Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 8
Waar de renners in de eerste Pyreneeënetappe pas diep in de finale moesten gaan klimmen, heeft de organisatie voor de rit van zaterdag een veel zwaarder parcours uitgetekend. Tussen Pau en Bagnères-de-Luchon moeten vier zware bergen worden bedwongen. De finishstreep ligt net als vrijdag niet op de top van een klim, maar in de vallei. WielerFlits blikt alvast vooruit.
Parcours
Nadat om 12.20 uur in Pau het startschot heeft geklonken, hoeven de renners zich het eerste anderhalf uur dat ze onderweg zijn nog niet al te veel zorgen te maken. De eerste zestig kilometer zijn namelijk niet zo lastig, zodat een kopgroep een mooie voorsprong op kan bouwen richting de voet van de eerste klim. Dat is meteen de zwaarste van de dag: de iconische Col du Tourmalet van buitencategorie. De weg loopt hier maar liefst negentien kilometer lang omhoog tegen een gemiddelde van 7,4 procent.
De beklimmingen volgen elkaar daarna in hoog tempo op. De Hourquette d’Ancizan (8,2 kilometer aan 4,9%) is de minst zware beproeving van de dag en heeft daarom ook maar het predicaat tweede categorie gekregen. Meteen daarna wacht de Col de Val Louron-Azet en deze is een stuk zwaarder. Er moet ruim tien kilometer geklommen worden tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent. De top ligt op een kleine veertig kilometer van de meet.
Omdat de klassementsmannen hun kruit vaak droog houden tot aan de laatste klim, mag de Col du Peyresourde worden gezien als de scherprechter van deze etappe. Deze beklimming (die al in 1910 voor het eerst werd opgenomen in het Tourschema) is 7,1 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 7,8 procent. De renner die als eerste de top passeert, is nog niet zeker van de ritzege. De laatste zestien kilometer gaat het namelijk in dalende lijn richting de finish. Hier zullen vast de nodige risico’s genomen worden.
De finishlijn is na in totaal 184 kilometer koers getrokken in Bagnères-de-Luchon. Thomas Voeckler heeft goede herinneringen aan deze plaats, want hij won er in zowel 2010 als 2012 een Touretappe. In 2014 voorkwam Michael Rogers dat hij er zelfs een hattrick van maakte. De geslepen Fransman heeft niet meer de klimmersbenen van weleer, maar zal er nog altijd op gebrand zijn om mee te zitten in de juiste ontsnapping.
Favorieten
De eerste Pyreneeënetappe kende slechts één beklimming en daar wist ritwinnaar Stephen Cummings wel raad mee. Bovendien slaagde geletruidrager Greg Van Avermaet erin om nog verder uit te lopen in het algemeen klassement. “Maar morgen wordt het een heel ander verhaal”, voorspelde Wilco Kelderman direct na de finish van de zevende etappe, waarin de klassementsrenners een wapenstilstand getekend leken te hebben.
Met vier zware beklimmingen in het routeboek, zullen de rasklimmers heus niet nog een snipperdagje inplannen. Al wordt het échte vuurwerk misschien wel bewaard voor zondag, als we voor het eerst deze Tour een finish bergop krijgen. Er zou zich in Bagnères-de-Luchon wel eens een select favorietengroepje kunnen melden om te sprinten voor de zege.
Voor Alejandro Valverde is dat een ideaal scenario. De Spanjaard is er in principe bij in de Tour om Nairo Quintana te ondersteunen, maar hij is niet het type om zijn eigen klassement zomaar te vergooien. In tegenstelling tot Vincenzo Nibali, die ook de Giro in de benen heeft, toonde de huidige nummer drie in het klassement nog geen teken van zwakte. En wie weet ligt de gele trui straks wel op hem te wachten.
Quintana blijft echter de kopman bij Movistar en uiteraard behoort de Colombiaan ook tot de topfavorieten voor de ritzege. Net als Chris Froome, die de basis voor zijn twee eindzeges in de Tour beide keren legde in de eerste zware bergrit. Toch is het afwachten of het zaterdag al echt oorlog wordt tussen de Tourfavorieten. Alberto Contador, die voor aanvang van de ronde ook tot dat rijtje behoorde, zal met angst en beven naar deze rit vooruit kijken. Alleen als de Spanjaard spectaculair is hersteld, zal hij tijdverlies kunnen voorkomen.
De ritwinnaar zal in principe bereid moeten zijn om zich vol overgave in de afdaling te gooien. Romain Bardet, die in tegenstelling tot zijn landgenoten Thibaut Pinot en Warren Barguil een uitstekende indruk maakt, heeft de dalerscapaciteiten om dat te doen. Bovendien heeft hij bij AG2R La Mondiale genoeg mannetjes in de ploeg die hij vooruit kan sturen voor wat extra steun bij een eventuele aanval.
Als Daniel Martin en Joaquim Rodriguez zich tot de top van de Peyresourde kunnen handhaven in de favorietengroep, behoren ook zij tot de kanshebbers. De Ier van Etixx-Quick-Step is wat kilootjes kwijt en oogt scherper dan ooit. En de Spaanse Katusha-renner was door menigeen al afgeschreven, maar heeft in de eerste week nog geen steek laten vallen. Of wacht hij tot zondag, als de etappe in zijn vaderland van start gaat?
BMC-renner Richie Porte staat wel op achterstand, al is dat volledig te wijten aan een lekke band in de tweede etappe. De Australiër zal azen op revanche en meteen tijd terug willen winnen. En gaat ook zijn compagnon en medekopman Tejay van Garderen wat proberen? Bij Astana is het uitkijken naar Fabio Aru, die door de mindere vorm van de aanvalslustige Nibali nu echt de enige kopman is binnen de ploeg.
Niet alleen de strijd om de ritzege, maar ook die om de gele trui belooft interessant te worden. Van Avermaet heeft nog altijd een mooie marge, maar als hij vroeg in de problemen komt, is deze ook als sneeuw voor de zon verdwenen. Julian Alaphilippe is voorlopig in het klassement de ‘best of the rest’, maar we mogen niet vergeten dat dit pas zijn eerste grote ronde is. De jonge Fransman, drager van de witte trui, heeft in zijn prille carrière echter wel vaker voor verrassingen gezorgd.
Hoewel de rit van zaterdag een stuk zwaarder is dan de door Cummings gewonnen etappe, is het zeker niet uitgesloten dat er toch weer een vluchtersgroep gaat lopen. De winnaar zal wel over goede klimmersbenen moeten beschikken. Te denken valt aan Domenico Pozzovivo of Jarlinson Pantano, die in de rit van vrijdag op de Col d’Aspin al even hun neus aan het venster drukten. Of Rui Costa, die misschien vleugels krijgt door de finaleplaats van Portugal op het EK. Hij zal zeker zijn dagen uit gaan zoeken.
Als Nederlanders mogen we met een schuin oog kijken naar Stef Clement. De renner van IAM Cycling finishte vrijdag keurig in de voorste groep, maar heeft in het klassement voldoende achterstand om de ruimte te krijgen in een vlucht. Die ruimte krijgen Bauke Mollema en Wilco Kelderman zeker niet. Voor hen is het zaak zich te handhaven in de bovenste regionen van de algemene rangschikking.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Romain Bardet
*** Alejandro Valverde, Chris Froome
** Nairo Quintana, Richie Porte, Daniel Martin
* Joaquim Rodriguez, Jarlinson Pantano, Domenico Pozzovivo, Fabio Aru
Weer en TV
Het wordt warm dit weekend in het zuid-westen van Frankrijk. De temperatuur loopt in de middag op richting de 30 graden. Vanaf maandag is het overigens gedaan met de ergste hitte.
De start van de etappe is om 12.20 uur. Bij de NOS, Eurosport en Sporza zijn vanaf tien over twee live beelden te zien.
En Tejay ook geen ster. Die stond vorig jaar heel lang top 3. Verwacht ik veel meer van dan Porte.
Ik ga opnieuw voor een vluchtgroepje! En aangezien ik de winnaar van vandaag goed had voorspeld, zeg ik nu: Jarlinson Pantano!
Nou ik verzeker je: hij ging absoluut niet makkelijk mee. Hij lag op apegapen. Hij zou minuten verloren hebben, mocht Sky wel vol doorgetrokken hebben op de Aspin.
Contador moet gewoon hopen dat het opnieuw een wapenstilstand wordt tussen de andere klassementsrenners. Dan kan hij weer een dag afstrepen zonder tijdsverlies.
Edit: klopt idd toch. dank voor de link
Voor morgen verwacht ik eenzelfde scenario als vandaag. Wellicht dat ze wat harder bergop rijden, maar ik zie nog steeds een groep van 20-30 man aan de streep komen. Misschien wel meer als ze de afdaling niet op het scherpst van de snede rijden.
Froome en Quintana zijn beide niet echt de types om alleen zo'n afdaling te doen. Quintana kan het eventueel als Valverde erbij is maar die laat Froome natuurlijk nooit rijden.
De andere mannen zien de kansen op een podiumplaats/top-5 klassering stijgen met de pech/slechte vorm van Contador/Pinot/Porte/Nibali/Barguil dus die durven ook niet al teveel risico te nemen zo vroeg in de Tour.
Een vluchtersgroepje kan het zomaar weer gaan halen. BMC zal niet volle bak op kop rijden en Sky/Movistar doen het tot nu toe ook redelijk rustig aan, die willen blijkbaar ook geen etappe winnen (hoewel ze met Valverde voor vandaag en morgen natuurlijk de ideale man daarvoor hebben)
Ik denk dat het echte spektakel bergop pas zondag komt. Finish bergop en maandag rustdag, dus dan zijn er vrijwel geen redenen meer om behouden te rijden.
-Sterke man mee in de vlucht
-Demarage van Aru midden op de voorlaatste col
-Vluchter speelt voor haas op die col
-Samen de afdaling af knallen
-Als een dolle de Peyresourde op
Nibali is geschikt als haas...
Bron voor witte trui Yates