Tour 2016: Cavendish naar huis met vier zeges op zak
foto: Sirotti
dinsdag 19 juli 2016 om 21:11

Tour 2016: Cavendish naar huis met vier zeges op zak

Mark Cavendish start morgen niet meer in de Tour de France. De Britse veelvraat van Dimension Data gaat zich voorbereiden op de Olympische Spelen, waar hij meedoet op de baan.

Met vier ritzeges, een gele trui en meerdere dagen groene trui is de Tour de France voor Cav meer dan geslaagd. Het was een lastige beslissing, zegt de sprinter in het persbericht van zijn ploeg. “Na de hitte en de intensiteit van de vorige etappes, analyseerden we mijn vermoeidheidniveaus. Ik ben nu op een punt dat doorgaan een nadelig effect heeft op mijn andere grote doel voor het jaar, de Olympische Spelen.”

Eerder vandaag gaf ook Rohan Dennis al aan morgen niet meer aan het vertrek te staan. De Australiër van BMC richt zich volledig op de olympische tijdrit.

RIDE Magazine
36 Reacties
20-07-2016 03:36
@Samus Maar twee landen die het baanwielrennen serieus nemen? Moet jij eens kijken straks naar de OS. Tientallen landen die renners en complete teams van trainers, artsen en andere specialisten naar toe sturen. Je kunt dan toch moeilijk met droge ogen blijven beweren dat maar twee landen het baanwielrennen serieus nemen?
Kom op zeg. En trouwens, het levert ook nog eens prachtige sport op.
20-07-2016 06:29
@Schollekop: is het sturen van een heel team een criterium voor het serieus nemen van de sport door een bepaald land? Ik moet meteen denken aan het Nederlandse bobslee team.

Samengevat is de kritiek van Samus ongeveer: het baanwielrennen is hoofdzakelijk gericht op het behalen van medailles bij de Olympische Spelen, en heeft daarbuiten nauwelijks bestaansrecht. Als dit o.a. betwist wordt met het argument dat jij met die mening dan maar eens het duel moet aangaan met een baanwielrenner (reactie GreenDay), dan is er denk ik meer sprake van op de tenen getrapt zijn, dan dat de stelling werkelijk niet deugt.
20-07-2016 06:53
Samus heeft toch gewoon gelijk? Ik vind het een fantastische sport om te kijken (hoewel inderdaad ook vooral met de spelen), maar er zijn 2 landen die het écht doen.

Als deelnemers sturen een criterium is dan is boogschieten in Nederland ook een grote sport...

Je ziet toch ook dat de goede baanwielrenners het allemaal op de weg willen redden? Er zijn wat uitzonderingen, maar wie gaan er straks op het omnium strijden..? Gaviria, Cavendish, Viviani.. Andere toppwrs van voorheen zoals Wiggins, Thomas, McGee, en zelfs onze Theo Bos moesten uiteindelijk allemaal op de weg hun ambities najagen.
20-07-2016 07:28
Ik denk dat Japan een mooi voorbeeld is waar het baanwielrennen leeft.
20-07-2016 08:02
Sorry jongens, even on topic ;)

Cav (en Cummings) hebben de meubelen wel gered voor DD. Die waren dit jaar nog niet zo lekker bezig, dus in de grootste koers zo'n prestatie is ook goed voor het Afrikaans wielrennen. Ik denk eigenlijk dat Kittel, Greipel, McLay & Groenewegen de komende dagen ook niet gaan overleven. Maakt het wel interessant in Parijs.
20-07-2016 08:22
ja samus stelling kun je op meerdere sporten toepassen. wat als bijvoorbeeld het langebaan schaatsen niet meer olympisch zou zijn, of het worstelen. ik vind zijn stelling een beetje onzin want de olympische spelen zijn er juist voor om de wat kleinere sporten in de spotlights te zetten. en volgens mij worden de wk's baanwielrennen ook altijd gewoon erg goed bezocht. en dat er maar twee landen serieus mee bezig zijn is gewoon dikke onzin.

en dit "het Britse publiek is nu éénmaal voornamelijk onder de indruk van gouden medailles op de Olympische Spelen, en niet over de sportprestaties zelf" kun je net zo goed over het nederlands publiek zeggen of vul maar elk ander willekeurig land in.... "hallo medaille spiegel"
20-07-2016 09:34
Ik denk ook dat Samus een punt heeft.
On; jammer voor mn poule dat Cav er de brui aan geeft, kost toch puntjes.... Maar ik snap zijn keuze.
20-07-2016 09:43
@sa
Klimmen is niet zn favoriete bezigheid en van klimmen worden de benen ook stram waar ie juist op de baan die souplesse zo broodnodig heeft. Drie zware bergritten doen daar nooit goed aan natuurlijk en in Parijs gaat de giant trein Degenkolb aan de rit helpen en maakt cav weinig kans op die brede boulevard.
20-07-2016 09:45
Baanwielrennen is een (weliswaar bij het grote publiek minder gekende) fantastische discipline waar atleten zich tot het uiterste voorbereiden voor de OS (en in iets mindere mate WK). Dat het echt topfietsers zijn, wordt bewezen doordat toppers die overkomen ook op de weg tot de toppers behoren. Dat die uit liefde voor de baan (hun eerste liefde) en voor onder andere de OS "durven" uit de Tour stappen, vind ik dan niet erg. Cav en co rijden trouwens niet enkel de OS, ze rijden ook zesdaagses, EK's, WK's,... Ook toppers uit het verleden (Merckx) reden veel en goed op de baan en de baan (getuige werelduurrecord-interesse en pogingen) lijkt toch aan populariteit te winnen.

Uiteraard zijn Olympische medailles belangrijk. OS zijn er maar eens om de vier jaar (de Tour is er elke jaar en Cav won er al veel, ook op de Champs-Elysees) en is voor veel sporten het allerhoogste. En dan is baanwielrennen nog één van de grotere sporten op de OS in vergelijking met veel andere.

Persoonlijk vind ik dan weer dat de wegrit op de OS wat overroepen is. Heb ook zo'n beetje dat gevoel met voetbal (aparte deelnamequota), tennis, basketbal,... Sporten die eigenlijk buiten de OS veel belangrijker zijn. Ik heb daar meer het gevoel van opsmukken van palmares dan dat ik het bij baanwielrennen heb.

OS zijn voor mij vooral atletiek en zwemmen (ook sporten waar gepiekt wordt naar WK's en OS). Maar ook andere sporten verdienen daar zeker hun plaats, hoe klein ook. Al vertekenen die vele kleintjes (bijvoorbeeld karabijnschieten op 15m, 25m, 50m,..., staand/liggend) natuurlijk de toch al overroepen medaillespiegel.
20-07-2016 09:49
Samus, jammer dat je je punt in het begin zo ongenuanceert bracht, maar na het lezen van je langere post moet ik eerlijk bekennen dat ik het op veel punten met je eens ben.

Aan de andere kant vind ik het volkomen logisch dat Cav, in een land waar baanwielrennen hoog aangeschreven staat, zich richt op de baanwedstrijden in Rio. Jij noemt het 'artificieel ophogen van je palmares', maar olympisch goud is nou eenmaal vrij bijzonder. Ik denk overigens dat Cavendish voornamelijk uit is op de felbegeerde drie letters voor zn naam, die Wiggins en Froome al wel hebben ontvangen.

Dat baanwielrennen een van de sporten is die zonder olympische spelen niet zoveel voor zou stellen vind ik een domme uitspraak. De olympische spelen zorgen er juist voor dat veel minder bekeken sporten 1x in de 4 jaar een podium hebben waardoor er genoeg aandacht en financiën binnenkomen. Als dit event er niet zou zijn, dan was er ongetwijfeld een andere oplossing gekomen. Ik vind het ook mooi dat sporters van andere sporttakken deze kans krijgen. Zelf volg ik eigenlijk de sporten die de OS niet als hoogst haalbaar zien (Voetbal, Tennis, Wielrennen, F1) maar ik vind het geweldig dat sporten als hockey, zwemmen, zeilen etc. een kans krijgen om even in dezelfde spotlights te staan.
20-07-2016 10:36
@samus
Je hebt deels gelijk. In Atlanta haalden de Britten maar 1 gouden medaille op de hele Spelen, vervolgens zijn ze met het oog op de Spelen in Londen op zoek gegaan naar zwak bezette sporten die niet technisch zijn, waardoor je er met een stevige investering vrij snel heel goed in kunt worden. De keuze viel oa op baanwielrennen. Gevolg is wel dat ze nu een hele rij toprenners hebben, met Wiggins voorop, die ook op de weg hoge ogen gooien. Blijkbaar kon het wegwielrennen ook wel een kwaliteitsinjectie gebruiken, zowel qua renners als qua training.

België is een conservatief sportland dat op de Spelen eigenlijk weinig te zoeken heeft, dus dat Olympische sporten bij jullie niet zo leven wil ik graag geloven. Maar in Angelsaksische landen wordt er natuurlijk anders naar gekeken, en dat heeft de Britten geen windeieren gelegd, zowel op de baan als op de weg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.