Tour 2017: Boasson Hagen vliegt op indrukwekkende wijze naar ritwinst
Edvald Boasson Hagen heeft de negentiende etappe in de Tour gewonnen. De Noor van Dimension Data wist op een indrukwekkende wijze zijn overgebleven vluchtmakkers uit het wiel te rijden. De Duitser Nikias Arndt (Sunweb) strandde op een tweede plaats, voor de Belg Jens Keukeleire (ORICA-Scott).
Snelle start, kopgroep van twintig krijgt de ruimte
Na een korte maar loodzware passage door de Alpen, roken de baroudeurs in het peloton vandaag een laatste kans om in deze Tour voor ritwinst te gaan. Na enkele schermutselingen in de beginfase, formeerde zich na de afdaling van de Col Lebraut (4.7 km aan 6%) een kopgroep van twintig man, met daarbij ritwinnaars Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Lilian Calmejane (Direct Energie), snelle mannen Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Ben Swift (UAE Emirates) en Nikias Arndt (Sunweb), rasaanvallers Tony Gallopin (Lotto Soudal), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Thomas de Gendt (Lotto Soudal) en Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) en sterke mannen Jens Keukeleire en Michael Albasini (ORICA-Scott), Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin), Rudy Molard (FDJ), Jean-Pierre-Luc Perichon en Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro), Gianluca Brambilla (Quick-Step Floors), Romain Sicard (Direct Energie), Daniele Bennati (Movistar) en Julien Simon (Cofidis).
LottoNL-Jumbo verliest met Roosen nieuwe pion, voorsprong kopgroep loopt op
Het peloton was duidelijk in een vrijgevige bui, want de kopgroep reed binnen geen tijd een voorsprong van zeven minuten bijeen. Na goed zeventig kilometer kon er weer een naam met viltstift doorgestreept worden. Timo Roosen, de laatste man van sprinter Dylan Groenewegen, gaf op met ziekteverschijnselen. Het was het enige opzienbarende nieuws in de eerste uren van de koers. Sky controleerde het peloton op zijn kenmerkende manier, terwijl de andere ploegen duidelijk geen interesse hadden om de achtervolging in te zetten.
Koers ontploft op laatste klim van de dag
Het vredelievende en zelfs wat saaie karakter van de etappe werd bruut onderbroken met het naderen van de laatste klim van de dag, de Col du Pointu (5.8 km aan 4.1%). Eenmaal de flanken van de Pointu opgedraaid, bestookten de leiders elkaar met fikse versnellingen. Romain Sicard, Elie Gesbert en Robert Kiserlovski wisten een significant gaatje te slaan op de achtervolgers. In de achtergrond waren vooral Mollema en Gallopin actief in een poging het gat te dichten, maar beiden waren niet in staat de oversteek te maken. Sicard wist als eerste de top te ronden van de beklimming, maar de drie koplopers werden in de afdaling toch weer bijgehaald door het restant van de kopgroep. In de daaropvolgende tien vlakke kilometers wisten de koplopers de strijdbijl voor even te begraven, en werd er weer kop over kop gereden.
Calmejane opent finale, Boasson Hagen indrukwekkend
De overeengekomen pais en vree was echter van korte duur. Het was Station-des-Rousses laureaat Lilian Calmejane die op twintig kilometer van de streep als eerste een bommetje gooide, maar zijn poging werd meteen geneutraliseerd. De daaropvolgende versnelling van Jens Keukeleire deed de kopgroep wel splitsen. Acht coureurs wisten aan te klampen bij de Belg, resulterend in een kopgroep van negen man: Jan Bakelants, Daniele Bennati, Edvald Boasson Hagen, Thomas De Gendt, Nikias Arndt, Elie Gesbert, Michael Albasini en Sylvain Chavanel. De achtervolgende groep, met onder meer Bauke Mollema, keek al snel tegen een achterstand van 15 seconden aan. Onder de boog van de tien kilometer was de voorsprong van de kopgroep zelfs gestegen naar een halve minuut.
Dit was het sein voor Gesbert, Chavanel en Boasson Hagen om te versnellen, maar het was vooral Keukeleire die met een sprekend lijkend gemak de gaten wist te dichten. Op een kleine drie kilometer van de streep zette Boasson Hagen de turbo aan. Met een indrukwekkende versnelling reed hij zijn enige overgebleven concurrent Arndt uit het wiel, en mocht hij in de straten van Salon-de-Provence solo de handen in de lucht steken. Het peloton, dat binnenkwam op tien minuten, kende een heuse snipperdag. Dit betekent dat Chris Froome de individuele tijdrit van morgen zal aanvatten met een onveranderde voorsprong van 23 seconden op Romain Bardet en 29 tikken op Rigoberto Uran.
Sunweb is ijzersterk in tactiek, blijkt deze Tour.
Neen. Hij vergat er een bocht mee af te snijden?
Uiteraard is het geen sukkel, maar hem werd een toekomst zoals Sagan voorspeld. Of Van Avermaet. Of toch op zijn minst Kristoff of Degenkolb. Dus grote klassiekers. WK's. Groene truien. Meer dan "enkel" rittenkapen en semi-klassiekers.
Maar goed, ik druk me verkeerd uit. De erelijst is niet beperkt, maar beperkter dan initieel verwacht/voorspeld bij de aanvang van zijn carriere. Ik denk dat er meer in zat.
Zelden zo'n domme kopgroep gezien.
Altijd super relevant ja
Mooi deze tour waarin de volhouders beloond worden. Goede ritwinnaars waar van mij nog een strike erbij mag (ook een volhouder)
Lol
Laat hem beginnen met een WK-zege op eigen bodem (uiteraard na DSQ van Sagan in de spurt van een kopgroep)
- Ja DDT verkent elke rit in elke etappe en klassieker en de ploegleider is van elke bocht/rotonde/wending/wind of wat dan ook duidelijk geïnformeerd en geeft dit door aan de renners en zeker in een finale zijn dit doorslaggevende zaken.
Vrijwel alle ploegen doen dit ook, maar hoe serieus pas je dit goed toe in de koers? Keukeleire bijv. was hiervan ook op de hoogte, maar groepsvorming vertroebelde zijn keuze.
- Boasson Hagen is al 10 jaar een klasbak, met ene leuke uitslagenlijst. Dat hij als knecht voor grootheden als Wiggins en Froome en Cavendish mocht werken zegt ook veel. Dat hij daardoor teleurstelt bij menige volger alhier zegt niets over klasse.
Koester toch eens een klassevolle dienende renner ofte wel knecht voordat je hem weer zo makkelijk "transfereert" naar een andere ploeg of de geraniums.
EBH : Pooltip voor volgend voorjaar!