Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 21
Het einde van de Tour de France 2016 is nabij. Voor de renners lonkt in de verte Parijs. De stad die de afgelopen weken ver weg bleef, is nu binnen handbereik. Ook dit jaar bestaat de laatste rit uit een parade richting het centrum van de Franse hoofdstad om daar negen rondjes over de Champs-Élysées te racen, waarna de sprinters het slotstuk mogen afsluiten.
Het parcours van de slotrit is volgens traditioneel recept: 55 kilometer sightseeing, proosten met champagneglaasjes, geintjes uithalen met collega’s en poseren voor de camera’s en dan als gekken over de klinkertjes van de Champs-Élysées rammen.
De start is dit jaar in het plaatsje Chantilly, bekend van het wereldberoemde Château de Chantilly. Op verzoek van koersdirecteur Christian Prudhomme start de slotrit voor het eerst sinds 1984 ten noorden van Parijs. Prudhomme wil op deze manier de andere kant van Parijs laten zien.
Bij het benaderen van het lokale circuit zullen vluchtersgroepjes hun laatste krachten aanspreken voor een ontsnapping, achteraan het peloton bungelen vermoeide mannen aan het elastiek. Wie denkt dat deze rit alleen voor de show is, komt bedrogen uit. De finishstreep op de Champs-Elysées geldt al jarenlang als meest prestigieuze finish voor sprinters. De sprintersploegen zullen er alles aan doen de uitvalspogingen te neutraliseren. De laatste keer dat een renner wist de soleren op de beroemdste avenue van Frankrijk dateert uit 2005, toen Aleksandr Vinokourov het peloton wist te verrassen.
Favorieten
Het is alweer even geleden dat de sprinters hun rappe benen konden tonen. De laatste echte massasprint was vorige week zaterdag, toen de finishstreep van de zestiende etappe bij het vogelpark Villars-les-Dombes was getrokken. Mark Cavendish won daar zijn vierde en laatste ritzege van deze Tour. Op de laatste rustdag is hij naar huis vertrokken, de meest succesvolle sprinter van de Tour zal dit jaar dus niet winnen op de Champs-Élysées.
Marcel Kittel is al verzekerd van een ritzege. De Duitser won de vierde etappe en was al twee keer tweede. Zijn ploegmaten bij Etixx-Quick-Step lieten onlangs weten zich al dagen te sparen voor deze laatste rit. Kittel maakt op de Champs-Élysées kans voor de derde keer te winnen. In 2013 en 2014 was hij daar al eens de beste. Dit alles maakt de 28-jarige Duitser de topfavoriet voor de slotrit.
Zijn landgenoot André Greipel won deze rit vorig jaar. Voor de sprinter van Lotto Soudal was het de kers op de taart na een uiterst succesvolle Tour met maar liefst vier ritzeges. Dit jaar wil het nog niet vlotten bij 34-jarige renner. In de massasprints moest hij telkens het onderspit delven. Wat in het voordeel van Greipel spreekt, is dat hij van de sprinters de bergen het beste overleeft.
Ook Alexander Kristoff heeft de zegebloemen nog niet mogen ontvangen. De tweevoudig ritwinnaar in de Tour van 2014 eindigde deze Tour al twee keer als tweede en twee keer als vierde. Met name de etappe met finish in Bern zal hem nog lang heugen, daar verloor hij door de perfect getimede jump van Peter Sagan. Op de Champs-Élysées kan de Noor met een ritzege zijn Tour in een klap geslaagd maken.
De groene trui kan Peter Sagan al dagenlang niet meer ontgaan. Het enige dat hij moet doen, is heelhuids finishen. De wereldkampioen kan terugkijken op een uiterst geslaagde Tour met drie ritzeges en nog talloze ereplaatsen. Op de Champs-Élysées kwam Sagan de afgelopen jaren tekort in de eindsprint. Hij is niet de absolute topfavoriet, maar zeker ook niet kansloos. Dat geldt ook voor John Degenkolb. De renner van Giant-Alpecin begon niet in topvorm aan de Tour vanwege de nasleep van het trainingsongeval in januari. Sinds de start is hij steeds beter gaan rijden en bij sprinters weet je het nooit.
In aanloop naar de Tour werd zijn kans op uitrijden op nihil geschat. Dylan Groenewegen heeft het tegendeel van de criticasters bewezen door nog altijd mee te rijden in het kielzog van het Tourpeloton. De jonge Nederlands kampioen heeft alle Tourcols overleeft en bewijst daarmee een speciale renner te zijn. Kan hij zijn eerste grote ronde bezegelen met een nieuwe topnotering?
Dankzij de ritwinst van Romain Bardet is de druk op de schouders van Bryan Coquard enigszins verlicht. In Frankrijk moest men lang wachten op die verlossing. Coquard was in de eerste week dichtbij zijn eerste etappe overwinning, maar werd door Kittel met centimeters verslagen. Vorig jaar finishte de 24-jarige sprinter als derde in deze rit en dat maakt hem ook nu weer een gevaarlijke kandidaat.
In de achterhoede schuiven een aantal kandidaten door naar het favorietenrijtje, doordat een rits kanshebbers Parijs niet heeft gehaald. Renners die tot de categorie nieuwe kanshebbers behoren zijn Christophe Laporte, Sam Bennett, Michael Matthews en Daniel McLay. Met name laatstgenoemde is misschien wel de ontdekking van de Tour. De 24-jarige Brit van Fortuneo-Vital Concept wist in de zesde etappe naar een knappe derde plek te spurten.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** André Greipel, Alexander Kristoff
** Peter Sagan, Bryan Coquard, John Degenkolb
* Christophe Laporte, Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Daniel McLay
Opvallend: Gautier? Die valt altijd veel aan. Niks van gehoord.
Craddock? Was toch dit jaar veel beter? Deed ie mee?
Wat te denken van Zubeldia? Of wacht.. ;-)
Cannondale, deden die eigenlijk mee?
Geschke en Preidler, Vakoc, Vichot had ik ook nog wel wat van verwacht.
On topic: Ik denk Kittel, ik hoop Coquard.
Edit: Nooit verwacht dat Groenewegen uit zou rijden. Ik had niet eens verwacht dat hij de eerste bergrit zou overleven.
Nu op naar de overwinning vandaag!