Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 6
De eerste bergen zijn geweest in de Tour de France van 2016 en dus is het tijd voor een overgangsetappe. Weten de sprintersploegen de boel bij elkaar te houden en het weer op een massasprint uit te laten lopen in Montauban? WielerFlits kijkt naar het parcours en de favorieten.
Parcours
Arpajon-sur-Cère – Montauban. Dat is het traject dat de renners wacht op donderdag 7 juli. De etappe is 190,5 kilometer lang en heeft onderweg drie hindernissen. Twee bergjes van derde categorie en één van vierde. Vanuit Arpajon-sur-Cère, ruim 600 meter boven zeeniveau, gaat het vanuit de start in dalende lijn. Daar liggen na zestig kilometer de eerste bergpunten. De Col des Estaques en de Côte d’Aubin volgen elkaar snel op. Aan kilometerpaal 77,5 ligt de tussensprint van de dag.
De wegen voeren het circus vervolgens door het glooiende land in zuidwestelijke richting. Na 150 kilometer is de Côte de Saint-Antonin-Noble-Val de laatste kans om een slag te slaan voor de bergtrui. Hierna is het nog een veertigtal kilometer richting de eindstreep, die getrokken is in Montauban. De weg loopt hier in licht dalende lijn en dus lijkt een spurt met hoge snelheden niet onmogelijk.
Montauban? Dat kennen we nog ergens van. In 1998 kwam de Tour daar een keer eerder aan. Jacky Durand won, maar dat staat niet bij velen meer in het geheugen. Wat wel in het geheugen staat, is de inval bij de TVM-ploeg en het begin van de Tour de Dopage. De TVM-ploeg, Festina en alle Spaanse teams werden uit de Tour gezet.
Favorieten
De sprinters zijn al drie keer de strijd met elkaar aangegaan. Dit lijkt voorlopig de laatste kans voor deze eerste week. Pas na de rustdag, tijdens rit tien of elf, liggen er weer mogelijkheden. Dit is dus een kans die de spurtbommen niet willen laten liggen.
Terug van weggeweest: Mark Cavendish. Waar het lange tijd niet wilde lukken in de grote wedstrijden, is hij nu helemaal terug op het hoogste podium. De Brit wist al twee etappes op zijn naam te schrijven, beide op indrukwekkende wijze. Bij de eerste stond niemand op de foto, bij de tweede – op een licht oplopende finish – wist hij met een goed getimede jump André Greipel te vloeren. De aankomst in Montauban speelt in Cavs voordeel en moet hem beter liggen dan de oplopende strook van Limoges, waar hij niet om de zege mee kon strijden.
Wie kan een Cavendish in deze vorm kloppen? André Greipels naam is al gevallen. Hij was al eens dichtbij, maar de Duits kampioen heeft nog niet dat fingerspitzengefühl te pakken. Wel was zijn lead-out goed tijdens de derde etappe, iets wat hem vertrouwen moet geven. In Limoges lukte het niet op de oplopende strook en plafonneerde hij. Marcel Kittel lukte het daar wel. De blauwe trein had een perfecte timing en Kittel kon met miniem verschil Coquard achter zich houden. Tijd voor nummer twee van 2016 en zijn tiende in totaal?
De man die samen met Cavendish de spotlights op zich kreeg de eerste dagen, was Peter Sagan. Tot nu toe eindigde de wereldkampioen al vier keer in de top vijf. Met zijn vaardigheden om een goede positie te kiezen zit het wel snor, maar de snelheid van de pure sprinters kan hij niet overklassen. In Montauban mogen we een top tien zeker opschrijven voor de Slowaak. In Angers en Limoges zag Sagan Bryan Coquard voorbij snellen. De sprinter van Direct Energie lijkt zich eindelijk tussen de toppers te mengen en een ritzege komt steeds dichterbij. Is etappe zes zijn etappe?
Voor Alexander Kristoff wil het nog niet vlotten. De kopman van Katusha kwam niet verder dan een achtste, een elfde en een vijfde plek. Wie het verrassend goed doet in vlakke sprints, is Edward Theuns. De Belg nestelde zich al regelmatig in het wiel van de toppers en hield dat vol tot op de meet. Twee vijfde plaatsen zijn daar het resultaat van. Ook Sondre Holst Enger mag een verrassing genoemd worden na zijn knappe zesde plek in Angers én Limoges. Bouhanni-vervanger Christophe Laporte en de Brit Daniel McLay tonen zich eveneens. Van hen mogen we geen wonderen verwachten, maar een ereplaats zit er zeker in.
Dat moet ook zeker mogelijk zijn voor Dylan Groenewegen. Neerlands hoop in de sprintetappes. De drager van het rood-wit-blauw zag zijn eerste kans verloren gaan, de tweede sprint verloor hij zijn trein in de slotkilometer en in Limoges moest hij van te ver komen. De trein zelf liep wel al stukken beter, Groenewegens spurt in de oplopende lijn ging voortvarend en dus mag er met vertrouwen uitgekeken worden naar deze donderdag. Mocht de trein lopen zoals in Angers, mét Groenewegen als laatste wagon en de benen van Limoges, dan zit een goede ereplaats er zeker in. Of zoals Groenewegen zei: “Dan hoop ik dat ik met de handjes in de lucht kan.”
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Marcel Kittel, André Greipel
** Bryan Coquard, Peter Sagan, Dylan Groenewegen
* Edward Theuns, Alexander Kristoff, Sondre Holst Enger, Christophe Laporte
Weer en TV
De zomer is gearriveerd in het Franse land. In Montauban hangt de temperatuur donderdag rond de dertig graden Celsius. De zon is niet weg te slaan uit de blauwe hemel. De wind waait met kracht twee vanuit het noorden. De Nederlandstalige uitzendingen van de Tour (NOS, Sporza en Eurosport) zullen beginnen om 14.10 uur met brengen van live-beelden.
Vooruitblik etappe 6
Denk aan renners als Bert-Jan, Voeckler, Bakenlants, Stuyven, Clement etc....
Gele trui hoeft bijna 100% zeker niet te controleren aangezien de verschillen in het klassement al behoorlijk groot zijn. Dus sprintersploegen moeten vanaf het begin al werken.
Moeilijk te zeggen welke sprinter de rit gaat grijpen. Een nieuwe vlakke etappe komt na de rustdag, dus ze gaan er nog eens vol voor. Van mij mag Greipel hem pakken, hij hoort z'n rit te pakken en ik gun het de ploeg.
Mee eens. Martens meesturen in de vlucht. Als ze vooruit blijven kan hij het eventueel afmaken in de spurt .
begin middenstuk is lastig en meeste sprinters haken bij de 1e de beste klim km al af.