante sprinter Mario Cipollini de snelste.

De etappe is 191,5 kilometer lang. Grote beklimmingen liggen er niet in het noordwesten van Frankrijk, maar het gaat voortdurend op en af. Er liggen drie hellingen van vierde categorie op het parcours, waar telkens een punt voor het bergklassement te verdienen valt. Na de eerste twee, de Côte de Dieppe en de Côte de Pourville-sur-Mer, wordt de Noordzee bereikt.

etappe6

De laatste 120 kilometer wordt voornamelijk de kust gevolgd. Daar kan de wind een grote rol gaan spelen. Voorlopig wordt er donderdag windkracht drie voorspeld, wat misschien niet voldoende is om het peloton uit elkaar te trekken. Ze krijgen de wind wel mee schuin van achter, dat is dan wel weer gunstig.

De laatste helling, de Cote de Tilleul, ligt op dertig kilometer van het einde. Ondanks dat dit nog ver is, moet de winnaar vandaag over sterke benen beschikken om te winnen, aangezien in de laatste kilometers nog een vervelende helling moet worden overwonnen. De Côte d’Ingouville heeft een lengte van 850 meter en kent een gemiddeld stijgingspercentage van zeven procent. Na deze ‘kleine Cauberg’ volgen nog vijfhonderd relatief vlakke meters tot de aankomst

Favorieten

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

De lastige hindernis in de slotfase zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de pure sprinters moeten passen. Rappe renners die goed over een helling kunnen rijden, komen daardoor in aanmerking voor de dagzege. Peter Sagan is al dagen dicht bij een overwinning. In Amiens eindigde hij sterk, maar moest hij André Greipel voor zich dulden. De lastige finale kan ervoor zorgen dat hij zijn concurrent in de strijd om het groen een keer achter zich kan laten. Of weet de taaie Duitser de slotfase te overleven?

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

John Degenkolb  is een andere renner met inhoud, maar kwam de afgelopen dagen pure snelheid tekort. Het parcours kan er donderdag voor zorgen dat de rassprinters moeten passen, waardoor de Duitser meer kans maakt op een ritoverwinning. Alexander Kristoff  mengde zich in Amiens eindelijk eens in een massasprint, maar moest genoegen nemen met een vierde plaats. Ligt deze aankomst hem beter?

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Een andere renner die hier op de voorgrond zou kunnen treden is Alejandro Valverde. De Spanjaard hield zich tot dusver koest, maar deze slotfase past bij zijn kwaliteiten. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez won al in Hoei, maar de laatste 500 meter zijn niet in zijn voordeel. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski reed tot nu toe met name in dienst van andere renners, maar deze aankomst lijkt te zwaar voor sprintkopman Cavendish. Mag de Pool nu wel voor eigen kans gaan? Lotto Soudal beschikt met Tony Gallopin en Tim Wellens over twee kanshebbers, al rijdt Tourdebutant Wellens nog geen sterke Tour. Bij Cannondale-Garmin lijkt Daniel Martin de aangewezen man. Normaal gesproken zou Michael Matthews hier ook kunnen schitteren, maar de Australiër van Orica-GreenEDGE is nog herstellende van een val eerder deze week.

Namens MTN-Qhubeka behaalde Edvald Boasson Hagen deze Tour al enkele ereplaatsen. Greg Van Avermaet (BMC) eindigde op zowel Neeltje Jans als in Amiens bij de beste tien. Ook Rui Costa (Lampre-Merida) is een renner die dit parcours aan moet kunnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** John Degenkolb, Alexander Kristoff
** Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Alejandro Valverde
* Michal Kwiatkowski, Rui Costa, Edvald Boasson Hagen, André Greipel

RIDE Magazine
195 Reacties
1 6 7 8
09-07-2015 11:25
Je hoeft Kwiat geen ster te geven.. Die rijd alles in dienst van andere, en gaat lekker de laatste week zijn ritje meepakken.
09-07-2015 11:25
@ mackie
Ik denk dat je molllema moet geloven, want net zoals Zeeman doet Nico een beetje geheimzinnig. Ik denk dat lotto iets van plan is.
09-07-2015 11:57
Dat bergje.. Gaat Katusha vandaag voor Kristoff of eerder voor Rodriguez?
09-07-2015 12:05
Sagan, Degenkolb en Greipel, Greipel gaat echt wel mee doen. Dan blijven de mannen van het AK daar waarschijnlijk ook nog tussen rijden. En een half peloton op komt op achterstand binnen.
09-07-2015 12:09
**** Sagan
*** van Avermaet - Gallopin
** Degenkolb,Valverde, Boasson Hagen, Kristoff
* Vuillermoz, Stybar

In ieder geval een lastige etappe om te voorspellen. Een etappe met mogelijk waaiers en iets hoogteverschil kan poules maken of breken.
09-07-2015 12:09
Degenkolb heel misschien, maar Greipel kan je afschrijven. Die gaat het nooit redden om aan te haken. Voor mannen als Van Avermaet en Gallopin ligt hier een uitgelezen kans om een etappe te pakken, dus die gaan echt wel gas geven de laatste kilometer.
09-07-2015 12:15
Als ik zo het profiel van de etappe zie, lijkt het me niet helemaal geschikt voor waaieren. Meestal zorgt wisselende stijltegraad er toch voor dat het elke keer weer even stil valt om de ploegen te structureren en minder controle van enkele ploegen.
09-07-2015 12:15
Dit zegt Kristoff over de etappe van vandaag op Cyclingnews:

“There’s a chance tomorrow, but it will be quite hard. It will be better for guys like Sagan and Degenkolb. I’ll try of course, but I think today was a good shot for me but I failed. I did not make a top result. That’s a pity but there are more days to come. Tomorrow is a good day.”
09-07-2015 12:15
Ik zie Sagan wel weer een Sagantje doen en weer 2e worden vandaag. Ik denk dat Johnny D wint.
09-07-2015 12:43
off topic:

Giro d'Italia Internazionale Femminile 2015, Trezzo sull'Adda - Aprica
Herhaling etappe gisteren nu op de RAI! http://www.wheelhalla.com/

09-07-2015 12:46
@martini151
Wat dacht je van Etix? Die hopen zolang mogelijk in het geel te rijden.
09-07-2015 12:47
ik denk niet dat Johnny D hier wel over zou komen en Kristoff niet. Dan beide of beide niet..
09-07-2015 13:00
Won Gesink twee jaar geleden niet een vergelijkbaar sprintje van Sagan in Quebec...? Benieuwd naar de wind en naar de finish. Zal in elk geval opnieuw opletten geblazen zijn voor de mannen; goed van voren zitten. Net als morgen overigens, met al die bochtige weggetjes daar.
09-07-2015 13:23
Ik vermoed toch de klassementsmannen die gaan meedoen vanwege de bonificaties
09-07-2015 14:26
Ik durf Gesink wel te tippen voor vandaag!
NOS - 9-7-2015
09-07-2015 14:50
Bij mij alleszins Contador in de ploeg. Als Sagan de rit, groen, wit (en geel) pakt, zijn dan een hoop boni-punten ;-)
09-07-2015 15:44
rodriquez for the win!
09-07-2015 15:46
Misschien al vermeld op deze site maar hier een link naar een website van de tour waar je alle renners via de GPS kan volgen.

http://letour-livetracking.dimensiondata.com/
09-07-2015 15:48
Op de site kun je zelf je favoriete renners die je wilt volgen invoeren
09-07-2015 15:52
Sagan zit in een verkeerde ploeg. Geen enkele renner om hem te helpen . Zo kun je geen groene trui winnen, heel teleurstellend.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.