Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 4
foto: Sirotti
maandag 4 juli 2016 om 19:00

Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 4

Na de rit van dinsdag kunnen de renners in de Tour de France in ieder geval één dingetje wegstrepen: de langste etappe is dan geweest. Wie verteert deze uitputtingsslag het beste? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
De rit brengt ons dinsdag van Saumur naar Limoges, over een totale afstand van 237,5 kilometer. Tot aan de tussensprint, die volgt na 170 kilometer koers, zijn er niet veel hindernissen die het peloton in de problemen brengt. Kort daarna is er op de Côte de la Maison Neuve (vierde categorie) één bergpunt te verdienen. Pas daarna moet het peloton de meeste hoogtemeters overleven tot kilometer 210, waar de renners in Bonnac-la-Côte het hoogste punt van de etappe bereiken. In die plaats is het 432 meter boven zeeniveau.

TDF16_PROFILS-ETAPE_04

Met de lengte van een mini-klassieker stelt de ASO het uithoudingsvermogen van de renners op de proef. De finale is niet bijzonder lastig. Drie kilometer van het eind gaat het in een licht dalende lijn naar beneden, waarna de weg afvlakt onder de boog van de laatste kilometer. De renners zijn dan gearriveerd op de Avenue Georges Dumas in Limoges, waar de laatste 1000 meter in een rechte lijn gaan over een weg van zes en een halve meter breed. Het gevaar schuilt in de laatste 500 meter, die plots stijgt aan vijf procent.

Favorieten
Net als maandag is de verwachting dat er weer een sprint op de macht aan te pas komt om de winnaar aan te wijzen. De positionering van de spurters is uitermate belangrijk, omdat ze waarschijnlijk met hoge snelheid aankomen in de laatste kilometer. Vervolgens is het de vraag wie zich het beste door de verzuring heen trapt in de laatste hellende 500 meter.

**** flag-wc flag-sk Peter Sagan

03-07-2016 Tour De France; Tappa 02 Saint-lo - Cherbourg; 2016, Peter Sagan

Sagan is dé man van deze Tour tot op heden – foto: Sirotti

De topfavoriet moet men wederom zoeken in de gele trui. Peter Sagan kan in de flink oplopende finishstraat zijn goede vorm andermaal controleren. In de rit van zondag liet hij zien dat hij een meester is in het timen van zijn sprint. Hij begon vanaf de kop, liet er een paar renners langszij komen, om vervolgens zelf nog eens te versnellen en naar de zege te sprinten. Op een aankomst zoals deze is een wisselwerking van macht en timing van toepassing; de wereldkampioen beschikt over beide en is in zijn huidige vorm zonder meer de topfavoriet.

*** flag-au Michael Matthews & flag-gb Mark Cavendish

600890233

Kan Matthews de nieuwe sponsor BikeExchange verblijden? – foto: Sirotti

Orica-BikeExchange-ploegleider Matthew White zei voorafgaand aan de Tour dat zijn pupil Michael Matthews niet het groen zou najagen. De 25-jarige Australiër laat het puntenklassement voor wat het is, maar zoekt wel zijn etappes uit. Zondag was hij in de rit naar Cherbourg bij de pinken, maar startte hij zijn sprint iets te vroeg. Sagan maakte daar uiteindelijk dankbaar gebruik van, terwijl Bling terugzakte naar plek vijf. Een aankomst zoals deze lijkt echter op zijn lijf geschreven, maar hij zal dan wel andermaal af moeten rekenen met de Slowaak van Tinkoff.

Cavendish wil opnieuw zijn vuisten ballen - foto: Sirotti

Cavendish wil opnieuw zijn vuisten ballen – foto: Sirotti

Wie dacht dat Mark Cavendish met zijn hoofd allang bij de Olympische Spelen zat, heeft het goed mis. De renner van Dimension Data had in de openingsrit naar Utah Beach de beste timing van alle topsprinters. The Manx Missile moet een sprint zoals deze ook goed aankunnen, omdat de Brit over chirurgische precisie beschikt wat betreft timing. Ook dat liet hij in de openingsetappe zien door eventjes in het wiel van Sagan te wachten, om vervolgens naar de zege te snellen. Als Cavendish wint boekt hij zijn 29ste etappezege ooit en overtreft hij Bernard Hinault, die hij in etappe drie evenaarde.

** flag-de André Greipel, flag-de Marcel Kittel & flag-be Greg Van Avermaet

In Benevento was Greipel oppermachtig - foto: Sirotti

In Benevento was Greipel oppermachtig – foto: Sirotti

Lotto Soudal vertrouwt deze Tour wederom op sprinter André Greipel. Dat de bijna 34-jarige Duitse kampioen nog lang niet versleten is, bewees hij in de Giro d’Italia. Daar gaf hij alle sprinters – die jonger zijn dan hem – driemaal het nakijken. In diezelfde Ronde van Italië lag er in Benevento een soortgelijke rit als deze. Die etappe was 233 kilometer lang en ging zelfs over een iets glooiender parcours dan deze Tour-rit. De laatste vijf honderd meter ging toen aan 3,6% stijging omhoog en stond er geen maat op Der Gorilla. De tegenstand is in de Tour echter van een ander kaliber.

Ook op Kittel stond er geen maat in de Giro - foto: Sirotti

Ook op Kittel stond er geen maat in de Giro – foto: Sirotti

Ook Marcel Kittel was goed op dreef in de Giro en leek daar opnieuw te zijn herboren. Niemand kwam in de eerste twee ritten in Nederland ook maar enigszins in de buurt van de Etixx-Quick-Step-renner, die in Arnhem bovendien de roze leiderstrui mocht aantrekken. De ritwinst in die derde Giro-rit is overigens wel de laatste zege van de Duitse spurtbom. Aan het begin van het seizoen liet hij met een zesde plek op de sprint naar Hatta Dam (Dubai Tour) wel zien dat hij zijn hand niet omdraait voor een oplopende finish.

Is Van Avermaet weer de baas over Sagan? - foto: Sirotti

Is Van Avermaet weer de baas over Sagan? – foto: Sirotti

Bij BMC doen ze het al een paar jaar zonder topsprinter. Desondanks mag Greg Van Avermaet met zijn sterke eindschot hopen op een mooi resultaat dinsdag. Wanneer de 31-jarige Belg zich goed weet te positioneren in de slotfase, dan kan hij zo maar eens de maat nemen van de op papier snellere mannen. Van Avermaet kan na een lange, lastige koers namelijk altijd vertrouwen op zijn snelle benen. Hoewel de rit naar Limoges niet bijzonder lastig is, komt het toch aan op uithoudingsvermogen. In combinatie met de laatste vijfhonderd meter is de Belg een gevaarlijke klant.

* flag-no Alexander Kristoff, flag-fr Bryan Coquard, flag-no Edvald Boasson Hagen & flag-ar Ariel Maximilliano Richeze

Kristoff wil zich ook mengen in de strijd - foto: Sirotti

Kristoff wil zich ook mengen in de strijd – foto: Sirotti

Een renner die zeker op de afspraak is tijdens een aankomst zoals in Limoges, is Alexander Kristoff. De 28-jarige Noor van Katusha moet met zijn sterke lijf de concurrentie af kunnen houden, maar Kristoff heeft tot op heden nog geen supergoede relatie met de Tour. Hij boekte alleen in 2014 twee zeges in de Franse rittenkoers, waarbij zijn winst in Saint-Etienne het meest tot de verbeelding sprak. Na een lastige rit was hij toen de beste van een uitgedund peloton, door Sagan op de streep te verslaan. Kristoff mag dus dromen van een nieuwe ritzege in Limoges.

Beloont Coquard nu wel het vertrouwen van zijn ploeg? - foto: Sirotti

Beloont Coquard nu wel het vertrouwen van zijn ploeg? – foto: Sirotti

Bryan Coquard is ongetwijfeld de sprinter met het meeste zelfvertrouwen aan de start. Het is al vaker gezegd en geschreven, maar de kleine Fransman van Direct Energie boekte tot op heden al dertien seizoenszeges. Zijn grote doorbraak zit eraan te komen en het is heel goed mogelijk dat deze Tour daaraan bijdraagt. Zijn ploeg ziet dat volledig zitten en was er mede verantwoordelijk voor dat Jasper Stuyven niet vooruit bleef in de rit naar Cherbourg. Coquard kon het vertrouwen van zijn ploeg daar nog niet belonen, maar krijgt op een aankomst die hem ligt een nieuwe kans.

Boasson Hagen is op zoek naar zijn derde zege - foto: Sirotti

Boasson Hagen is op zoek naar zijn derde zege – foto: Sirotti

Bij Dimension Data kan men op twee paarden wedden. Naast Cavendish hebben zijn namelijk ook Edvald Boasson Hagen in de ploeg. Na een aantal mindere jaren bij Sky vindt de Noor zichzelf helemaal terug bij het Zuid-Afrikaanse team. In 2011 won hij al eens twee etappes in de Tour: de één uit een vroege vlucht waar ook Bauke Mollema deel van uit maakte, de andere in een oplopende massasprint in Lisieux. De Noorse kampioen was tijdens de openingsrit nog de piloot van Cav, maar zou in Limoges beter zijn eigen plan trekken.

Ariel Richeze

Richeze mag dromen van ritwinst – foto: Sirotti

Ook bij Etixx-Quick-Step hebben ze meer ijzers in het vuur. Waar alle aandacht ongetwijfeld uit zal gaan naar Kittel, zou zijn lead out-man Ariel Maximilliano Richeze ook zo maar eens mee kunnen dingen naar de ritzege. De 33-jarige Argentijn kwam in de Ronde van Zwitserland in de heuvelachtige rit van en naar Baar namelijk akelig dichtbij Sagan. Richeze werd daar nog tweede, maar mocht twee dagen later in Champagne wel aan het feest (in de rit met die gevaarlijk bocht, waar Danny van Poppel wonderwel overeind bleef). Een oplopende sprint is spek voor de bek van Richeze.

Outsiders
Ondanks het vrij vlakke profiel van de etappe, kunnen heuvelrenners met een sterk eindschot zich ook wel eens wagen in deze sprint. De stijging van vijf procent lokt renners als Julian Alaphilippe, Petr Vakoč, Arthur Vichot, Simon Gerrans, Tom-Jelte Slagter en Alejandro Valverde misschien wel uit hun kot. Daarnaast zien mannen als Christophe Laporte, Edward Theuns en Sondre Holst Enger ook liever een oplopende sprint, maar misschien dat dit er te veel aan is. Daniel McLay zal zijn partij eveneens mee willen blazen, terwijl Davide Cimolai zich ook nog niet heeft kunnen onderscheiden.

Degenkolb is nog niet 100% hersteld - foto: Sirotti

Degenkolb is nog niet 100% hersteld – foto: Sirotti

John Degenkolb is een renner die deze aankomst ook aan moet kunnen. Er is in ieder geval ruimte zat voor hem om onbezorgd te kunnen meesprinten en de ellende van de voorbije maanden achter zich te laten. De grootste dark horse is misschien wel onze eigen Dylan Groenewegen. Als LottoNL-Jumbo hem op de voorposten afzet, is er veel mogelijk. Op de Nokereberg (met 5,7% over 350 meter redelijk vergelijkbaar met de aankomst in Limoges) reed hij eerder dit seizoen een indrukwekkende sprint. DeTour-debutant wist daar alleen niet te winnen, omdat hij vanaf circa veertigste positie zijn sprint aan moest gaan. Hij eindigde daardoor als derde. Maar Nokere Koerse is natuurlijk geen Tour.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael MatthewsMark Cavendish
** André Greipel, Marcel Kittel, Greg Van Avermaet
* Alexander Kristoff, Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen, Ariel Maximilliano Richeze

Weer en tv
Er wacht het peloton op weg naar Limoges opnieuw een aangename dag. Zon en wolkenvelden wisselen zich af, maar met 24 graden Celsius mag niemand klagen. Volgens Weeronline is de kans op neerslag slechts vijf procent, terwijl de wind niet verder aantrekt dan windkracht drie uit het noord-westen. De renners hebben de wind de gehele rit grotendeels in de rug. De NOS, Sporza en Eurosport beginnen om 14.10 de live-uitzending. Bespreek het verloop van de etappe in een Volg Hier op WielerFlits.

Vooruitblik etappe 4

RIDE Magazine
71 Reacties
04-07-2016 20:03
@Orakel dan wel een hele hele mini cauberg. 25 meter in 500 meter = 5%. Met een beetje gang valt dat wel mee voor de sprinters.
04-07-2016 20:07
ik denk ook sagan ,alapilippe,coquard,matthews,avermaet en verrassing holst enger
04-07-2016 20:07
Deze aankomst is te makkelijk voor de Greg van Avermaets van het peleton

Dit lijkt me voor Coquard wel een uitgelezen mogelijkheid voor zn eerste etappewinst
04-07-2016 20:08
Er zit ook binnen de 10 kilometer al een kort klimmetje a 6%. Lijkt me voor Cavendish en Kittel te zwaar. Verwacht dat ze hier voor Hagen en Alaphilippe zullen gaan. Wat verwacht 'de kenner' Lyndalid hier?
04-07-2016 20:33
"dan wel een hele hele mini cauberg. 25 meter in 500 meter = 5%. Met een beetje gang valt dat wel mee voor de sprinters"

Volgens mij daalt het ietsje tussen de 1000 en 500 meter en gaat het in de laatste 450 meter met 6% gemiddeld omhoog.
04-07-2016 20:35
1. Sagan
2. Matthews
3. Coquard
04-07-2016 20:35
Iemand die zich herinnert of er vorig jaar in de tour ook een finish was aan +/- 6%?
04-07-2016 20:38
Een pittigere versie van de aankomst van vandaag. Dus ik verwacht de sprinters met een goede punch nog meer aan het front.

Greipel kan dit nog prima aan, Cavendish in deze vorm ook weer favoriet. Maar mannen als Sagan, Van Avermaet, Matthews en Coquard kunnen misschien wel het meeste voordeel uit de laatste 500 meter putten.
04-07-2016 20:43
Rit 5 Giro had laatste km aan 3, nogwat % meen ik me te herinneren, geen idee of dat vergelijkbaar is maar Greipel won toen in ieder geval. Greipel moet dit dus prima aankunnen, bij Etixx zie ik ze eerder voor Alaphillipe of Richeze gaan. Cav zie ik wel meesprinten, zeker nu Hagen gevallen is (gister/eergister?).
04-07-2016 20:48
Greipel for the revenge xD
04-07-2016 20:51
@Guido
De etappe naar Le Havre (Stybar) lijkt er qua finish enigszins op. Al was de klim daar 1% steiler en de lengte 150 meter langer. Plus daar zat de valpartij van Tony Martin in. Dus echt vergelijken is lastig.
04-07-2016 21:08
Laatste 500 meter a 5% lijkt me er te veel aan voor de sprinters die vandaag dat ook niet aankonden. In principe geldt dat voornamelijk voor Kittel en ook Groenewegen. Het zal tussen Sagan en Cavendish gaan. Ben benieuwd naar EBH, GvA en misschien zelfs wel Vanmarcke?
04-07-2016 21:16
@Orakel, thanks ff gecheckt. Ik hou het bij Sagan voor morgen.
04-07-2016 21:25
Ik weet niet precies waar de finish ligt, maar die finishstraat loopt aardig op. Zie link
04-07-2016 21:27
Gewoon voor de sprinters jongens, maar dan komen daar wat andere jongens bovendrijven. Sagan, Coquard en Matthews hebben uiteraard een voordeel, maar Greipel kan dit ook gewoon.

Dit is minder dan de Grebbenberg! Daar was al eens een finish bovenop (Giro ofzo?) en daar won toen ook gewoon een sprinter (McEwen?). Dit is makkelijker, en ze komen met een rotvaart aan, dan ben je al halverwege voordat je het weet.

****
Sagan
***
Greipel
**
Cavendish - Coquard
*
Matthews - Theuns - V. Avermaet
04-07-2016 21:45
Ach ja de eerste dagen van de Giro in NL keken wij door een roze bril, terwijl er ook geen ene wip gebeurde... Ja Tjallingii pakte de blauwe trui, top top. Woensdag al een beter parcours en dan doemen al weer snel de Pyreneeen op. Kortom ff doorbijten.....
04-07-2016 21:50
Toch nog veel mensen die EBH in hun lijstje zetten, herstellen tijdens een ronde kan natuurlijk, en ik hoop/veronderstel dat hij naar het einde van de ronde er nog wel doorkomt, maar zijn prestatie in rit 2 voorspelt toch niet veel goeds. Ik denk dat de gevolgen van valpartij toch ingrijpender waren dan gedacht.
Gelukkig hadden hij en andere Contador's vandaag een halve rustdag, wat het herstel toch wat zal bespoedigd hebben.
04-07-2016 21:51
Kan iemand mij vertellen waarom wel van avermaet, en geen mannen als Gallopin of Gerrans/Albasini??
Maar verder lijkt dit me een etappe voor Greipel, kort gevolgd door Coquard en Sagan
04-07-2016 21:57
Matthews zal deze ook wel aangestipt hebben. Als hij vandaag al kansen zag, dan heeft hij die morgen zeker.
04-07-2016 21:57
Ik zie Tinkoff nog wel wat schudden & scheuren om Sagan een betere kans te geven, puntje is wel dat er ook een geschudde en gescheurde Contador met ze mee moet.
04-07-2016 22:12
Massasprints horen nu eenmaal bij de tour, maar 4 keer op rij vind ik te veel. Hoop dat de vroege ontsnapping het haalt.
04-07-2016 22:21
Heel lastig is t niet maar wel zo lastig dat Sagan de topfavoriet is en Kittel bijna kansloos is.

****Sagan
***Greipel, Cavendish
**Coquard, Matthews, Van Avermaet
*Kittel, Kristoff, Valverde (als t toch lastiger is dan gedacht),Hagen(mag wss niet sprinten,anders hoger),
04-07-2016 22:32
alaphillippe komt gewoon top 3,die is heel snel en vooral 5% omhoog 2de sagan.ik zie hem hier voor greipel,kittel,cavendish sprinten
04-07-2016 22:40
@Prima Facie
Groenewegen reed geen slechte sprint vandaag. Het was in ieder geval niet de hellingsgraad die hem parten speelde.
04-07-2016 22:49
Alaphillipe voor de etappe en geel? Quick Step kan gezien de vorm van Kittel vol voor Alaphillipe gaan en er een zware koers van maken!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.