Tour 2016: Sagan maakt favorietenrol waar, Stuyven strandt in extremis
Peter Sagan (Tinkoff) heeft de tweede etappe van de Tour de France 2016 gewonnen. Door zijn zege is de wereldkampioen ook de nieuwe leider. Julian Alaphilippe was zijn grootste uitdager in de laatste meters. Jasper Stuyven leek het vanuit de vroege vlucht te redden, maar de heuvelop finish in Cherbourg was er te veel aan.
Voss springt weer mee
Opnieuw was de eerste demarrage genoeg, dit keer waren het vier renners die ten aanval trokken. Bergtruidrager Paul Voss (Bora-Argon 18) was weer aanwezig, samen met ploegmaat Cesare Benedetti, Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept). In regenachtige omstandigheden voerde het Dimension Data van Mark Cavendish het peloton aan. Zij lieten het gat groeien tot boven de zes minuten.
Weinig actie vanuit peloton
Ondanks zijn bollentrui kreeg Voss het niet cadeau. Van de drie bergjes van vierde categorie in de openingsfase pakte Breen er één en Stuyven er twee. Op 120 kilometer van de finish was er enig oponthoud in het peloton. Onder meer Alberto Contador, Warren Barguil en Michael Matthews waren erbij betrokken, maar konden verder. In het pak deed men rustig aan. Enkel aan de tussensprint veerden de sprinters op: Greipel was hier sneller dan Kristoff en Kittel.
Peloton komt niet dichter
Op veertig kilometer van de finish bedroeg de voorsprong van de leiders nog vijf minuten. Op dat moment stak Direct Energie een handje toe op kop, maar de koplopers hadden ook nog een deel energie opgespaard voor de finale. Benedetti niet. Hij moest laten lopen op twintig kilometer van de meet door toedoen van de grote motor: Jasper Stuyven. Zelfs renners als Rohan Dennis, Luke Rowe en Tony Martin konden het gat niet kleiner maken.
Stuyven de sterkste vluchter
Op ruim acht kilometer van de streep lag een klein heuveltje. Stuyven nam geen risico en koos voor de solo. Met de beelden van Kuurne-Brussel-Kuurne in het achterhoofd trok de Vlaming stevig door. Hij hield het aanstormende peloton op anderhalve minuut tot aan de voet van de Côte de la Glacerie (1,9 km aan 6,5%). Vanuit het peloton werd tempo gemaakt, onder meer Tom-Jelte Slagter versnelde. Onze landgenoot naderde Stuyven tot op een halve minuut met nog 1500 meter te gaan.
Wereldkampioen krijgt geel omgehangen
Kreuziger haalde Slagter terug in dienst van Sagan en op 450 meter werd de dappere Stuyven ingerekend. Valverde ging als eerste aan, maar Sagan hield hem in het zicht. Alaphilippe leek nog over de wereldkampioen heen te wippen, maar die remonteerde de thuisrijder in de laatste meters. Voor het eerst sinds 2013 pakt de Slowaak een ritzege in de Tour. Ook de gele trui is een primeur voor Sagan.
Nederlanders sterk, Contador verliest tijd
Wilco Kelderman (zesde) en Bauke Mollema (negende) waren attent in de oplopende strook. Wie daar niet bij zat, was Richie Porte. De Australiër kreeg in volle finale een lekke band. Slecht nieuws voor hem, aangezien alle verschillen vandaag gemeten werden. Hij kreeg 1m45s aan zijn broek. Andere favorieten verloren ook tijd: Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot (beiden 11s), Geraint Thomas (24s) en Alberto Contador (48s).
SAGAN ça gagne ! / @petosagan over all ! #TDF2016 pic.twitter.com/z8SqEbO4fZ
— Le Tour de France (@LeTour) 3 juli 2016
Vannacht een goede rust en morgen ongeschonden doorkomen. Dan kan het al weer een stuk optimistischer eruit zien.
Probleem voor Froome zal Quintana zijn als die geen achterstand op gaat lopen. Porte liep weer tegen materiaal pech op. Ik verwacht vanaf woensdag toch aardig wat vuurwerk en SKY zal dan alle zeilen bij moeten zetten omdat te controleren. Poels is nu al bezig met zichzelf te sparen vermoedelijk.
Curvers zijn mond voorbij gepraat, nie snugger.
Haha, Poels tegenvallend? Wat denk je dat zijn taak is in een etappe als deze? Die laat natuurlijk gewoon lopen op een gegeven moment.
@robotour
Froome heeft helemaal geen kasseientrauma.
Of hij stapt af voor de eerste kasseistrook vanwege enkele valpartijen (2014) of hij dendert er behoorlijk overtuigend overheen zoals vorig jaar.
Dus als sommige figuren hier om vage redenen Poels tippen en hij doet niet mee dan kun je op basis daarvan concluderen dat hij tegenvalt? Interessant.
Goede voorbereiding voor Vuelta en waarom geen dagzeges nastreven.
Bovendien is hij broodnodig om de bergetappes kleur te geven.