Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 12 naar Chalet Reynard
Quatorze juillet! Franse feestdag en dat moet groots gevierd worden. De organisatie heeft een majestueuze berg uitgekozen voor dit feest: de Mont Ventoux. Eén opmerking: Deze wordt maar voor een deel beklommen vanwege de extreem harde wind. Durven de favorieten elkaar hier al pijn te doen? WielerFlits blikt vooruit.
Parcours
Het peloton verblijft de nacht in Montpellier en omstreken na de finish van de elfde etappe. Hier ligt namelijk ook weer de start voor dé rit richting de Mont Ventoux. In noordoostelijke richting trekt het circus richting de Alpenreus. Van start tot finish is deze etappe ook onder te brengen in hoogtemeters: de start is op 44 meter boven zeeniveau, de finish op 1912 meter hoogte.
Vanuit Montpellier is het lange tijd vlak. Pas na 120 kilometer gaat de weg omhoog. Daar liggen twee klimmetjes kort na elkaar. De Côte de Gordes van vierde categorie en de Col des Trois Termes van derde categorie zijn een voorproefje voor wat er nog komen gaat. Officieel is de Mont Ventoux 15,7 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%. Op het profiel is te zien dat vanuit Mazan, aan kilometerpaal 151, de weg al omhoog loopt.
De Mont Ventoux. De Reus van de Provence. De Kale Berg. Er is al veel over gezegd en geschreven. De laatste keer dat de Tour de France hier finishte, was Chris Froome de sterkste. Destijds was het etappe 15 en draaide de Brit – in zijn gele trui – de gashendel in de slotkilometers eens flink open. De finish ligt dit keer echter aan Chalet Reynard, zes kilometer onder de top op een hoogte van 1435 meter.
Favorieten
De etappe naar de Mont Ventoux (Chalet Reynard) zit als enige échte bergetappe midden in de tweede week gepropt. De dag erna wacht de eerste individuele krachtmeting tegen de klok, dus is het maar de vraag of alle favorieten zich hier uit de naad gaan rijden voor een etappezege. Met de tijdrit op komst en de loodzware slotweek in het vooruitzicht gaan we ervan uit dat de favorieten zich zullen roeren, maar – zoals al vaker deze Tour – achter een vluchtersgroep. Krachten die je nu verspilt, kom je in de laatste week door de Alpen mogelijk tekort.
En dus is het zoeken naar vluchters. Stephen Cummings en Tom Dumoulin hebben al een vlucht succesvol afgerond. Gaan zij dat hier weer kunnen? De Brit kan zomaar meezitten in de vlucht van de dag. Of hij met zijn grote motor pure klimmers kan kloppen op de flanken van de Kale Berg, is lastig in te schatten. Dumoulin zal zich in deze etappe zo gedeisd mogelijk houden. Hoe meer energie hij overhoudt voor de tijdrit, hoe beter.
De rasaanvallers van de Pyreneeën zullen zich hier weer willen tonen. Dan komen we vanzelf op de namen van Thibaut Pinot, Rafal Majka, Vincenzo Nibali en Daniel Navarro. De vraag rijst echter, of het veelvuldig ten aanval trekken hun kansen vermindert op een ritzege. De hierboven genoemde etappewinnaars zaten slechts één keer mee, maar maakten het wel af. Pinot kan met een Franse zege Quatorze Juillet extra kleur geven en een grote slag slaan in het bergklassement.
Ook Mathias Frank moet zich hier tussen kunnen mengen. De Zwitser is de best geplaatste renner van IAM Cycling op al meer dan tien minuten achterstand. Vorig jaar wist hij met een monsterontsnapping zich in de top tien te rijden. Kan hij op de Ventoux – net als toen – tijd terugpakken? Eduardo Sepúlveda moet dat ook kunnen, evenals Domenico Pozzovivo. En wat te denken van Rui Costa, die tweede werd achter Tom Dumoulin op Arcalis. De vraag is bovendien of belangrijke helpers als Ruben Plaza (Yates), Jurgen Van den Broeck (Rodriguez), Laurens ten Dam (Barguil) en Frank Schleck (Mollema) een vrijgeleide krijgen. En wellicht krijgen de klimknechten van Sky en Movistar wel de ruimte.
Met Pinot en Majka zijn twee gegadigden voor de bergtrui genoemd. Een Vlaamse gegadigde is Thomas De Gendt. De Lotto Soudal-Belg weet wat het is om op een eindpodium in een grote ronde te staan én kan op een legendarische klim solo winnen vanuit een vlucht. Waarom hier niet voor nieuw Belgisch succes zorgen? Nieuw Nederlands succes zal waarschijnlijk niet komen van Dumoulin. Bauke Mollema zal zich mengen in de klassementsstrijd en Wout Poels blijft hoogstwaarschijnlijk in dienst rijden van zijn kopman. Dan blijven klimtypes als Wilco Kelderman en Stef Clement over. Kelderman heeft een vrije rol en geen klassementsambities meer, maar moet hopen op een goede dag na zijn valpartij van afgelopen weekend.
Als we dan toch nog even naar de favorieten kijken, is geletruidrager Chris Froome de eerste die boven komt drijven. Zijn zege op de Mont Ventoux in 2013 zal hem veel vertrouwen geven. Nairo Quintana moest daar – met het weerstation in zicht – de Brit laten rijden. Dit jaar is de Colombiaan echter niet weg te slaan uit het wiel van Froome, behalve in die ene afdaling van de Peyresourde en op weg naar Montpellier. De kleine klimmer van Movistar moet hier een aanval plaatsen om wat tijd terug te pakken, ook om de tijd die hij waarschijnlijk gaat verliezen in zijn ‘mindere’ tijdrit te compenseren.
Achter de twee tenoren maken Adam Yates en Daniel Martin de meeste indruk. De vraag is hoe zij een dergelijke col van buitencategorie gaan overleven als de pees erop wordt gelegd. Renners met ervaring, zoals Richie Porte, Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverde en ook Mollema mag daartoe gerekend worden, kunnen hier hun voordeel uit halen.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Thibaut Pinot
*** Rafal Majka, Vincenzo Nibali
** Rui Costa, Mathias Frank, Thomas De Gendt
* Domenico Pozzovivo, Daniel Navarro, Nairo Quintana, Chris Froome
Weer en TV
Er is al veel gesproken over het weer. Net als in de etappe naar Montpellier staat er een stevige wind tijdens de gehele etappe, maar op de beklimming van de Mont Ventoux sterkt die alleen maar aan. Windstoten tot boven de 70 km/h lijken eerder regel dan uitzondering te worden met een verwachte windkracht 9(!) uit het noorden. De organisatie heeft daardoor de streep morgen bij Chalet Reynard na 178 kilometer gelegd. Dit – naast gevaarlijke situaties voor de renners – voor de veiligheid van het hele circus wat naar de top moet en de supporters.
De live-uitzendingen van de NOS, Sporza en Eurosport starten omstreeks 14.10 uur.
Lijkt me Kreuziger, want Majka staat niet meer in het klassement.
Ik zie het als angst van Froome dat hij bergop het duel nog niet durft aan te gaan. Morgen wordt er meer duidelijk. Maar de laatste week zal het beslist worden. En Movistar is altijd sterk de laatste week, en vooral na de 2e rustdag.....