Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 9
Het drieluik door Pyreneeën wordt afgesloten met een spectaculaire bergrit. De Tour de France gaat voor het eerst in deze editie de landsgrens over voor een 184,5 kilometer lange etappe over voornamelijk Spaanse wegen. In de finale doet het Tourpeloton Andorra aan, waar de slotklim van Arcalis het hoogtepunt vormt.
Een dag voor de eerste rustdag wacht de renners wellicht de zwaarste Touretappe tot nu toe. Op het programma staan vijf gecatagoriseerde beklimmingen waarvan de laatste van de buitencategorie is. Menig renner zal zondagochtend vlak voor de start op de rollers warm rijden, want een rustige en vlakke aanloop is niet voorzien.
De weg loopt vanuit de Spaanse startplaats Vielha Val d’Aran direct omhoog richting de top van de Porte de la Bonaigua. De eerste beklimming van de dag van 13,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent brengt het peloton al vroeg in de rit naar meer dan twee kilometer hoogte (2072 meter). Na een bijna even lange afdaling wachten nog vier beklimmingen, waarvan de Port del Cantò (eerste categorie, 19 kilometer aan 5.4%) als eerste volgt. In maart was deze 19 kilometer lange klim (aan 5,4%) onderdeel van de koninginnenrit van de Ronde van Catalonië. Dit was de rit waarin Pieter Weening in slot van de rit werd voorbijgestreefd door Thomas De Gendt.
Vervolgens volgt in vergelijking met de andere beklimmingen de relatief korte maar steile Côte de la Comella (4,2 km. aan 8% gemiddeld). Deze beklimming werd ook al in de koninginnenrit van de Vuelta van vorig jaar bedwongen, toen werd deze klim overigens de Alto de la Comella genoemd en was het voorlaatste berg van de dag. In deze Vuelta-etappe, met finish bovenop de Alto Els Cortals d’Encamp, verloor Dumoulin voor de eerste keer de rode leiderstrui aan Fabio Aru.
De voorlaatste klim in negende etappe van de Tour is de Col de Beixalis. In de hierboven beschreven elfde Vuelta-rit was dit de eerste beklimming van de dag. Voor renners als Chris Froome en Fabio Aru, die in beide wedstrijden aan de start stonden, kent deze Touretappe dus weinig verrassingen. De Col de Beixalis is met 6,4 kilometer niet erg lang maar opnieuw wel steil. Het gemiddelde stijgingspercentage komt uit op 8,5%.
De slotklim van de dag is de imposante Arcalis (10,1 kilometer aan 7,2%). De weg naar de top brengt de renners naar een hoogte van 2240 meter. Wie hier wil meedoen voor de winst, moet geen angst hebben voor de ijle lucht. Tourfans zullen zich de zevende etappe uit de Tour van 2009 herinneren. Toen lag de finish eveneens op de top van Arcalis. In dat jaar reden Lance Armstrong en Alberto Contador beide in het shirt van Astana.
In die eerste Tourweek gonsde het van de geruchten over een verstoorde verhouding tussen de Amerikaan en de Spanjaard. In de slotkilometer pakte Contador tijdswinst op Armstrong door een demarrage te plaatsen. Die versnelling werd hem niet in dank afgenomen door de ploegleiding, waaronder Johan Bruyneel.
Beklimmingen van de dag
Km 19.0 – Port de la Bonaigua (2072 m): 13.7 kilometer aan 6.1% (1e categorie)
Km 87.5 – Port del Cantò (1721m): 19 kilometer aan 5.4% (1e categorie)
Km 143.0 – Côte de la Comella (1347m): 4.2 kilometer aan 8.2% 31e categorie)
Km 157.0 – Col de Beixalis (1796 m): 6.4 kilometer aant 8.5% (1e categorie)
Km 184.5 – Andorra Arcalis (2240m): 10.1 kilometer aan 7.2% – (buitencategorie)
Favorieten
Wordt het een aanvaller die wint op Arcalis, of opnieuw een klassementsman? De kopmannen die meedingen om de eindwinst hebben zich tot etappe acht redelijk koest gehouden, maar nu het eerste tijdsverschillen zijn ontstaan, zal meer spektakel spoedig volgen.
Froome heeft tot op heden nog geen steken laten vallen en ook zijn ploeg is zoals verwacht ijzersterk. Bergop moet hij nog bewijzen de allerbeste te zijn, al maakt zijn stunt door in de afdaling weg te rijden grote indruk. De flanken van Arcalis liegen niet en zijn voor hem dan ook geschikt terrein voor een demonstratie bergop zoals hij dat vorig jaar deed in de rit naar La Pierre-Saint-Martin. Sky heeft Sergio Henao altijd nog achter de hand.
De enige renner die dicht in de buurt kan komen en bergop misschien zelfs beter kan zijn, is Nairo Quintana. Intrinsiek heeft de Colombiaan waarschijnlijk de beste capaciteiten. Hij heeft ook al bewezen in eerdere grote rondes dat hij in verhouding tot enkele concurrenten beter wordt hoe langer de rittenkoers duurt. Kan hij hier al profiteren in de laatste Pyreneeënrit? De Colombiaan heeft bij Movistar Alejandro Valverde in steun. De Spanjaard heeft inmiddels de ervaring en kan zelf ook nog wel eens een gooi doen naar de ritzege.
Bij Katusha is Joaquim Rodriguez nog in staat een goed eindklassement te rijden. De in Andorra woonachtige Spanjaard heeft een verleden vol tragische inzinkingen in de grote rondes. Hoewel Parijs nog ver is, weet hij al een aantal dagen onopvallend mee te komen in de voorste gelederen van het peloton. De Russische ploeg kan ook nog altijd rekenen op Jurgen Van Den Broeck, al maakte hij onderweg naar Bagnères-de-Luchon geen denderende indruk
De Fransen hebben met Romain Bardet voorlopig nog maar één kanshebbers voor het eindpodium. In de strijd om de ritzege kunnen daar wel Thibaut Pinot, Warren Barguil en Pierre Rolland bijgevoegd worden, al is het wel de vraag of Rolland geen schade heeft overgehouden aan botsing met de muur in de afdaling van de slotklim. En wat te denken van onze landgenoot Wilco Kelderman, die een gooi wil doen naar de witte trui.
Italië heeft haar hoop gevestigd op Fabio Aru. De verwachte strijd om het kopmanschap binnen Astana hoefde hij niet te beslissen sinds Vincenzo Nibali zijn topniveau niet weet te bereiken. Hij is overigens wel een gevaarlijke klant voor de ritzege. Op de Tourmalet liet Nibali zaterdag al vroeg lopen. Is hij slecht of spaart hij zijn benen? Diezelfde vraag is van toepassing op Domenico Pozzovivo, die het ‘voordeel’ heeft van een ruime achterstand in het algemeen klassement. Ook de klassementsmannen Daniel Martin, Tejay van Garderen en Louis Meintjes mogen niet over het hoofd gezien worden.
Outsiders
Het is zeker niet ondenkbaar dat in deze rit een sterke kopgroep wegrijdt in het begin van de etappe. Daar kunnen veel renners inzitten, die voor het klassement al uitgeschakeld zijn, maar wellicht wel nog over goede klimbenen beschikken. Stef Clement komt daarvoor als Nederlander in aanmerking.
Buiten onze landgenoten komen er nog meer barroudeurs in aanmerking, zoals bijvoorbeeld Eduardo Sepúlveda, de Colombiaan Jarlinson Pantano en Rafal Majka – in 2014 nog winnaar van de bolletjestrui – toonde op de Tourmalet dat hij het klimmen nog niet verleerd is. Of kunnen Alexis Vuillermoz, Luis Leon Sanchez of Richie Porte iets laten zien? Dit rijtje aanvallers kan aangevuld worden met namen als Tony Gallopin, Serge Pauwels, Jan Bakelants, Thomas Voeckler of Roman Kreuziger. Zij kunnen – wanneer alles meezit – boven zichzelf uit kunnen stijgen. Alberto Contador, die nog altijd herstellende is van de valpartijen in de openingsritten, zal blij zijn wanneer hij zonder tijdsverlies de Pyreneeën overleeft.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Nairo Quintana, Joaquim Rodriguez
** Fabio Aru, Tejay van Garderen, Romain Bardet
* Alejandro Valverde, Rafal Majka, Domenico Pozzovivo, Wilco Kelderman
Weer en TV
Net als de wegen gaat de temperatuur de hoogte in. De weersvoorspellingen in Andorra geven een temperatuur van dertig graden aan. De de etappe begint om 11.55 uur en is van start tot finish live te volgen bij de NOS, Eurosport en Sporza.
De in Andorra woonachtige Spanjaard heeft een verleden vol tragische inzinkingen in de grote rondes
Tjonge jonge. Je kunt ook overdrijven. Ik herinner me de Vuelta van 2012? Verder?
Geen sterren voor Martin & Porte
Hopelijk word het een 'ouderwetse' etappe waarbij er 100 km van de streep nog maar 20-30 man in het peloton zitten.
Sterretje voor Pozzovivo is wel erg opportunistisch. Die heeft laatste jaren toch vrij weinig laten zien, dus ik verwacht niet dat hij hier op het hoogste niveau in zn eerste Tour het wél gaat laten zien..
Een vlucht of Quintana vs Froome. Ik denk (en hoop) het laatste.
Ideaal om de hele etappe op z'n kop te zetten om bij de beginnende klim al aan te vallen. Maar de klassementsmannen zullen wachten. Ik ben wel benieuwd wat Contador gaat doen. Geen krachten verspillen en voor succes in de derde week, of aanklampen en hopen dat hij er toch nog doorheen komt?
31e categorie die is wel heel makkelijk.
Persoonlijk hoop ik op weer een kunststukje van de Gendt. Op de eerste twee cols een partij punten binnenslepen voor de bergtrui en dan maar kijken hoe het loopt. Hij staat dit jaar erg scherp zeiden ze bij sporza. en die kunnen het weten.
Dus een aanval met Landa, Pantano, Majka, Nibali, Pauwels, Costa & Alaphillipe