Tour 2017: Primož Roglič bezorgt LottoNL-Jumbo zege in rit over Galibier
Primož Roglič heeft LottoNL-Jumbo in de zeventiende etappe van de Tour de France een etappezege bezorgd. De 27-jarige Sloveen zat in de kopgroep van de dag en koos op de laatste klim van de Col du Galibier voor een solo, die hij indrukwekkend afrondde in Serre-Chevalier. Hij bleef als enige uit de greep van een favorietengroep. Fabio Aru is de verliezer van de dag.
Achter hem werd Rigoberto Urán tweede. Chris Froome werd derde voor Romain Bardet. De geletruidrager pakt daardoor belangrijke bonificatieseconden. Fabio Aru verloor 31 seconden op de groep-Froome.
Kittel valt, Matthews valt aan
De etappe werd al vroeg opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij twee truidragers betrokken waren. Bollenman Warren Barguil kon snel zijn weg vervolgen, groene trui Marcel Kittel wist zwaar gehavend terug te keren in het peloton. Op datzelfde moment was zijn directe concurrent om het groen, Michael Matthews, in de aanval. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 33 renners. De Australiër had twee ploegmaats mee, terwijl ook Bauke Mollema, Dylan van Baarle, Marco Minnaard en Primoz Roglic (ondanks een ongelukkige val in een greppel) meeschoven. Het peloton gaf deze grote groep een vrijgeleide van ruim vijf minuten.
Matthews deed zijn uiterste best van voren. Op de eerste berg van tweede categorie snoepte hij – in dienst van ploeggenoot Barguil – bergpunten af van Thomas De Gendt, waarna hij na de afdaling twintig punten pakte in de strijd om het groen. Die strijd zou later in de etappe echter een opvallende wending krijgen.
Contador laat op Croix de Fer benen spreken
Op de tweede col van de dag, de Col de la Croix de Fer, werden de debatten bij de favorieten geopend. Niemand minder dan Alberto Contador en Nairo Quintana gingen 125 kilometer voor de finish in de aanval. Daarachter decimeerde Sky het peloton. Quintana bleek niet sterk genoeg om het tempo van zijn Spaanse vluchtmakker te volgen. Contador ging daardoor solo verder; hij dichtte nog voor de top van de Croix de Fer het gat met de grote kopgroep. Op de top hadden De Gendt en Navarro een kleine voorsprong op de groep-Contador, waar de beste klimmers (met Mollema en Minnaard) nog bij zaten.
In het stuk tussen de Croix de Fer en de Télégraphe kwam het nieuws naar buiten dat Marcel Kittel de strijd staakte. Het peloton, met alle favorieten nog present, volgde op 3.30. Vanaf de voet van de Télégraphe werkte Mollema volledig in dienst van zijn kopman, ondanks dat Contador even te voet moest vanwege een mechanisch probleem. Zonder problemen wist hij terug te keren van voren, waar slechts een tiental renners overbleef. Op de top pakte Roglic de meeste punten, een kleine vier minuten voor de favorietengroep.
Koplopers
IJzersterke Roglic toont zich en maakt het af
Onderaan de voet van de Galibier vond de Sloveen van LottoNL-Jumbo het niet snel genoeg gaan. Hij kreeg Contador en Pauwels met zich mee. Even later volgden ook Darwin Atapuma, Mathias Frank en Dani Navarro. Pauwels viel 7 kilometer voor de top van de buitencategorie klim aan. Roglic, die zichzelf meerdere keren testte, reed op eigen tempo het gat toe. Niet lang daarna ging de voormalig schansspringer zelf op pad. En met succes. Binnen no time reed hij de achtervolgers op een halve minuut. Zonder omkijken beukte Rogla door tot de hoogste top van deze Tour de France, de Souvenir Henri Desgrange. Met anderhalve minuut voorsprong op de favorieten ging hij de afzink richting Serre-Chevalier in.
In de afdaling ging de Sloveen als een speer. Als ware het een springschans vloog hij naar beneden over de brede wegen. In zijn bekende tijdrijdershouding moest hij nog bijtrappen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij alle tijd kon nemen om zijn handen in de lucht te gooien.
Favorieten
Bardet, Froome en Urán rijden Aru op achterstand
Bij de favorieten gooide Sky het tempo de hoogte in, waardoor Quintana moest lossen en enkel de klassementsmannen overbleven. De befaamde Sky-trein hield de tegenstand in toom. Daniel Martin was de eerste die iets probeerde, maar Mikel Landa pakte de Ier snel terug. Barguil kreeg wel de ruimte. Hij moest in de achtervolging om bergpunten te pakken; Roglic is een van zijn grootste tegenstanders in de strijd om de bollen.
Romain Bardet plaatste de eerste serieuze aanval. Froome en Urán sloten rap aan, Aru miste de slag maar kon terugkeren toen de rest even naar elkaar bleef kijken. Een tweede aanval van Bardet had meer resultaat. Froome, Urán, Landa en Martin konden volgen. Aru was als een kat met negen levens, steeds keerde hij terug. Een nieuwe demarrage, vlak onder de top, van Bardet bracht de Italiaans kampioen opnieuw in de problemen.
In de 26 kilometer lange afdaling richting de finish werd Aru dan ook op achterstand gereden. Froome, Bardet, Urán, Barguil en Landa pakten een halve minuut op de Astana-kopman, alsook op Daniel Martin. Hierdoor vinden in de top van het klassement enkele verschuivingen plaats. Urán klimt naar de tweede plaats op 27 seconden van Froome, in dezelfde tijd als Bardet.
[poll id=”567″]
Froome haalt morgen gewoon genadeloos uit en dan is het weer duidelijk wie de sterkste is.
Je ziet duidelijk een andere opbouw in zijn huidige Tour en de voorgaande Tours.
Hij is nu in de laatste week veel beter dan afgelopen jaren.
Bardet is de enige die nog goed genoeg is om een aanval te plaatsen, de rest weet al voldoende.
Op naar boeiende wedstrijden.
Dat de Ronde van Italië en Spanje meer spektakel opleveren is niet nieuw eigenlijk, ook voor de zogezegde Team Sky-dominantie was dat al vaak het geval. Dat heeft met een aantal factoren te maken natuurlijk.
Plots liggen er nu kansen voor 3 etappe overwinningen , zaterdag Roglic nog even dunnetjes de zaak overdoen en Groenewegen in Parijs na die brute pech van Kittel.
De Landa euforie mag ook de koelkast in. Hij is heel sterk, zeker voor iemand met de Giro in zijn benen maar Froome is wel duidelijk sterker. Net als jullie zie ik hem ook graag in een andere ploeg en zelf als kopman, maar hij profiteert nu natuurlijk wel van de sterkte van Sky en het uitvallen van Thomas. Als (ik weet als telt niet) die overeind bleef dan was Landa gewoon een wagonnetje in de trein. Zo eerlijk moeten we wel zijn. Je kunt toch ook niet serieus zeggen dat Landa vandaag beter was dan Froome.
Ik heb vaak het idee dat mensen zien wat ze willen zien. Froome is 'minder', Landa is 'sterker', 'Froome is niet de sterkste', etcetera. Nu hebben we ook Sagan=Hulk die zegt dat Uran morgen verschroeiend gaat uithalen, terwijl hij nog defensiever heeft gereden dan Froome deze Tour. Heeft alleen maar aangevallen in de afdalingen. Ik snap dat we 'hopen' dat het misschien dan dit jaar wel spannend zou worden, maar de realiteit is dat Froome zich alleen op Peyragudes heeft laten verrassen en minder was. In de overige etappes was hij nergens minder. Vanaf dag 1 had hij al een voorsprong op de rest, heeft de trui 2 daagjes afgestaan en is verder niet in de problemen geweest. Als dat niet genoeg zegt, dan weet ik echt niet waar we naar zitten te kijken.
Maar Roglic heeft voor mij wel een hoog LLS gehalte, nog net niet Rasmussiaans.
Ik ben fan van Froome door de afgelopen jaren waar hij zeker wel veel heeft aangevallen. Alleen ik heb een bloed hekel aan sky doordat hun team gewoon te goed is. Wanneer zij mindere renners hebben krijg je wel degelijk de tactische aanvallen te zien. Maar zij weten ook dat je van a naar b het snelste en beste op het zelfde wattage kan rijden. Hierdoor verlies je bovendien het minste energie.
Dit maakt samen helaas de tour voorspelbaar en daardoor voor veel mensen minder leuk. Wanneer je logisch nadenkt weet je dat de favorieten pas de laatste bergrit in een rij echt aanvallen. Te veel van vandaag verwachten is daarom je eigen schuld. Desondanks kan ik genieten van de tour en de strijd van de afgelopen week om de bollen en het groen en ga ik morgen goed voor het klassement zitten.
Dat zeg ik niet hè.
Maar als zoals sommige mensen hier beweren dat Landa de sterkste is dan zou die als knecht toch Bardet moeten terugpakken.
Dat gebeurde dus niet en het was Froome die het gat moest dichten waarna Landa pas terugkwam als het tempo zakte.
Ik was al aan het wachten op iemand die zo'n uitspraak ging doen. Neem nog een slok azijn
Dan krijgt hij vanavond vast zweepslagen.
@rennerske: klopt, maar tegen het koersverloop en koersgedrag (en de aantrekkelijkheid) van de Giro en Vuelta kan de Tour al jaren niet meer tegenop.
Tuurlijk kan zo'n Girootje met ritwinnaars als Gorka, Postlberger, Dillier, Fraille, v Emden , Rolland en een 40 jarige Pozzovivo in de top 10 best aandoenlijk en spannend zijn, edoch geen vergelijk met ritwinnaars en Top 10 in deze Tour.
Dat eeuwige gemekker over een saaie Tour, en dat de Giro zoveel beter is, wordt overigens nu echt wel irritant. De Tour is anders dan de Giro. Is altijd al zo geweest. Ieder heeft zijn charme. Geniet daar gewoon van of kijk dan niet. Maar val niet de hele tijd in de herhaling.