Tour 2016: Grootse solozege Tom Dumoulin op Arcalis
Tom Dumoulin heeft de koninginnenrit van de Tour de France door de Pyreneeën gewonnen. In de regen en hagel soleerde onze landgenoot van Giant-Alpecin naar de overwinning in Andorra Arcalis, nadat hij weg was gesprongen uit een grote kopgroep. Met deze zege volgt de Limburger Lars Boom op als laatste Nederlander met een ritzege in de Tour. Chris Froome behoudt zijn gele trui.
Na twee ritoverwinningen in de Vuelta van 2015 en een ritzege in de voorbije Giro is het nu de derde grote ronde op rij waarin Dumoulin een etappezege boekt.
Spaanse combine zet Froome onder druk
Direct vanuit de start in Vielha liep de weg omhoog. De Port de la Bonaigua van eerste categorie was de ideale start voor klimmers om ten aanval te trekken. Het peloton veerde op toen twee Spanjaarden de handen ineen sloegen. Alberto Contador en Alejandro Valverde sprongen uit het peloton naar een grote groep met ontsnapten. Froome moest direct zijn sterkste klimmers inzetten om het gat niet te groot te laten worden. Aan de top werd de rekening opgemaakt: Contador was niet sterk genoeg, Valverde maakte wel deel uit van de kopgroep samen met twee ploegmaats.
Sky steekt stokje voor coup Valverde
In de afdaling liet Sky merken dat een kopgroep mét Valverde geen kans van slagen had. El Imbatido kreeg dat door en liet zich terugzakken, waarna de Sky-trein het tempo drukte en de overgebleven kopgroep van twintig renners vrij baan gaf. Hierin zaten onder meer wereldkampioen Peter Sagan, Thibaut Pinot, bolletjestruidrager Rafal Majka, Thomas De Gendt, Luis Leon Sanchez, Diego Rosa en Rui Costa. Vanuit Nederlands oogpunt waren Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Stef Clement (IAM Cycling) en George Bennett van LottoNL-Jumbo present.
Tien minuten
Terwijl de kopgroep zes minuten voorsprong kreeg, stapte Contador in de ploegleiderswagen; hij gooide de handdoek in de ring na een week van ellende. Maar de Tour wacht op niemand en dus gingen De Gendt, Pinot en Majka door met het strijden om bergpunten. Bij het binnenrijden van Andorra doorkruiste het verschil tussen beide groepen ook de grens van de tien minuten. Op de top van de Col de la Cormella sprong De Gendt weg voor de punten, waarna hij solo doortrok. Hij pakte dertig tellen.
Kopgroep
Op de zeer steile flanken van de Beixalis moest de Belg echter parkeren en ontstond een select groepje. Bennett voelde zich sterk en versnelde meerdere malen, maar kon geen gat slaan. Richting de voet van Arcalis maakten de overgebleven leiders er een vermakelijke strijd van met demarrages over en weer. Dumoulin koos het juiste moment en begon met een voorgift van een kleine minuut aan de beklimming.
Achter Dumoulin was het vooral Pinot die de snelheid bepaalde, maar hij kreeg nauwelijks bijval. Rui Costa ging in de achtervolging, gevolgd door Majka en Pinot. De bollentruidrager reed zijn Franse concurrent uit het wiel en sloot aan bij Costa. Ondertussen was de regen op de slotklim veranderd in hagel, maar dat deerde Dumoulin niet. Een strak tempo leidde hem naar de etappezege, veertig seconden voor Costa en Majka.
Favorieten
In de favorietengroep was het Sky dat het tempo bepaalde op de Beixalis. Pas aan de voet van Arcalis trok de Britse formatie opnieuw door. Dit was er te veel aan voor Kelderman en Rolland. Henao opende de debatten, waardoor Dan Martin moest reageren. Froome was de volgende die er de pees op legde, maar alles kwam weer tezamen. Aru kon de versnellingen niet volgen.
Mollema voelde zich sterk in het oer-Hollandse zeikweer en trok meerdere keren door. Froome liet echter niets toe en koos ook zelf voor de aanval. Samen met Porte, Yates, Martin en Quintana vormde hij de prominentengroep. Op zes en een halve minuut van Dumoulin kwamen zij over de finish, waardoor Froome zijn leiderstrui kan behouden. Een groepje met Mollema volgde op twintig tellen.
Maar of hij de Tour zal winnen hangt af van de twee tijdritten: als hij daar 2 minuten verliest op Froome, dan kan het. Anders moet hij echt elke gelegenheid aangrijpen om Froome onder druk te zetten. Maar Quintana laat al jaren zien dat hij een afwachtend koerskarakter heeft.
Hohoho, hij is ook nog zo jong die Kelderman (25-03-1991) t.o.v. Dumoulin (11-11-1990). Beide op papier 25, maar hij is dus wel effe 4 hele maanden jonger de babyface uit Amersfoort
En hij reed Dumoulin vorig jaar ook knalhard op het NK naar de filistijnen. Wat heeft Dumoulin nou helemaal gepresteerd??? Tja effe kijken:
- brons op het WK tijdrijden
- 2 etappezeges in de Vuelta en dagen in de rode leiderstrui
- etappezege in de Giro en dagen in de roze leiderstrui
- etappezege in de Koninginnerit in de Tour en..... Aha zie je, geen leiderstrui!!
Etc. etc.
Edit: heb niks tegen Kelderman, maar het overwaarderen van deze (sympathieke) jongen door de TLJ-fanboys op dit forum mag af en toe wel wat tegenwicht hebben.
Toch sla ik zijn etappezege in de Ronde van Spanje van vorig jaar hoger aan: toen klopte hij de toppers en ging het om de eerste plaats in het AK. Dat is nog net wat anders dan winnen vanuit een ontsnapping met mensen die in dat AK geen rol meer spelen.
Maar ik klaag niet hoor: zo mogen er nog vele volgen!
Mollema overschattte zichzelf een beetje aan het einde, of hij hoopte dat ze hem zouden laten gaan, maar helaas bleek hij toch iets minder sterk.
Bij TLJ is Bennet dus degene die kan en mag aanvallen. Bij Kelderman zal het na zijn valpartij niet meer gaan lukken, iets met mentale weerbaarheid geloof ik hij is nog niet volwassen genoeg zoals Dumoulin.....
Nou pfoeh, wat wordt die Kelderman hier overgewaardeerd... waar lees je dat precies tussen alle commentaren over z'n mentale zwakte en z'n matige klimkwaliteiten? Qua leeftijd scheelt hij inderdaad niet veel met Dumoulin, die ook nog eens korter op de fiets zit, maar als ik zo naar het fysiek van beiden kijk denk ik dat er bij Kelderman nog wel iets meer groei in zit. Hij is 25, maar je zou hem 17 schatten.
@tuubke
Dat is wel waar ja. Maar goed, dit soort renners hebben we in Nederland niet veel, die zo uit een ontsnapping winnen. Verder eigenlijk alleen Weening, deze zege was ook een beetje Weening-style.
Majka en Pinot laten voorlopig een spannende strijd zien voor de bergtrui.
Pinot heeft trouwens veel gegeven vandaag en heeft zijn doelen voor deze Tour bijgesteld na zijn afhaken op de col d'Aspin. Twee dagen achter elkaar in de aanval leveren hem veel krediet op!
Kelderman lost op 5 kilometer van de top bij de groep favorieten en verliest bijna 4 minuten. Dat is echt heel erg veel.
Dus eigenlijk moeten we nog 8 jaar wachten dan en is ie over zn top heen. Wilco mist gewoon de souplesse en het atletisch postuur, onmogelijk in te halen natuurlijk.Laat wilco gewoon even op adem komen en die onzekerheid van hem afzetten, gewoon samen met Dylan gaan rijden en wat lachen aub.
Souplesse heeft hij wel, een koffiemolentje ronddraaien kan hij. Maar het is geen echte klimmer, in Nederland zijn dat eigenlijk alleen Poels en Kruijswijk. En misschien Mollema, maar dat is een geval apart.
Kelderman en ook Dumoulin rijden eigenlijk een tijdritje de berg op.
Kreeg altijd commentaar als ik op de 53 bergop reed maar t is de enige manier om kracht op te bouwen, kan wilco ook als ie wil, 30 keer de cauberg voluit levert meer op dan 300km fietsen en scheelt een zee van tijd en kweekt ook nog eens body.Vind het echt jammer om hem te zien tobben ipv toppen.
Ben ik het niet mee eens... Kelderman is juist wel een echte klimmer anders behaald hij natuurlijk geen 7e plek in de Giro van 2014. Probleem van Wilco is dat hij verschrikkelijk onzeker en kwetsbaar is.
Zijn valpartij gisteren was natuurlijk gewoon dikke pech maar dat hij vaak valt is helaas niet te ontkennen. Misschien dat Lars Boom (als hij naar TLJ gaat) hem volgend jaar hiermee kan helpen.
Natuurlijk wordt dat genieten nogmaals vermenigvuldigt doordat Dumoulin een Nederlander is, maar zelfs als bijv een Costa of Navarro diezelfde streek hadden uitgehaald, was het toch een hele leuke etappe.
Voor Kelderman is een schuivertje (veroorzaakt door hemelschreiend amateurisme) voldoende om de pijp aan George te geven: Bijna 4 minuten is erg veel in deze secondenspel-Tour.
ik ben voor, wat dat betreft kan kelderman een voorbeeld nemen aan adam yates!
jammer. leek me toch echt heel goed in vorm