Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 17 naar Finhaut-Emosson
De tweede rustdag zal bij alle renners zeer welkom zijn. Zij kunnen zich fysiek en mentaal optimaal voorbereiden op de laatste vijf dagen van de Tour de France, waarin veel geklommen gaat worden. Dat is ook het geval voor de zeventiende etappe, die volledig op Zwitsers grondgebied plaatsvindt en eindigt op een klim van buitencategorie. Kan Chris Froome pijn gedaan worden? WielerFlits kijkt vooruit.
Parcours
De rustdag brachten de ploegen door in Bern. De etappe gaat daar ook van start. De koers trekt zuidwaarts de bergen in en dat is ook te merken in het profiel. Langzaam bouwt de etappe zich op tot de climax. Te beginnen met de Côte de Saanenmöser en Col des Mosses van derde categorie.
Na een lange afdaling en een vallei ligt in Martigny de tussensprint van de dag. Meteen daarna gaat de weg weer omhoog. De Col de la Forclaz van eerste categorie leidt een stevige finale in. De klim is dertien kilometer lang en loopt zeer constant omhoog aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 procent.
Na een korte afdaling van zeven kilometer begint de slotklim richting Finhaut-Emosson. Deze col is 10,4 kilometer lang aan 8,4 procent en leidt de renners naar 1960 meter boven zeeniveau. Veruit het steilste deel ligt in de laatste twee kilometer. Hier komt het stijgingspercentage niet onder de 10 procent. De Tour kwam nog nooit in dit stukje Zwitserland, maar twee jaar geleden streek de Dauphiné er wel neer. De winst ging er in extremis naar Lieuwe Westra. Bekijk hieronder de Friese ritzege.
Favorieten
De laatste week is aangebroken. Voor velen de week van de waarheid om toch nog je plaats in het klassement te verbeteren, voor anderen zaak om de huidige positie vast te houden. En dan zijn er nog renners die op twee gedachten hinken. Gezien de zware finale met 23 kilometers klimmen in de laatste dertig kilometer, lijkt dit uit te gaan draaien op een strijd der favorieten.
Geletruidrager Chris Froome lijkt in een zetel te zitten. Door zijn voorsprong van bijna twee minuten op de nummer twee kan enkel een slechte dag hem in de problemen brengen. Zijn Sky-ploeg bewijst al de hele Tour sterk te zijn en (wellicht) slepen zij hem op wat mindere dagen er doorheen. Vooral Wout Poels is hierin belangrijk. Op de Mont Ventoux viel Froome zelf aan. We weten allemaal wat er daarna gebeurde en dat is enigszins jammer, want we weten niet hoe die etappe afgelopen zou zijn. De dagen erna kwam zijn gele leiderstrui niet meer in gevaar. In deze Zwitserse bergen wel?
Froome’s grootste concurrent om de eindzege? Bauke Mollema. De nuchtere Groninger is prima in vorm en hoort bergop bij de beste drie, getuige de eerder genoemde (ingekorte) rit naar de Mont Ventoux. De daarop volgende dagen liet hij vormbehoud zien. De kopman van Trek-Segafredo zit wel met een dilemma: Naar voren of naar achteren kijken? Als de mogelijkheid zich voordoet, zal hij het niet laten, maar dat kan alleen als Froome een slecht moment kent. Daarnaast moet hij achter zich kijken. Op wiens demarrage reageert Mollema wel en op wiens niet? Mocht hij zijn benen van de tweede week nog hebben, dan kan er meer inzitten dan hij zelf misschien denkt.
Achter Froome en Mollema is de beste klimmer misschien wel Richie Porte. In het tenue van BMC rijdt hij weer opvallend vaak aan de zijde van zijn ex-kopman. Na zijn vroege tijdsverlies is de Australiër inmiddels gestegen naar plek zeven en is hij over Tejay van Garderen heen. In de buurt van Porte staat alles dicht bij elkaar. Met anderhalve minuut tijdwinst kan hij op het podium staan. Plaatst hij hier de eerste demarrage op weg naar dat podium?
Nairo Quintana valt nog enigszins tegen. Twee speldenprikjes op de Mont Ventoux haalden niets uit, waardoor Froome, Porte én Mollema wisten dat hij kwetsbaar was. In de tijdrit had hij al verlies ingecalculeerd en in de etappe naar Culoz was hij zeer attent bij een schijnbeweging van Froome. Afgelopen jaar was Quintana’s laatste week de beste. Heeft hij zijn Tour weer zo opgebouwd? De Colombiaan kan in dat geval ook Alejandro Valverde uitspelen als springplank. De Spanjaard houdt van aanvallen en kan een belangrijke rol spelen om Quintana richting het podium te helpen.
Romain Bardet valt graag aan en sommige wielervolgers hopen alleen al dat hij stijgt in het klassement vanwege zijn aanvalsdrang. De kopman van AG2R La Mondiale is de Franse hoop na de opgave van Thibaut Pinot en de tegenvallende Warren Barguil. Kan hij het volk trots maken? Adam Yates is op zijn beurt meer van het volgen. In zijn witte jongerentrui handhaaft hij zijn derde plaats tot nu toe met verve, maar de concurrentie hijgt in de nek. Is de jonge Brit van Orica-BikeExchange bestand tegen de druk?
De eerste acht uit het klassement zijn ondertussen genoemd. De nummer negen is Daniel Martin, maar de Ier van Etixx-Quick-Step stond voor de Ventoux-etappe nog op een podiumplek. De vraag is of hij het tempo kan volgen als de grote mannen aan de boom gaan schudden. Achter hem is het dringen: Fabio Aru probeerde al eens iets in de etappe naar Culoz met zijn Astana-formatie, maar die poging mislukte. Gaat de Vuelta-winnaar van 2015 weer voor zo’n kunstje? Ook Roman Kreuziger, Louis Meintjes en Joaquim Rodriguez staan nog binnen overbrugbare afstand van Martin. Purito hebben we nog niet veel in de aanval gezien. Doet hij hier een poging om stevig de top tien binnen te dringen?
Ook de aanvallers hebben een kans woensdag. Dat is allemaal afhankelijk van het koersgedrag in het peloton. Krijgt Sky het heft in handen, dan is het reëel dat een kopgroep de vrijgeleide krijgt. In dat geval zitten waarschijnlijk de erkende klimmers mee. Rafal Majka zal zich tonen. In de bergetappe naar Culoz was hij de beste bergop en dat kan hij hier gebruiken op de aankomst bij Finhaut-Emosson. Ilnur Zakarin zag door een verloren contactlens een goede klassering uit het oog verdwijnen in de vijftiende rit. Zet hij hier door? Ook Pierre Rolland, Daniel Navarro en Vincenzo Nibali zullen zich wéér willen laten zien. En waarom Rui Costa niet?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Bauke Mollema, Richie Porte
** Nairo Quintana, Romain Bardet, Fabio Aru
* Adam Yates, Joaquim Rodrigez, Rafal Majka, Ilnur Zakarin
Weer en TV
De temperatuur nabij Finhaut stijgt woensdag richting de 27 graden Celsius onder een stralende zon. Van wind is nauwelijks sprake, al is dat op hoogte altijd lastig in te schatten. De NOS, Sporza en Eurosport zenden de koers live uit vanaf 14.10 uur.
11e in dezelfde tijd als Zakarin
2. Mollema
3. Bardet
4. Porte
5. Valverde
6. Quintana
7. Purito
8. Zakarin
9. Poels
10. Yates
Ook niet te onderschatten dat er inmiddels naar het plekje gekeken wordt en wat dat betreft hoeft Froome niet als eerste te reageren.
Vrees toch vooral ' best of the rest'-strijd, maar Movistar-Astana combine mag mij verrassen.
EDIT: alle hoop op die twee vinnige korte etappes vrijdag en zaterdag (vooral vrijdag), mits na de tijdrit niet alle hoop verloren is.
Froome, Quintana en Porte gaan uitmaken wie de rit wint.
Het is eigenlijk oneerlijk en onsportief als een ploeg financieel kan domineren.
2. Rosa
3. Pantano
Qua vluchters verwacht ik Kelderman, Zakarin, Barguil en Sepulveda. En als Zakarin mee is, zullen Majka en Pauwels er ook bij zitten.
Qua favorieten.. Movistar en Astana zullen Sky in de afdaling naar de vallei onder druk willen zetten. Helaas remonteert Sky dit vlak voor het begin van de eerste grote klim. Deze klim zal verder vooral naar elkaar kijken worden. Waarna op de slotklim Porte tijd terug gaat pakken. Daarachter volgen Quintana met Mollema. Poels en Froome vechten en behouden de trui.
Maar ik heb het deze gehele tour nog niet goed gehad, dus ik had net zo goed Groenewegen als winnaar kunnen noemen.
En ik vind het erg oneerlijk en behoorlijk onsportief om Froome pech toe te wensen. En dan druk ik me nog zachtjes uit.
Hij heeft idd een sterke ploeg, maar hij is individueel gezien ook gewoon de beste.
100 euro unibet.
Parcours van de Tour is door velen enorm bejubeld, maar lijkt niet erg geschikt voor aanvallen op de leider (dubbele slotklim vandaag is nog het meest kansrijk, maar ja, 'eenvoudige' aanloop, en Sky met 9 man aan de voet én morgen, altijd weer angst voor morgen.
De groep met favorieten 3 minuutjes erachter met aanval van purito.